Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kaksi kiinnostavaa kärpässientä

Mika Toivonen on justiinsa julkaissut sieniatlaksen sivuille koosteen Suomen kärpässienistä.

http://sieniatlas.fi/index.php/karpassienet-amanita/

Laitanpa tähän kaksi kiinnostavaa kärpässienihavaintoa kuluvalta kesältä joissa olen hieman epävarma lajeista.

Träskändan puistossa Espoossa kasvaa vakipaikalla valkoisia kärpässieniä. Ne on ilmoitettu epävarmoina lehtokärpässieninä (A. islandica) jo 2009. Kuvasin sienet 2019

Tuumasin että lehtokärpässieniä.

Kuvasin ne uudestaan kuluvan kesänä

Mika koostaa ryhmän näin:
lehtokärpässienen ryhmä : lähes valkoisia, melko sitkeätuppisia lajeja, lakin päällä ei suojusjätteitä, jalka suomuvöinen.
A. islandica lehtokärpässieni
A. arctica kerokärpässieni

Näillä on kuitenkin aika vahvat suojusjätteet lakin päällä. Olisko silti A. islandicaa vai ehkä jotain alba -muotoa jostain toisesta lajista?

Nuuksion Högbackan lehtomaisessa sekametsässä (tammea, lehmusta, raitaa, haapaa ja kuusta) on sellainen pikkunen hotspotti jossa kasvoi nyt pippurirouskua, kultarouskua ja sitten yksittäinen itiöemä jotain renkaatonta kärpässientä. K.o. sieni oli hämmentävän kookas ollakseen vielä miltei tupessa ja tuppi oli massiivinen ja todella paksu. Tuumasin että tuppikärpässieni mutta ei ole kokemusta lajista. Ei kait tätä voi oikein mihinkään sotkea?

Träskandan sienet sopivat täysin A. islandicaan. Hienoa! Näitä lajeja esitellään hyvin Runen artikkelissa (Svenk Mykologisk Tidskrift 3 2006).

Paavo Höijerin kaavassa islandica on viety sitkeätuppisten puolelle. Jaottelussa on osittain kyse mikroskooppisista asioista: jos ulkosuojuksessa (tupen sisäpinnalla) on pallosoluja, laji on viety haurastuppisten puolelle. Mutta pallosolujen määrä ei välttämättä korreloi täysin sen kanssa, kuinka tyypillisesti lakin päällä on läiskiä. Ja toki sitten hajoamiseen vaikuttavat myös olosuhteet, joten tuntomerkki ei aina toimi hyvin. Korjaan tuota ryhmän luonnehdintaani hieman.

A. magnivolvata on niin jättimäinen ja paksutuppinen, että ongelmaa ei pitäisi olla. Tuppi on myös juuri tuollainen pussimainen. Kokoa on kuvista vaikea hahmottaa. En ole nähnyt lajia maastossa kuin kerran.

Lisään vielä, että toistaiseksi jää mysteeriksi, mitä Mikko V:n hienossa kuvassa olevat vaaleat, aika sileäjalkaiset renkaattomat kärpässienet ovat (JX.1041382).

1 Like