Kalkkivaikutteinen istutuskuusikko Pieksämäen Ankelessa 20.09. Sammalikossa lymyili pari tällaista kauniin siniviolettia pikkusientä.
Olivat minulle täysin outoja. Hyvin pienet toisiinsa liimautuneet itiöt, ei keiloja eikä lakki vaihtanut väriään 3% KOHissa. Joku korukka tämä on mutta en netistä löytyneellä kaavallakaan päässyt lajiin kunnolla kiinni eikä netistä tunnu oikein löytyvän vastaavanoloisia sinivioletteja korusia. Suku on ilmeisen huonosti tunnettu, nimiä on paljon, mutta sekvensoituja on hyvin vähän.
Tämä on kyllä niin ittensä näköinen että ehkä joku on tämmöiseen maastossa taikka kuvissa törmännyt?
Parhaiten kaavan perusteella sopisi Pseudobaeospora frieslandica - tässä kaava.
Ainoat netistä löytyvät kuvatkin sopivat suht hyvin
GBIFin data
2 Likes
Tarttis tietää mikä on pintakelmun rakenne. Onko sinkilöitä?
Jos mittausohjelmasi tuottaa jotain tunnuslukuja olisi paljon helpompaa kuin vain kuva, josta ei oikein saa selvää.
https://www.ameronlus.it/documenti/upload_keys/Key_to_Pseudobaeospora.xlsx
Juu kun osaisi mutta tämmöisten parimillisten kuivanäytteiden lakin rakenteiden skooppaaminen ei oikein taida onnistua minun taidoillani ja skoopillani. Lakin pinta on kuitenkin tuollainen huopamainen taikka nukkainen. Itiöemiäkin on vain pari tutkittavaksi, yritän säästellä jos kelpaisi sekvensoitavaksi.
Kiitos kaavasta, täytyy koittaa jos tuosta jotain selviäisi.
Lakit tällä olivat 3 - 6 mm, jalka pisimmillään 50 mm. Mitatut itiöt 2,87 - 3,25 x 3,50 - 4,17, avQ 1,25. Itiöiden tarkka mittaaminen on haastavaa koska itiöiden ympärillä on hyaliini “limakerros” jonka paksuus vaihtelee ja vapaat itiöt ovat pääosin “agglutinated”. Siksi nuo mitat ovat mielestäni suuntaa antavia.
Helttoja en osaa kuvasta laskea
3% KOH ei tosiaan muuttanut lakin väriä mitenkään selvästi ainakaan. Jos jotain muutosta oli niin mahdollisesti aavistuksen vihertävän sävyn suuntaan, mutta pelkkä vesikin muuttaa kuivan lakin väriä joten ainakin aika lähelle KOH-.
Tein vain yhden preparaatin ja siitä en löytänyt sinkilöitä, mutta voi niitä silti olla eli en panisi paljoa painoa tuolle havainnolleni.
Googlaamalla ei kyllä tunnu löytyvän yhtään tällaista sinistä Pseudobaeosporaa, tosin aika monesta lajista ei löydy ensimmäistäkään kuvaa.
Käsittääkseni tuo on aika tyypillinen väri tässä suvussa. Sitten on myös valkoisia.
Tässä on melkein henkeä pidätellen tullut seurattua tätä määritystyötä, on niin lumoavan kaunis sieni hienoa että tälle löytyi nimi.
1 Like
Hienoja ovat. Rovaniemen pohjoismaisessa kongressissa 2013 Arne Aronsen löysi kahdesta paikkaa tätä lajia eka päivänä. Näytteet valitettavasti nuupahtivat näyttelypöydälle eivätkä päätyneet museoon. Seuraavina vuosina yritin etsiä samoista paikoista. Löysi kerran yhden pienen itiöemän.