Onkohan tarkoituksella vaiko jostain häiriöstä johtuen?
Sehän on ollut aikeissa sulkea ja nyt kai se on tapahtunut.
Käynnistin palvelimen uudestaan. Aika kauan onkin toiminut ilman erityisiä toimenpiteitä, n. 1 1/2 vuotta.
Jossain vaiheessa voisi Lajitietokeskuksen kuvapalvelua kehittää hieman paremmaksi. Siitähän oli aikoinaan puhetta, mutta kovin paljon ei näytä tapahtuneen.
Eipä tosiaan.
Keväällä julkaisimme Laji.fi:n lajisivuilla uuden osion, jossa voi selailla lajikuvia eri taksonomisilla tasoilla. Tämän on nimenomaan tarkoitus auttaa määrittämisessä. Tästä on tullut toistaiseksi vain vähän palautetta. Onko osio hyödyksi, miten sitä kannattaisi kehittää?
Kuvat löytyvät lajisivujen Tunnistus-välilehdeltä. Muutama suora linkki:
Mikko / Lajitietokeskus
Hmm. Edistystä on havaittavissa.
Minusta nuo isot ryhmät on pilkottava pienempiin tuossa etusivulla. Kymmenen tai kahdenkymmenen sivun levyinen selausjana on melkoisen vaikea käyttää.
Tuossa pitäisi olla joko useampia tasoja eli esim. “Noctuidae” ei sisältäisi sukuja vaan jonkun ylemmän tason kuten “Plusiinae” ja sen sisarukset. Tässä on ongelmana se, että yhdellä kuvalla ei ryhmästä saa kattavaa näytettä. Jonkinlainen otos esim 10 kuvaa voisi riittää. Silloin tuo “Lepidoptera” taso sisältäisi vain nuo “Noctuidae” tasoiset ryhmät ja niistä 10 esimerkkikuvaa kustakin. Siitä pääsisi sitten pykälän eteenpäin.
Toinen vaihtoehto on jaotella ne siten, että Noctuidaeta seuraavan alemman tason suvut muodostavat rivin ja seuraava samantasoinen ryhmä seuraavan rivin. Sivun pituus kasvaa, mutta se suunta on minusta helpommin hallittavissa.
Edit: Äääh - pääseehän niistä ylemmän tason ryhmistäkin eteenpäin. Nyt vain tuo kaikkien sukujen näyttäminen hämää yrittämään selausta oikeaan sukuun kerralla.
Vähän tuosta jää sellainen maku että ladattavaa ja selattavaa tulee liikaa, kun tarjotaan kaikkia sukuja kerralla. Olisi ehkä parempi tarjota aina seuraavaa alempaa tasoa ja siitä sitten tiettyä määrää esimerkkikuvia, josta pääsisi pykälän eteenpäin valinnassa.
Missä järjestyksessä nuo alemmat tasot muuten ovat? Yritin katsoa tuota Lepidoptera pääsivua enkä kyllä keksinyt minkä mukaan ne on järjestetty.
Kiitos palautteesta Näkyvillä on aina taksonimiset “päätasot”, eli lahkon (perhoset) sivulla näkyvät kaikki heimot (yökköset, mittarit, jne.) ja niiden alla kaikki suvut (Xestia, jne.). Toinen vaihtoehto olisi näyttää kaikki tiedossa olevat välitasot (heimo > alaheimo > tribus > yläsuku > suku), mutta silloin voi tulla hankaluuksia, jos näitä ei ole kaikille lajiryhmille tietokannassa määritelty.
Järjestys on runsauden mukaan: ensin näytetään ne taksonit, joista on eniten havaintoja Suomesta.
Mikko / Lajitietokeskus
Minä näyttäisin aina seuraavan alemman tason, joka löytyy.
Tuota … saisikohan tuon järjestyksen jotenkin muutettua … käyttäjäkohtaisesti edes? Aakkosellinenkin menisi, mutta taksonominen olisi kyllä se oikea. Tuo nykyinen on enemmänkin satunnainen varsinkin pienempien ryhmien osalta. Yhistettynä tuohon suureen kuvien määrään menee pikkuryhmien edustajien kaivaminen todella vaikeaksi.
Miulummin taksonominen järjestys tai sitten käyttäjä voisi modata sitä tarpeen mukaan. En oikein tykkää tuosta sivuttain skrollaamisesta.
Oletuskuvina on nyt vähän mitä sattuu. Kuvien taggaaminen pitäisi saada helpommaksi. Taxon-editorissa joutuu klikkailemaan kymmenkunta kertaa ennen kuin kuvaan voi lisätä tagin. Tämä pitää siis tehdä joka kuvan kohdalla erikseen. Olen tageja pikku hiljaa lisäillyt, että oletuskuvana olisi hyvä kuva.
Seuraava pieni toive:
Monesti tiedän mitä heimoa, sukua tai jopa lajia haluan selata. Nyt ei taida olla mitään keinoa siirtyä suoraan haluttuun heimoon/sukuun/lajiin ? Joutunee selaamaan hitaasti vaikka ihan loppuun, jos loppupään suku/heimo ?
