Limasieni kesähelteillä?

Oheiset kuvat on otettu kesämökin pihapiiristä Uudessakaupungissa heinäkuussa 2021, jolloin oli ollut poutaista ja lämmintä säätä ainakin edeltävät pari viikkoa.

Onko kuvassa limasieni ja jos on, miten yleistä tällaisen ilmestyminen on kesähelteillä? Auringonpaiste kuivatti tummemman ulkorenkaan parissa päivässä ja vaaleampi sisäosa “katosi” kokonaan.

Männyn kanto on aurinkoisella paikalla. Kannon keskeltä oli päivää aikaisemmin otettu pois pieni sementtinen pihakoriste ja silloin tämä limasieni(?) ei ollut tuossa. Kannossa näkyvät reiät ovat ilmeisesti mustamuurahaisen tunneleita ja ne olivat laajentaneet pesäänsä onton pihakoristeen sisään.


1 Like

Hei,

Kyseessä on mielestäni jokin Stemonitales-lahkon limasieni, joka on touhuillut kannossa, kun se on ollut kostea. Kun olosuhteet ovat helteiden takia muuttuneet epäsuotuisiksi, sille on tullut kiire tuottaa itiöitä, mutta se kuivui kesken kehityksen. Tuo vaalea osa on toivottavasti kuivumassa sklerootioksi ja jos on siinä onnistunut, on voinut vielä jossain vaiheessa jatkaa elinkiertoaan.

Limasieniä ilmestyy kesäisin usein juuri muutamia päiviä sateiden jälkeen. Tässä näkyy hyvin joillekin limasienilajeille tyypillinen hypotallus vaaleana kehänä limasienen (Symphytocarpus?) ympärillä.

t: Marja

1 Like