Hyvinkäältä tänään. Äkkiseltään vaikutti ulosteen tms jämiltä, mutta tarkemmalla silmäyksellä näytti jo muulta. Yllätykseksi kuivuneen liman alta löytyi itiöpesäkkeitä ja paksua limaa:
Paikan päällä muistelin tunkukorusta, mutta mahtaneekohan olla sitä kuitenkaan
1 Like
On kyllä aika erikoinen kasvupaikka. En oikein keksi mitään hyvää ehdotusta. Näyttäisi olevan ainakin yhdellä pitkä perä mikä veisi ajatukset sukuun Stemonitopsis, mutta siellä ei kyllä ole sopivaa lajia ja kasvupaikka on outo. Muutamassa kuvassa näyttäisi näkyvän kolumella mitå korusilla ei ole. Oliskohan Marjalla jotain ideoita?
Jos on näyte niin voin kurkata.
3 Likes
Hei,
nämä ovat varmaan osin kuivahtaneet kesken kehityksen ja siksi päistään mustuneita. En ole tainnut löytää Stemonitales-lahkoisia soilta. Voisikohan olla jokin Stemonitiskin… Yhtenä vaihtoehtona olisi S. herbatica, joka näyttäisi olevan tuon mallinen. En tosin itse sitäkään löytänyt.
Badhamia lilacina on aika yleinen soilla. Kerran löysin Diderma simplexiäkin suolta ja myös tuo mainittu Arcyria stipata voi löytyä kosteammiltakin paikoilta.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta löydöltä: Marja
1 Like
Löysin eilen villa-aumasta ja kun selvittelin tätä tapausta tuli mieleen että tuo suolöytösi voisikin sopia aika hyvin lajiin verkkoaumanen, Symphytocarpus trechisporus. Se viihtyy nimenomaan suolla ja rahkasammaleella. Suomesta taitaa olla vain yksi löytö P-Karjalasta.
1 Like
Kiitos, näyttää hyvin varteenotettavalta ehdokkaalta Lähetän näytteen loppuviikosta. Piti jo eilen, mutten flunssaisena pääse hakemaan toisesta paikasta.
Tässä kävi sikäli hauskasti että kuljin viime viikonloppuna Pieksämäellä parilla hillasuolla ja mielessä oli myös tuo sinun löytösi. Ehdin jo parit mustikan värjäämät ulosteet tutkia kunnes yksi musta täppä siinä rahkasammaleella olikin luupilla katsottuna selvä limasieni. Se vastaa aika lailla sinun löytöäsi ja kun nyt sen äsken skooppasin olivat itiöt voimakkaan verkkokuvioisia ja muutenkin natsasi hienosti tuohon verkkoaumaseen. Lajista on siis Suomesta vain yksi vanha havainto Pohjois-Karjalasta + tuo Juhan todennäköinen ja nyt oma löytöni kolmantena.
Tämä on äskettäin siirretty uuteen sukuun nimellä Valtocarpus trechisporus yhdessä
Amaurochaete trechisporan (= Valtocarpus megaloplegmus) kanssa. Nämä kaksi lajia ovat aika saman näköisiä ja viihtyvät kummatkin rahkasammaleella ja varma erottaminen vaatii skooppausta. Megaloplegmusta ei ole vielä löydetty Suomesta mutta Ruotsista on löytö. Juhan löytö voi olla myös tämä megaloplegmus joka on kookkaampi lajeista.
Voipi olla että näitä löytyisi enemmänkin jos niitä soilta etsittäisiin oikeilla nuoteilla.
2 Likes
Skooppasin tuon Juhan löydön ja laji on Valtocarpus trechisporus (vanhalta nimeltään Symphytocarpus trechisporus). Valtocarpus megaloplegmuksen itiöillä olisi selvästi suurempisilmäinen verkkokuvio.
Jos tätä haluaa löytää kannattaa pitää haku päällä lakkasoilla.
GBIFin data kertoo että löytöjä lähialueilta on yksi Kuolasta ja pari Latviasta ja Tanskasta. Ruotsista ja Norjasta lajia ei ilmeisesti ole löydetty. Voisi veikata että ei ole niin harvinainen kuin data väittää.
1 Like
Kiitoksia! Luultavasti ei ole, kun noinkin nopeasti löytyi toisesta paikasta ajatuksen kanssa.
Joskin samalta suolta on löytynyt rahkamaljakasta, luumittaria ja ehkä vähän harvinaisempaa hämppistäkin: Lycosidae, Pirata piscatorius (äkkiseltään oudohko)? [Inat: Arctosa alpigena -> alalaji lamperti?] … ettei ehkä ole ihan perussuo siinä mielessä.
1 Like