Kuluvalta syksyltä jäänyt parit kummittelemaan. Oliskohan jollekin jotain tuttua näissä?
1 Sipoon Kummelbergenista ison kuusen juurelta. Valikat on jääneet jotenkin hämäriksi, olisko edes oikea suku?
- (Kalkki)kuusikkoa Pieksämäeltä. Venttailin mutta ei värimuunnoksia. Voisko suklaarousku olla näin vaalea? Minulle jäänyt k.o. laji aika lailla oudoksi.
- Pieksämäellä hiekkapohjaista sammaloitunutta kuusikkorinnettä, mutta aika rehevää kuitenkin eli vähän outo biotooppi. En saa oikein sopimaan hiippoihin mutta jos ei hiippo niin mikä ihme sitten vois olla
- Syyskuun alussa Helsingissä. Ei jotenkin pisamamalikka natsaa, lakin reuna nukkainen.
Aika hankalia tapauksia tosiaan. Joitakin arvauksia ideonnin pohjaksi:
-
Sellainen hyvin harvinainen laji on kuin valkomyyränlakki. Tämä nyt on pelkkää arvailua, en tunne sitä lainkaan. Jotenkin tuo kuvan sieni on liian pitkäjohteishelttainen ollakseen valkomalikka tai joku Leucopaxillus, ja liian hontelo ollakseen jauhosieni.
-
Kuvan perusteella tästä ei kyllä välttämättä pysty sulkemaan pois ihan tavallista haaparouskua, mutta se ei varmaan sinulle käy ehdotuksena. Ei oikein tule muutakaan mieleen, jos maitiaisnesteen väri ei muuttunut.
-
Olisiko Mycenella-suvussa mitään tähän sopivaa?
-
Tähän taas vetäisin tavallisen lajin, eli ruskomalikan (Paralepista flaccida). Ei ole ehkä ihan tyypillinen, mutta tässä ei ole toisaalta oikein mitään mikä siihen ei sopisi.
Kiitos Mikko, hyviä ehdotuksia. Ykkösessä tosiaan tuumailin valmukoita enkä valikoita. FTE:ssä on kuva nimellä L cerealis s.l. jossa on kuvani tapaan johteiset heltat, ja maininta että vaikea lajikompleksi jossa useita hämäriä lähilajeja. Nettiselailailulla ei valmukat oikein aukea. Valkomyyränlakki olikin minulle täysin uusi laji, voisi olla sekin mahdollinen. Ehkä tästä koitan saada näytteen ensi syksynä.
Kävin tarkastamassa Kummelbergissä paikan 2022 mutta oli tyhjää, mutta nyt tänään tärppäsi samalla paikalla
Ovat siis havuvalmukoita ellei nyt näissä valmukoissa ole tapahtunut jotain taksonomisia uudistuksia.