Leucopaxillus?

Tällainen aika erikoisen näköinen helttasieni kasvoi tänään täällä Espoossa rehevässä kuusilehdossa, jossa myös jalopuita. Maku oli mieto ja tuoksu ehkä makeaksi luonnehdittava. Sieni oli aika kookas ja maltoinen. Valitettavasti en nyt pysty varmuudella muistamaan kasvoiko lahopuulta vai suoraan maasta. Itiöpöly oli ilmeisesti valkeata, päätellen laskeumasta jota tuli alemmalle lakille. Lakki oli aika selvästi vaalean oranssinruskea.

Aloin hakemaan oikeata vaihtoehtoa suvusta Leucopaxillus. Näillä tuntomerkeillä paras ehdotus tuntuisi olevan L. compactus, säämiskävalmukka. Sillä pitäisi kuitenkin olla tiheät heltat, samoin kaikilla muillakin tämän suvun jäsenillä. Mielestäni tämän sienen heltat ovat kuitenkin aika harvassa. Mikään rousku tai hapero tämä ei ole, jalka lohkesi säikeisesti. Heltoissa ei myöskään ole kellerrystä, vaan ne olivat aika valkeahkot. Kontrasti lakin ja helttojen välillä oli aika selvä, myös kuivanäytteessä (eli näyte siis on olemassa). Mitä mieltä olette muut?

Jotenkin Hygrophorusmaiselta vaikuttaa. Sopisiko esim. H. discoideus?

Kiitos ehdotuksesta. Ei mielestäni ole mikään tuon porukan Hygrophorus. Sieni oli aika paksumaltoinen, ja jalka oli suhteellisen lyhyt ja tanakka suhteessa lakin leveyteen. Lakki ja jalka eivät myöskään olleet lainkaan limaisia. Harmi ettei tullut otettua parempia kuvia.

Minulle tulee mieleen Hygrophorus nemoreus. Muuta en keksi.

Leucopaxillus compactus on tosi jykevä sieni ja väriero jalan (valkoinen) ja helttapuolen (vaaleankeltainen) välillä on selvä.

Kiitos, tuo voisi ollakin ihan varteenotettava vaihtoehto. Tosin kuvan sieni ei ole ihan yhtä kauniin säännöllinen kuin mitä nemoreuksesta netissä on, mutta harvat heltat ainakin sopivat paremmin vahakkaisiin kuin Leucopaxilluksiin.