Laitanpa tähän pienen kuvakoosteen lehtokärpässienistä. Olen kuvannut lajia kolmena syksynä Träskändan puistossa. Mika dettasi 2020 kuvaamani sanoilla “Träskandan sienet sopivat täysin A. islandicaan”, joten ilmeisen tyypillisistä itiöemistä on kyse. Minusta laji on helppo tuntea. Jalka on hyvin pitkä, roteva ja runsaan valkoisen käärmekuvionukan peitossa. Paljon suurempia ja rotevampia varsinkin jalan osalta kuin nämä sumu/usvat taikka “vaginatat”. Tyvipaksunnosta ei ole enkä ole havainnut ruostetäpliä helposti hajoavassa tupessa. Tuppi on sen verran hauras että sitä ei oikein saa kaivettua esiin ellei kasvupaikka ole kuohkeaa maata. Ihan jalan tyvellä olen havainnut oranssia väriä mutta laikkuna eikä pistemäisesti. Kiinnostava detalji, josta en ole huomannut mainintaa, on kolmoskuvassa. Tupen sisäpinta on selvän ja voimakkaan harmaa.
Tämä on siis laji joka on mielestäni helppo tuntea kunhan sen kerran löytää. Mutta lehtokärpässienten ryhmään kuuluu kaksi lajia joista toinen on Amanita arctica eli kerokärpässieni. Tätä lajia en ole koskaan tunnistanut enkä tiedä miten sen saisi tunnistettua. Laji.fissä ei ole yhtään ilmoitusta lajista.
Näistä renkaattomista on olemassa myös Runen kirjoitus vuodelta 2006
Siinä kerokärpäsienestä kerrotaan että “Utbredningen utanför Grönland är dåligt känd inte minst på grund av förväxlingar med andra arter, men A. arctica är i varje fall angiven från Finland (Kytövuori m. fl. 2005).”
Runen jutussa on hyviä kuvia näistä renkaattomista ja yritys selventää taksonomiaa Ruotsin osalta. Nyt sekvenssien aikakautena kaikki menee uusiksi mutta Runen artikkeli on kuitenkin kiinnostava esim siksi että näkee miltä näiden taksonomia on näyttänyt 15 vuotta sitten = hyvin erilaiselta.