Kuusen- ja männynkäpykoisa

Onkohan Assara terebrella ja Dioryctria abietella oikeasti vaihtaneet suomenkielisiä nimiä keskenään vai onko Laji.fi:ssä virhe?

Todennäköisesti nimet ovat ihan oikein. Aika monet lajit vaihtoivat keskenään nimiä kuvaamaan paremmin lajin elintapoja (esim. Epinotia nisella/cinereana).

Näistä lajeista mitään tietämättä kuulostaapa periaatteellisella tasolla todella oudolta touhulta vaihtaa lajien nimiä päittäin! Maalaisjärjellä ajatellen kun luulisi olevan nimistömuutoksia harkittaessa ensimmäisenä tarkistuslistalla, että jos jonkun lajin nimeä olisi tarvetta vaihtaa, kaikki aiemmin minkä tahansa toisen lajin nimenä käytössä olleet nimet olisivat tällöin jäädytettyinä poissa käytöstä.

En ole nimistötoimikunnassa mukana, enkä muutenkaan ole osallistunut mikrojen nimeämiseen, mutta tiedän, että esim. Epinotia nisella oli aiemmin haapasoukkokääriäinen ja Epinotia cinereana pajusoukkokääriäinen, kun taas lajien ravintokasvit olivat juuri päinvastoin, ja siksi nimet vaihdettiin päittäin. Tällaisia outouksia oli nimissä muitakin, minkä vuoksi nimistön koettiin olevan laajemman muutoksen tarpeessa. Soukko taas oletukseni mukaan pysyi nimessä, sillä se on käytössä muillakin suvun lajeilla, jolloin vältytään 29:n lajinimen päivittämiseltä.

Merkittävin peruste nimistömuutoksille lienee kuitenkin se, ettei mikroperhosten suomenkielisen nimistön katsottu olleen vakiintunut.