Limasieniä loisivia sieniä

Tullut tässä mennä viikkona kuvattua paria lajia.

  1. Äkkiseltään katsottuna kuin jotain sulanutta muovia tms. Mustanvioletti kuori mutta kun siitä vähän lohkaisee tulee esiin kirkaan keltaista paranvoita. Tätä pidettiin aikaisemmin omana paranvoi lajinaan (Fuligo violacea), nyttemmin tiedetään että kyseessä on paranvoita loisiva kotelosieni nimeltä parannäppy, Nectriopsis violacea.

  1. Viikin Keinumäellä tuli vastaan tälläinen tapaus

Loisittavana tässä on savihäkkinen. Melko yleinen limasieni joka muuttuu vaaleasta siniharmaan kautta sinimustaksi pallomereksi

Tämäntapaisia limasieniä loisivia sieniä on kaksi lajia. Toinen tunnetaan yleensä nimellä Polycephalomyces tomentosa. Siitä löytyy tältäkin foorumilta aiempaa juttua parin keskustelun verran. Laji loisii ilmeisesti vain Trichialeksia (esim. nuorasia ja korusia).

Kuvissa on toinen näistä lajeista eli tyypillisesti sukua Cribraria elikkä häkkisiä loisiva Stilbella byssiseda. Tätä löytää myös muilta suvuilta mutta laji ei loisi lainkaan Trichialeksia. Laji puuttuu laji.fistä, Ruotsista on kirjattu 2 havaintoa, Tanskasta enemmän. Arvelen että laji on Suomessa kohtuu yleinen mutta sitä ei tunneta ja kun puuttuu taksonitietokannasta niin on varmaan sotkettu tuohon P. tomentosumiin.

2 tykkäystä

Kuvasin muutama pvä sitten limasienellä olevia “nuijapäitä” ja ajattelinkin että jotain loisijoita ovat, olisivatko samaa lajia kuin Henrin kuvissa olevat?

Usein siitä vierestä löytää myös loisimatonta limasientä, ainakin sen verran että saa sen loisitun lajin selville. Nyt tuosta ei oikein saa varmuudella määritettyä tuota loisittua, mutta se kyllä näyttää savihäkkiseltä. Nuoraset ja savihäkkiset ovat kuitenkin aika samanoloisia noin muodoltaan ja ne saattavat myös esiintyä yhdessä. Tässä kuvassa keltaiset ja oliivinruskeat ovat mahtinuorasta elikkä Trichiaa ja harmaat sekä siniset savihäkkistä elikkä Cribrariaa.

Tuohon kun laittaa loissienen päälle niin voi olla vaikea sanoa kumpaa siinä on loisittu. Elikkä tuo kuvasi loissieni voi olla Stilbellaa taikka Polycephalomycestä. Jos olisi kuva missä näkyisi loisimatonta limasientä niin sitten saisi tarkan lajin.

Tuossa nyt yksi otos mutta ei oikeastaan sen kummempi. Maapuulla ei kuitenkaan ollut, tai en huomannut, mitään tuoreempaa kasvustoa. Tai onhan tuolla tausatalla epäterävän joitan nappulaa…nastakoita tms…?

Tuossa vasemman alanurkan ryhmässä näkyy että peridioilla on pintaverkko eli loisittu laji on mielestäni savihäkkinen. Loisiva laji on silloin Stilbella byssiseda.

Kiitokset määritys avusta…