Karvakka punertuneelta puulta

Löysin nämä jo 14.10. Tuli taas ylikerättyä ja muutama on vielä tutkimatta ja uuttakin jonoksi asti. Osa oli homeessa jo löytäessäni, mutta onneksi osassa olivat rakenteet vielä kunnossa. Kokoa näillä on noin 0,2-0,6 mm. Itiöt olivat luokkaa 4-5x2 ja askukset 30-40x5-6. Karvar tuottivat hankaluuksia, kun pala alustaa tuli preparaattiin. Aikani paineltuani onnistun saamaan jonkun näkyviin. Karvat olivat hieman nuijamaisia ja päissä oli tappien kaltaisia ulokkeita. Hyphodiscus kaavassa kohdassa 2: Substrate around apothecia staining purple-red…H. hymeniophilus ja mikroskopiakin kohdillaan.

Katsoin sitten vuoden 2000 askolistaa ja ehdin jo innostua, koska siitä ei löytynyt yhtään Hyphodiscusta. Upeaa: 2 Suomelle uuden suvun edustajaa yhtenä päivänä! Laskeuduin yläilmoista takaisin maan pinnalle, kun aloin lisätä lajia löydettyjen lajien listalleni. Siellä oli jo Hyphodiscus delitescens sammalilta vuodelta 2012 Suomelle uutena. Muistin sitten viimeinkin, että Suomesta oli sitä aiemmin löydetty jo yksi Hyphodiscus käävältä. Ihan kelpo päivä silti :slight_smile:

Mielestäni olisi kyllä jo korkea aika saattaa Suomen askolista ajan tasalle. Edellinenhän tulee täysi-ikäiseksi ensi vuonna…

Juu, lista olisi hyvä saada.

Mutta eikös tämä löydy vanhalla nimellä Cistella h. jo vanhasta listasta? Olen aina kuvitellut että tämä on se laji, joka värjää vanhat rivikäävät ja Antrodiellat ym. punaisiksi. Niin usein kuin sen näkee tämän on oltava hyvin yleinen.

1 tykkäys

Hei Bellissimo,

kiitoksia kokemusperäisistä tiedoistasi. Liian innoissaan ei katso kuin lajikuvauksen. Luettuani vastauksesi menin katsomaan uudelleen ja niinpä vaan on Karstenin löytämä laji, jonka itse Baral on siirtänyt Hyphodiscuksiin ja jolla on monia synonyymejä Cistelloissa.

Kuvittelin loisivan Patinellaria sanguinealla, joka värjää puun punaiseksi, mutta näyttää olevan yleisempi kantasienillä kuin puulla ja nähtävästi itse punavärjääjä. Laji on kuitenkin itselleni uusi ja siten tervetullut.

Tällähän on oikein suomenkielinen nimikin: kääpäkarvakka, mikä on aika harvinaista löytämilläni kotelosienillä.

Onhan se ikävää, että monet lajit ovat listalla vanhoilla nimillä. Nytkin hain vain Hyphodiskuksia, kun sentään tämän sellaiseksi tajusin. Vanha lista johdattaa ainakin tällaiset huolimattomatj ja toistaitoiset harrastajat ihan vääriin johtopäätöksiin.

Marja