Niitähän varmaan. Enemmänhän tämä on keväinen laji ja laji.fi:ssä ei ole kirjattuja havaintoja ollenkaan marras- joulukuulta. Lokakuulta joitakin yksittäisiä. Se vähän hämää.
Muilla näin myöhäisiä havaintoja?
Niitähän varmaan. Enemmänhän tämä on keväinen laji ja laji.fi:ssä ei ole kirjattuja havaintoja ollenkaan marras- joulukuulta. Lokakuulta joitakin yksittäisiä. Se vähän hämää.
Muilla näin myöhäisiä havaintoja?
Katsoin Ruotsin ja Tanskan havainnot ja siellä on kyllä hirvenparvimaljakkaasta runsaasti havaintoja lokakuusta lähtien läpi talven.
Hirvenparvimaljakas on myös ilmeisesti lajikompleksi. Ruotsin artfaktassa esim nimellä B. terrestris sensu stricto havaintoja on 72 kipaletta ja nimellä B.terrestris sensu lato 770 kipaletta. Kompleksista on erotettu ainakin B. fusispora jota ei kyllä laji.fissä näy. Itse en tästä enempää tiedä.
Kuvasi ei kuitenkaan näytä minusta hirvenparvimaljakkaalta. Yritin käydä läpi muita mahdollisuuksia mutta mikään ei oikein natsannut kovin hyvin. Nuo näyttää pieniltä oranssimaljakkaan aluilta mutta ei kyllä oikein natsaa sekään. Mitään ripsiä ei noilla näy joten vaihtoehtoja ei voi olla kovin montaa. Jos näyte on niin skooppaus voisi olla mielenkiintoista.
Kasvupaikkana on metsäkoneen levittämä metsäpolku, jossa vielä risuja. Aikaa harvennuksesta 5-6 vuotta. Oranssimaljakkaita löytyy säännöllisesti syksyisin auton jättöpaikalta, mutta niiden kokovaihtelu on isompaa, että ryhmät vähälukuisempia. Tältä paikalta ei ole aikaisemmilta vuosilta maljakashavaintoja, polkua on tullut käveltyä kymmeniä kertoja, tänäkin syksynä useamman kerran.
Pieni näyte kyllä löytyy (3kpl), jos kiinnostaa skoopata👍
Mielenkiintoista. Kertokaa miksikä tämä lopulta osoittautui. Kuvan perusteella en minäkään oikein usko hirvenparvimaljakkaaseen, mielestäni sen maljat eivät ole noin laakeita vaan ovat enemmän kuin pieniä kulhoja.
Skooppaan tuon kyllä mielelläni. Laitan privameilin.
Eiköhän tää sopis kesäparvimaljakkaaksi (Byssonectria deformis). Kasvupaikka, valkean alustarihmaston puuttuminen ja kasvuajankohtakin puoltaisivat. Tästä porukasta on hyvä artikkeli tuoreimmassa Sienilehdessä…
Skooppasin tämän ja on tosiaan Byssonectria. Tässä skooppikuvia Melzerissä
Mielestäni laji on Byssonectria fusispora. Laji.fistä se puuttuu. Lajipari B. fusispora/terrestris on kyllä hankala.
Ruotsin artfaktassa on 29 havaintoa fusisporasta ja yksi kuva joka vastaa aika hyvin Juhan löytöä.
Tanskassa B. fusisporalle on listattu 6 löytöä.
B. deformiksella olisi selvästi lyhyemmät itiöt.
B. terrestriksellä olisi käyrät parafyysit. Itiöt sinänsä sopivat sekä terrestrikselle että fusisporalle vaikka aika hyvin vastaavatkin Karstenian artikkelin kuvausta fusisporan itiöistä (suurempi Q). Makrotuntomerkit sopivat myös paremmin fusisporalle, mukaan lukien alustarihmaston puuttuminen.
