Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Luontopaikan havaintohaku- ja kirjautumissovellus

sovellus

#1

Rakensin kokeilumielessä prototyypin palvelusta, jolla voi näyttää tuoreita luontohavaintoja lintu- tai muusta luontokohteesta. Palvelu hakee havainnot Lajitietokeskuksen rajapinnasta.

Ideana on että esim. lintutorniin voi sijoittaa kyltin, jossa olevan viivakoodin (QR-coden) voi lukea kännykällä, jolloin saa nähtäväkseen luettelon tuoreita havainnoista sekä paikan kuvauksen. Kyltti kuvassa oikealla:

Ajatus lähti Lintuverkossa (= lintuharrastajien valtakunnallinen sähköpostilista) käydystä keskustelusta, jossa pohdittiin voisiko lintutorneihin sijoittaa viivakoodeja, joilla kävijät voisivat “kirjautua” torniin kännykkänsä avulla. Näin voisi saada tilastoja lintutornien kävijöistä. Ideaa lainattiin suunnistajien Mobo-rasteista, jotka myös toimivat kännykällä luettavien viivakoodien avulla.

Prototyypin perusteella kovin moni ei lopulta viivakoodia lukenut (lisää tietoja alla), mutta jäin pohtimaan voisiko palvelua kehittämällä saada siitä houkuttelevamman. Havaintojen ohella voisi tarjota muuta luontoharrastusta tukevaa sisältöä, esim. määritysapua ja kuvia alueella havaituista lajeista (“täällä on havaittu paljon neidonkorentoja, tältä se näyttää…”), kertoa paikasta, ja linkittää alueella toimiviin yhdistyksiin ja niiden retkiin.

Löysin vastaavan esimerkin Saksasta, jossa lintutorneihin on sijoitettu viivakoodikylttejä: http://www.ornitho.de/index.php?m_id=20092&langu=de Tietääkö joku muu lisää vastaavia?

Vaikka taustalla oleva tekniikka on aika yksinkertaista (prototyypin tekemiseen meni pari iltaa), “oikea" palvelu vaatisi enemmän työtä ja aktiivista ylläpitoa. Haasteena tässä on myös että ainakin näin talvikaudella Lajitietokeskuksesta ja Vihkosta saa kovin vähän tuoreita havaintoja, valtaosan lintuhavainnoista ollessa Tiirassa.

Onko muilla ajatuksia tällaisesta palvelusta, olisiko sellainen edes mielekäs muille kuin lintutorneille ja lintuhavainnoille?

**

Prototyyppi:

Sijoitin kylttejä kevättalvella 2017 kahdelle paikalle: 3 kpl Espoon Laajalahden Maarin lintutorniin (yksi Suomen suosituimmista torneista) ja 3 kpl Kauklahden kuntopolun varrelle.

Prototyyppi toimii minkä tahansa uudehkon älypuhelimen nettiselaimella, joten erillisen sovelluksen asentamista ei tarvita. Käyttäjä lukee viivakoodin puhelimen kameran avulla, jolloin puhelin avaa palvelun nettiselaimessa. Vanhempiin puhelimiin pitää asentaa viivakoodinlukuohjelma (näitä on lukuisia erilaisia), tai näpytellä tuo nettiosoite selaimeen itse. Kirjautumista voi kokeilla demo-osoitteella http://biomi.org/A/DEMO (Demo näyttää havaintoja Espoon Laajalahden ympäriltä, sisältäen myös epätarkat havainnot.)

Tämän jälkeen palvelu kirjaa käynnin ja sen ajankohdan tietokantaan. Lisäksi palvelu kertoo käyttäjälle lyhyesti paikasta ja näyttää tuoreita ja vanhempiakin havaintoja tornin lähimaastosta.

Palvelu valvoo ettei sama henkilö kirjaudu samaan torniin lyhyen ajan sisällä monesti, mutta varsinaista omien kirjautumisten seurantaa ei ole.

Maarin tornin viivakoodi on luettu 68 kertaa viimeisen 11 kuukauden aikana, eli keskimäärin 5,4 päivän välein. Aika vähän ottaen huomioon että torni lienee Suomen vilkkaimpia.

Kauklahden kuntopolulla lukukertoja oli 56 kpl 7 kuukauden aikana (3,8 päivän välein). Tämän jälkeen viimeinenkin kolmesta kyltistä katosi. (Ensimmäisen joku poisti parissa päivässä.)

Koodista kiinnostuneille: prototyyppi-käyttöliittymän koodi löytyy Githubista: https://github.com/mikkohei13/check-in-to mutta se tosiaan on vain nopeasti toteutettu prototyyppi.

Mikko