Karkeistuksen vaikutus havaintohaussa

Kokeilin hakea tekopitäjäni Hankasalmen päiväperhoshavaintoja. Huomio kiinnittyi siihen, ettei lajia Lycaena helle löytynyt lainkaan. Kun hain lajin perusteella, havainto löytyi kymppiruudun tarkkuudella (jolla olin sen ilmoittanutkin) ja löytöaika oli karkeistettu 01.01 - 31.12. ko. vuonna.

Miksi havaintoa ei voi näyttää kuntatason haussa jos sen kerran löytää lajin perusteella tehdyssä haussa?

Sinänsä lähes 50 vuotta sitten tehdyn havainnon havaintopäivän ja tarkan paikan salaaminen on mielestäni hätävarjelun liioittelua. Eihän maailma ole staattinen.

Ei nyt varsinaisesti vastaus kysymykseen, mutta otsikkoon liittyy tämäkin…

Mistä tuo ajan karkeistus oikein tulee? Jos se tulee automaattisesti, kun salaan paikan, niin ei hyvä, sillä sitä en tarkoittanut. Vai tuleeko se automaattisesti rauhoitetuille lajeille? Ei ilmeisesti kuitenkaan aina, koska aiemmat havainnot lajista antavat tarkat päivät.

Tämä sensitiivisten lajien tiedon käsittely on mutkikas asia, jota avataan Lajitietokeskuksen sivulla:

Sieltä selviää esim. että Lycaena helle on sensitiivinen laji, joka salataan 10 km ruudun tasolle, ja tämän tason salauksen toteutuksessa myös kunta salataan.

Tuo kertoo lajit, joilla on automaattinen salaus/karkeistus.

Ihmettelen vaan sitä, että kun pyydän karkeistamaan paikan, niin samalla häviää havainnon tekijä ja aika. Sitä minä en tietääkseni pyytänyt eikä tuosta syöttösivusta tuollaista kuvaa jäänyt, että noin tapahtuisi. Lomakkeella on vielä erikseen mahdollisuus salata havainnoija, eikä mistään käy ilmi, että paikan salaus salaa myös havainnoijan. Minimissään pitäisi paikan täpän muutoksen vaihtaa myös sen kerääjän täpän tilan. Nyt näin ei ollut. Noiden pitäisi olla erillisiä valintoja ja ajan vielä omana valintanaan.