Esimerkki: jos haluaa viimeiseen heimoon Uraniidae, niin joutunee puskuroidusti kahlaamaan kaikki läpi ? CTRL-F:kaan ei toimi loppupään heimoille/suvuille sivulle mentäessä puskuroinnin takia.
Ruotsin perhosissa tulee tuo taksonominen nimipuu vanhanaikaisella ulkoasulla kerralla, josta heimo/suku/laji tarvittaessa löytyy ja siitä siten selailuun.
http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/svenska_fjarilar.html
Lepidoptera.eu sivulla vähän nykyaikaisempi taksonominen nimipuu
Olisiko mahdollinen joku vaihtoehtoinen hakutapa nykyisen lisäksi, jolla pääsisi nopeammin tarvittaessa heimoon/sukuun/lajiin ?
t. Esko
Mihin tahansa taksoniin pääsee suoraan hakemalla nimellä. Vasemmalta saa myös auki taksonomisen puun, johon voi valita joko kaikki tai vain päätasot:
Runsausjärjestys on valittu jotta oikea laji löytyisi todennäköisimmin ensimmäisten ryhmien joukosta. Laitetaan toive käyttäjän omista asetuksista muistiin!
Mikko / Lajitietokeskus
Kiitos nyt osaan käyttää !
t. Esko
Olen kyllä huomannut saman käytetävyysongelman itse testaillessa – herkästi tulee hypättyä yksi taso liikaa alas
Esko / Lajitietokeskus
Kuvapankki on nyt ollut runsaan viikon pois käytöstä. Tällä hetkellä kuvat tulevat Cloudflaren välimuistista, mikäli niitä siellä on. Kuvapankki otettaneen uudelleen käyttöön, jos/kun rahoitus edelleen jatkuu.
Täytyy sanoa, että jos tätä (Suomen Lajitietokeskus) joutuisi käyttämään niin tukka lähtisi päästä, klikkailua klikkailun perästä eikä mistään näe kokonaisuutta. Koska käytettävää kuvapankkia ei ole koskaan tullut vastaan niin siksipä oon tehny oman, josta on nopea selailla varsinkin jos ei edes tiedä mistä päin systematiikkaa joku otus löytyy. Lajeja voi myös suodattaa maakunnan mukaan niin ei tuu kaikki etelärannikon rarit sekoittamaan päätä. Lisäksi suorat linkit lajipisteen kuviin ja havaintoihin.
Tämä näyttää hyvältä! Onko se avoin kaikille vai ainoastaan sinulle?
Kuvapankin ja PerhosWikin kanssa on ollut iso ongelma viimeisen vuoden-parin ajan kuvien näkymisessä. Kun sukuja klikkailee, lajien kuvat eivät tule näkyviin ja kun lajia klikkaa, lajikuvat eivät tule näkyviin. Erityisesti PerhosWiki on jäänyt täysin käyttämättä, kun kuvia ei saa näkyviin. Menetys on ollut suuri.
Laji.fi on ollut käytössä, muttei tarjoa vastaavalla tavalla jouhevaa käyttöliittymää kuin kuvapankki tai perhoswiki nimenomaan kuvien selaamisessa. Se on hyvä, kun tiedät jo, mistä suvusta laji löytyy, mutta silloinkin kuvia saa vierittää alaspäin todella pitkään nähdäkseen kaikkien lajien kuvat, jos suvussa on paljon lajeja. Ja jos vertailtavat lajit ovat esim. viimeinen ja ensimmäinen, pitää ottaa kuvankaappaukset ja katsoa erikseen. Ei siis kovin käytännöllinen, valitettavasti, vaikka sillä hyvää onkin tarkoitettu.
Tällaisista ongelmista en ole ollut tietoinen. Jos samaa on ilmennyt muillakin käyttäjillä, niin Kuvapankki ei todellakaan ole kovin käyttökelpoinen. Näyttäisi siltä, että SPS on ilman sen kummempaa ilmoitusta lopettanut rahoituksen, joten voisi olla aika miettiä tilalle jotain muita palveluja.
Nimenomaan muilla käyttäjillä; tästä on paljon mainintoja Facebook-ryhmien puolella. Itsellänikin ongelmia on ollut vaihtelevasti. Tämä on klassinen tapaus, jossa asiasta jupissaan omissa nurkkauksissa, eikä yritetä vaikuttaa sen korjautumiseen, ja sitten ihmetellään, miksei sivusto toimi. Tällä kertaa syyllistyin passiivisuuteen itsekin.
SPS:n osalta en usko rahoituksen tietoiseen lopettamiseen, vaan passiivisuuteen. Voin toki olla väärässäkin, mutta asiaa pitäisi kysyä heiltä. Olisiko sinun mahdollista selvittää asiaa SPS:ltä? En itse kuulu hallitukseen enkä toimikuntiin. Jos rahoitus jatkuu, voisi yrittää selvittää, saataisiinko kuvien näkyvyysongelma ratkeamaan.
Mulla Wiki ja Kuvapankki on kyllä toiminut niin kuin pitääkin