Ellei nyt joku vielä viime tunteina laita paremmaksi niin tässä 26.12 kosteakammiosta taikka slimariumista tammen lahopuulta löytynyt kaunis mutta pikkuruinen limasieni. Korkeutta tällä on 1,3 mm ja itiöpesäke on kooltaan 0.13 x 0,2 mm. Elikkä todella pieni, ei löydy kuin 10x luupilla tihrustaen ja kuvaaminen vaatii mikroskooppilinssiä. Kyllä tämäkin voi olla yleinen laji Suomessa mutta kun kokoa on vain tuon millin verran ja tunnistaminenkin on vaikeaa ei tästä ole Suiomesta aiempia ilmoituksia.
Laji on siis Suomelle uusi ja Edvin Johannesenin vahvistama. Pohjolan-Balttian alueelta aikaisempia havaintoja on vain Norjasta
Lähilaji on Cribraria violacea joka on myös tullut pariin otteeseen vastaan kosteakammioviljelynä. Tässä elävän tammen kaarnalta kuvattuna pari viikon takaa
Eroja näillä on mm. itiöiden koossa ja peridioverkossa . Tästä C. violaceasta on limasienikirjassa maininta että olisi löytynyt Suomesta vain kerran (omenapuun kaarnalta kosteakammiosta), mutta luulen että tätä on löydetty Suomesta jonkun kerran tuon jälkeen (2012).
Hyvää alkavaa myxovuotta kaikille limasienifaneille ja wink wink kautta saa mukavasti pidennettyä kun laittaa slimariumit vetämään. Itse sain nyt Ari Karhilahdelta huippuvinkit kosteakammiohommeleihin. Jaan vinkit mielelläni eteenpäin jos joku on kiinnostunut.