Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Limasieni: Huokosnukkanen (Ceratiomyxa fruticulosa var. porioides)

Koivumaapuulta (Pohjois-Savo) löytyi laaja limasieni esiintymä, yli 3m matkalla. Osa kasvustosta keltaisia “pallukoita” ja osa hyyetelömäisiä. Laajin koskaan näkemäni limasieni kasvusto…
Voisiko olla kyseessä olla Huokosnukkanen Ceratiomyxa fruticulosa var. porioides?

1 tykkäys

Sehän se ja yhtä kaunis kuin yleensäkin :smiley:

Kiitokset lajin varmistamisesta. Kaunis oli tosiaan paikoin, osin ei niinkään. Onkohan tämä laji miten yleinen? Limasieni kirjassa mainitaan että Suomessa aika yleinen…Laji.fi:ssä aika vähän havaintomerkintöjä, tosin eipä sinne kaikki havainnot tulekkaan…Itselle ensihavainto ko. lajista.

Hei,

kyllähän Ceratiomyxa fruticulosa on huomattavasti yleisempi ja löydettävissä kesällä ja syksyllä. Oman kokemukseni mukaan var. poroides ilmestyy lahopuille kesällä todella runsaiden sateiden jälkeen, jolloin sitä voi tavata yhdellä metsäreissulla useampiakin esiintymiä. En tähän hätään muista olenko löytänyt sitä syksylläkin, mutta kaikkineen se ei kuulu yleisimpiin limasieniimme, ei tosin ihan niihin harvinaisimpiinkaan. Ihan vaan omana kuvitelmanani uskoisin, että sillä on tavallista suuremmat vaatimukset ainakin kosteudelle ja mahdollisesti myös lämpötilalle ja siksi se ei ole löydettävissä kovin usein ja siksi myöskään havaintomäärät eivät ole kovin runsaita. Mutta kuten mainitsin, tämä on vain minun omiin havaintoihini perustuvaa päättelyä ja voi olla että olen mennyt näine päätelmineni jälleen kerran ihan syvälle metsään :wink:

Marja

Itse tuumailin ihan samaa että kasvuolosuhteet olleet suosiolliset ja ne saaneet limasienen kasvamaan laajaksi. Täällä P-Savossa on vettä tullut parin viikon aikana lähes päivittäin, kuitenkin ollut suht lämmintä. Kasvupaikkana vielä varjoisa kuusikorpi jossa kosteus säilyy hyvin.

Pakko oli käydä uudestaan tuolla Huokosnukkasen kasvupaikalla katsomassa tilannetta…


Limasienen kasvusto häipynyt huomattavasti 2-päivän takaisesta käynnistä, silloin rungon alapinnalla ja päällä runsaasti keltaisia kasvustoja ja muutakin limakkoa.
Päätin kurkata koivunkuoren sisään olisiko siellä vielä jotain…


…aikamoinen avaruus sieltä paljastui, hienoja rihmastoja, limakkoa, etanoita ym. öttiäisiä. aika mykistävä näky oli.


Vieressä olevalta maapuulla oli nämä. Ilmeisesti Nukkasta (Ceratiomyxa fruticulosa) eri kasvuvaiheessa…näitä löytyi lähes jokaiselta maapuulta joita pengoin, paikoin laajoina kasvustoina.


Sudenmaitoa (Lycogala epidendrum) löytyi lähimaapuilta. Seurasin kun muurahaiset nautiskelivat Sudenherkusta…
Paranvoita löytyi myös…eli oivat limasienikelit ovat nämä sateet ja lämpimät kelit saaneet aikaan.

Nukkasta ja huokosnukkasta näkee usein runsaina heinäkuussa sateiden jälkeen. Hyvillä paikoilla niitä voi olla miltei jokaisella maapuulla tai ainakin hyvin runsaasti. Nukkasta ja huokosnukkasta näkee myös usein sekakasvustoina, mikä voi kyllä johtua paljolti siitä että kumpikin ilmestyy samoihin aikoihin kesällä runsaisen sateiden jälkeen. Kuvassasikin näkyy sekä valkoista nukkasta että keltaista huokosnukkasta. Huokosnukkanen on usein aluksi keltaista mutta muuttuu valkoiseksi hetken päästä.