Limasieni ukkospamppunen vaiko ihan joku muu sieni? [kukkokorunen, Arcyria incarnata]

Tänä aamuna löysin paksulta laholta pölliltä ukkospamppusta muistuttavia hyvin pieniä sieniä. Jotkut seikat tukevat ukkospamppusteoriaa, mutta ihan kaikki ei täsmää. Näiden nakkimakkaraa muistuttavien pamppujen korkeus vaihteli välillä 1 - 3 mm ja paksuus oli noin 0,5 mm. Väri oli violetinruskea, mikä sekin viittaa ukkospamppusiin. Joissakin kuvissa näkyvä kiilto kohteiden pinnalla johtuu kosteudesta, välillä sataa tihuutti vettä. Katselin netistä ukkospamppusten kuvia, sporangioiden paksuus vaihteli hoikasta vähän tukevampaan. Kuvieni “pamput” ovat tukevampaa sorttia. Lähes kaikissa netin kuvissa erottui selkeästi sporangion musta perä. Ottamissani kuvissa perää ei erotu, mutta ensimmäisessä kuvassa “pamppujen” edustalla näkyy mustia törröttäjiä, jotka voisivat olla sporangion perä ja kolumella? En tiedä minkä näköiseksi pamppunen jää sen jälkeen, kun kaikki itiöt ovat varisseet pois. Jääkö siitä vain törröttävä kolumella? Voi olla että kuvani kohde on ihan joku muu, mutta hyvin se ukkospamppusta kuitenkin esittää. Mitähän nämä kuvieni pamput ovat? Johdantoni oli pitkä ja sisälsi muutamia olettamuksia. Ehkä joku osaa vastata.Nuo ovat kehittyviä korusia. Laji on luultavasti kukkokorunen, Arcyria incarnata. Jos menet paikalle uudestaan näet varmaankin sellaista pinkkiä pumpulimaista syherökasvustoa. Etualan mustat nuppineulat menevät kotelosieniin (luultavasti jäkäliin). Lajeja on paljon enkä niitä oikein tunne.

Kiitos tiedosta Henri! En olisi heti osannut korusiin yhdistää. Yritän lähipäivinä ottaa uusia kuvia, niin asia varmistuu lopullisesti. Kohde on tuossa sadan metrin etäisyydellä. Eilen löytyi ihan yhtä läheltä kupariparanvoi. Se olikin helppo määrittää.

Näistä kahdesta kuvasta varmistuu, että kyseessä on kukkokorunen. Kuvat ovat tältä päivältä 6.9.2023 ja aiemmat kolme kuvaa on otettu eilen. Pesäkkeet ovat kypsyneet ja pinkki kapillitioverkosto on laajentunut. Tämänpäiväiset kaksi kuvaa on otettu kolmen tunnin välein. Siinäkin ajassa ehtii tapahtua paljon ja kapillitioverkoston laajeneminen näkyy selkeästi. Niin vain kävi, että arkisen näköisistä prinssinakeista kehittyi korumaisia kuningattaria. Ihmeellistä on limasienien maailma.


1 Like

Laitan vielä viimeisen kuvan kolmannelta päivältä. Kapillitiot eivät enää ole niin pörhöllään kuin eilen. Kevyesti puhaltamalla kapillitiot irtosivat ja kupit jäivät näkyville.

Hyvät kuvat lajin muodonmuutoksesta. Kannattaa siirtää tämä sienistä limasieniin niin on paremmin löydettävissä jos joku tietoa etsii. Editoit vain otsikkotietoa, sieltä voit vaihtaa foorumin alakategorian.