Kuvapankki kadoksissa

Onkohan tarkoituksella vaiko jostain häiriöstä johtuen?

Sehän on ollut aikeissa sulkea ja nyt kai se on tapahtunut. :disappointed:

Käynnistin palvelimen uudestaan. Aika kauan onkin toiminut ilman erityisiä toimenpiteitä, n. 1 1/2 vuotta.

Jossain vaiheessa voisi Lajitietokeskuksen kuvapalvelua kehittää hieman paremmaksi. Siitähän oli aikoinaan puhetta, mutta kovin paljon ei näytä tapahtuneen.

Eipä tosiaan.

Keväällä julkaisimme Laji.fi:n lajisivuilla uuden osion, jossa voi selailla lajikuvia eri taksonomisilla tasoilla. Tämän on nimenomaan tarkoitus auttaa määrittämisessä. Tästä on tullut toistaiseksi vain vähän palautetta. Onko osio hyödyksi, miten sitä kannattaisi kehittää?

Kuvat löytyvät lajisivujen Tunnistus-välilehdeltä. Muutama suora linkki:

Mikko / Lajitietokeskus

Hmm. Edistystä on havaittavissa. :wink:

Minusta nuo isot ryhmät on pilkottava pienempiin tuossa etusivulla. Kymmenen tai kahdenkymmenen sivun levyinen selausjana on melkoisen vaikea käyttää.

Tuossa pitäisi olla joko useampia tasoja eli esim. “Noctuidae” ei sisältäisi sukuja vaan jonkun ylemmän tason kuten “Plusiinae” ja sen sisarukset. Tässä on ongelmana se, että yhdellä kuvalla ei ryhmästä saa kattavaa näytettä. Jonkinlainen otos esim 10 kuvaa voisi riittää. Silloin tuo “Lepidoptera” taso sisältäisi vain nuo “Noctuidae” tasoiset ryhmät ja niistä 10 esimerkkikuvaa kustakin. Siitä pääsisi sitten pykälän eteenpäin.

Toinen vaihtoehto on jaotella ne siten, että Noctuidaeta seuraavan alemman tason suvut muodostavat rivin ja seuraava samantasoinen ryhmä seuraavan rivin. Sivun pituus kasvaa, mutta se suunta on minusta helpommin hallittavissa.

Edit: Äääh - pääseehän niistä ylemmän tason ryhmistäkin eteenpäin. Nyt vain tuo kaikkien sukujen näyttäminen hämää yrittämään selausta oikeaan sukuun kerralla.

Vähän tuosta jää sellainen maku että ladattavaa ja selattavaa tulee liikaa, kun tarjotaan kaikkia sukuja kerralla. Olisi ehkä parempi tarjota aina seuraavaa alempaa tasoa ja siitä sitten tiettyä määrää esimerkkikuvia, josta pääsisi pykälän eteenpäin valinnassa.

Missä järjestyksessä nuo alemmat tasot muuten ovat? Yritin katsoa tuota Lepidoptera pääsivua enkä kyllä keksinyt minkä mukaan ne on järjestetty.

Kiitos palautteesta :slight_smile: Näkyvillä on aina taksonimiset “päätasot”, eli lahkon (perhoset) sivulla näkyvät kaikki heimot (yökköset, mittarit, jne.) ja niiden alla kaikki suvut (Xestia, jne.). Toinen vaihtoehto olisi näyttää kaikki tiedossa olevat välitasot (heimo > alaheimo > tribus > yläsuku > suku), mutta silloin voi tulla hankaluuksia, jos näitä ei ole kaikille lajiryhmille tietokannassa määritelty.

Järjestys on runsauden mukaan: ensin näytetään ne taksonit, joista on eniten havaintoja Suomesta.

Mikko / Lajitietokeskus

Minä näyttäisin aina seuraavan alemman tason, joka löytyy.

Tuota … saisikohan tuon järjestyksen jotenkin muutettua … käyttäjäkohtaisesti edes? Aakkosellinenkin menisi, mutta taksonominen olisi kyllä se oikea. Tuo nykyinen on enemmänkin satunnainen varsinkin pienempien ryhmien osalta. Yhistettynä tuohon suureen kuvien määrään menee pikkuryhmien edustajien kaivaminen todella vaikeaksi.

Miulummin taksonominen järjestys tai sitten käyttäjä voisi modata sitä tarpeen mukaan. En oikein tykkää tuosta sivuttain skrollaamisesta.

Oletuskuvina on nyt vähän mitä sattuu. Kuvien taggaaminen pitäisi saada helpommaksi. Taxon-editorissa joutuu klikkailemaan kymmenkunta kertaa ennen kuin kuvaan voi lisätä tagin. Tämä pitää siis tehdä joka kuvan kohdalla erikseen. Olen tageja pikku hiljaa lisäillyt, että oletuskuvana olisi hyvä kuva.

Seuraava pieni toive:

Monesti tiedän mitä heimoa, sukua tai jopa lajia haluan selata. Nyt ei taida olla mitään keinoa siirtyä suoraan haluttuun heimoon/sukuun/lajiin ? Joutunee selaamaan hitaasti vaikka ihan loppuun, jos loppupään suku/heimo ?
Esimerkki: jos haluaa viimeiseen heimoon Uraniidae, niin joutunee puskuroidusti kahlaamaan kaikki läpi ? CTRL-F:kaan ei toimi loppupään heimoille/suvuille sivulle mentäessä puskuroinnin takia.

Ruotsin perhosissa tulee tuo taksonominen nimipuu vanhanaikaisella ulkoasulla kerralla, josta heimo/suku/laji tarvittaessa löytyy ja siitä siten selailuun.
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/svenska_fjarilar.html

Lepidoptera.eu sivulla vähän nykyaikaisempi taksonominen nimipuu

Olisiko mahdollinen joku vaihtoehtoinen hakutapa nykyisen lisäksi, jolla pääsisi nopeammin tarvittaessa heimoon/sukuun/lajiin ?

t. Esko

Mihin tahansa taksoniin pääsee suoraan hakemalla nimellä. Vasemmalta saa myös auki taksonomisen puun, johon voi valita joko kaikki tai vain päätasot:

Runsausjärjestys on valittu jotta oikea laji löytyisi todennäköisimmin ensimmäisten ryhmien joukosta. Laitetaan toive käyttäjän omista asetuksista muistiin!

Mikko / Lajitietokeskus

Kiitos nyt osaan käyttää !

t. Esko

Olen kyllä huomannut saman käytetävyysongelman itse testaillessa – herkästi tulee hypättyä yksi taso liikaa alas

Esko / Lajitietokeskus