Lintuhäkkinen

Nyt on viime päivinä ollut ainakin täällä Helsingissä todella runsaasti limasieniä. Varsinkin savihäkkistä on ollut sopivilla pitkälle lahonneilla kuusen maapuilla isoja esiintymiä, mutta myös muita häkkisiä. Kun vaan ehtisi skooppaamaan näytteitä, mutta ainakin kuparihäkkisiä ja lintuhäkkisiä ja luultavasti paria muutakin Cribrariaa. Näitä löytää parhaiten pitkälle lahonneelta puuainekselta eli joku jo melkein silppuuntuva iso maapuu, esim. kuusi.

Tässä pari kuvaa aika hienosta lintuhäkkisestä. On aika helppo tuntea jo väristä mutta peridion pintaverkon rakenne viimeistään paljastaa lajin.

2 Likes

Laitanpa tähän perään toisenkin viime päivinä vastaan tulleen häkkisen. Etualan männyneulanen antaa kokovertailua eli millin kokoluokassa nämä ovat. Pienessä koossa ja harrastajien vähyydessä varmaan suurin syy miksi tästäkin lajista on vain muutama havainto Suomesta. Lajikolmikko terho-/kulta-/kuparihäkkinen on myös hieman hankala kun erot ovat tosiaan mikroskooppisia - lähinnä pinteverkon detaljeissa ja kupin reunassa. Terhohäkkisellä pintaverkon solmukkeet ovat paksuja ja kupin reunassa on tumma paksunnos.

Terhohäkkinen, Cribraria persoonii