Tsekkasin Catocala sponsan havaintoja ja huomasin, että Valkeakosken havaintoja näkyy Satakunnan (Sastamala) puolella! Haivainnon tarkuus on 100 000 m! Yksittäistä havaintoa katsoessa pikkukartta näyttää havainnon oikeaan paikkaan.
Tämä on aika huono esittämistapa kun havaintopiste näkyy kymmeniä kilometrejä väärässä paikassa ja väärän maakunnan ja kunnan alueella!
Tämä on minunkin mielestäni järjestelmän suurin heikkous tällä hetkellä. Vaikka karttasymbolissa näkyykin koordinaattien tarkkuus, ei siitä hahmota helposti minkälaiset rajat havainnolle on annettu. Varsinkin jos koordinaatit ovat todella epätarkat, niin kartasta voi saada täysin väärän kuvan. Sekä Ruotsin että Norjan vastaavassa järjestelmässä näkyy havainnon paikan rajat ja ne ovatkin tässä mielessä huomattavasti lajitietokeskuksen karttaa havainnollisempia.
Voisikohan noiden havaintojen tallennuksessa olla tapahtunut jokin häiriö. Jos tulkitaan Valkeakoskella näkyvä suorakulmio tarkoitetuksi havaintoalueeksi, niin Kankaanpään eteläpuolella oleva viiva olisi silloin ylimääräinen “artefakti”. Ilmeisesti laji.fi laskee näiden alueiden koordinaateista keskiarvon ja näyttää sen sitten Sastamalassa.
Ottamatta kantaa varsinaiseen kysymykseen esimerkiksi tässä havainnossa on kyse virheellisestä havainnon sijaintitiedosta, jollaisen syöttäminen pitäisi olla järjestelmässä estetty:
Kaikki havainnot näytetään kartalla bounding boxin keskipisteessä.
Vihkossa on vaidointeja, jotka estävät liian suurten alueiden tallentamisen. Em. esimerkki jää kuitenkin tämän rajan alle. Monissa tilanteissa voidaan käyttää monesta osasta koostuvaa aluerajausta, joten moniosaisia paikkoja ei voi kokonaan estää. Nyt tuohon havaintoon on kirjattu annotaatio, josta menee tieto havainnoijalle, ja jonka perusteella hän voi korjata havaintoaan.
Lajitietokeskukseen saatavien havaintojen paikkatieto on varsin monimuotoista. Tässä esimerkkinä Pornaisten kuntaa koskevien havaintojen sijainnit 4 vuoden ajalta. Pisteet keltaisella, alueet punaisella ja reitit sinisellä.
@juuso.paappanen Mitä Ruotsin ja Norjan järjestelmää tarkoitat? Mielellään otamme oppia muilta, mutta minusta ainakin Artportalenin kartat ovat varsin hämmentäviä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.