Lajiparista B terrestris/fusispora on Karsteniassa (2011) selvitys
https://karstenia.fi/new-and-noteworthy-records-of-pezizomycetes-in-sweden-and-the-nordic-countries/
Käytin Juhan näytteestä vain osan. Kun on Suomelle uusi laji kannattaisi varmaan tehdä tästä museonäyte tai lähettää sekvensoitavaksi. Sekvenssit ovat näillä lajeilla aika lähelä toisiaan mutta ainakin alla linkkaamassani tutkimuksessa menivät kuitenkin siististi omiin nippuihinsa. Tai ehkä tämä kuitenkin pitäisi kirjata B terrestris sensu lato kun kerran laji.fi ei tuota fusisporaa ole vielä splitannut?
Lisää lajiparista täällä
Kiitos!
Aika yllätys sitten. Mulla on jäljellä yksi pienehkö itiöemä, en ennättänyt käymään paikalla uudemman kerran ennen lumia. Sekvensoinnin voin kyllä tarvittaessa maksaa, itse en siitä puolesta ole oikein kärryillä
Muoks, muutin tuon nyt otsikkoon.
Ketjua seurannut mielenkiinnolla kun minäkin ilmeisesti löysin tämän. Vitkuttelin kuvaamisen kanssa ja nyt se on pilalla kun tuli pakkanen ja viima päälle. Näytteen ehkä saisi silti. Kasvupaikka on viljasiilon kyljessä puintijätekasalla. On näitä toki muitakin mutta ulkoisesti täysin samanlainen mitä Juhan aloituskuvassa. Kasvoi suurena ryhmänä siinä syys-lokakuussa. Mahtaisko tuollasesta kuivuneesta ja jäätyneestä köntistä saada järkevän näytteen? Pakkanen kun yllätti sienen niin tuskin on ainakaan mädäntynyt…
Vois siitä varmaan saada näytteen. Irrota pari itiöemää ja anna kuivua, voin sen skoopata jos haluat tai sullahan taitaa olla Turun puolessa skooppausta muutenkin tarjolla. Itse kuivaan pikkuset ihan vaan pöydän nurkalla paperin päällä ja jos on tarvetta niin laitan siihen pöytälampun lämmittämään ja nopeuttamaan kuivumista (siis hehkulamppu).
Tämä Juhan näyte siis sekvensoitiin. Skopia sopi parhaiten lajiin B. fusispora mutta erot lähilajien kesken ovat pieniä ja jotkut ovat sitä mieltä että fusispora ja terrestris eli normi hirvenparvimaljakas olisivat yhtä ja samaa lajia. Tein analyysit ja lopputulema on näissä kuvissa
Kaivoin netistä kaikki julkiset sekvenssit joiden vastaavuus Juhan näytteeseen oli yli 98%. Taitaa olla niin että Juhan näytteelle tehty ITS alueen sekvensointi ei erottele byssonectria ryhmän lajeja. Paljon mahdollista että ovat yhtä ja samaa lajia kaikki, ainakaan sekvensointi ei nyt auttanut nimen löytämisessä lainkaan.
Unite itse asiassa ehdotti että Juhan näyte olisi lajia Byssonectria cartilaginea joka on Pohjois-Amerikkalainen laji. Mycomap ja Genbank olivat eniten Byssonectria fusisporan kannalla, mutta ei tuosta pysty oikeasti lajia sanomaan.
Eipä sitten sekvensointikaan aina autuaaksi tee, mutta kiitos vaivannäöstä Ehkä näihin saadaan joskus selvyyttä, kun dataa saadaan lisää…
Sain tästä vielä lisäinfoa. Näytteestä siis sekvensoitiin nyt vain ITS-alue ja on tosiaan niin että terrestriksen ja fusisporan ITS -alueet ovat identtiset. Lajien perimässä on kuitenkin parin emäksen ero LSU -alueella ja ajatuksena olisi sekvensoida näyte uudestaan mutta nyt siis LSU -alueen osalta. Tapio oli sitä mieltä että skopia tukee sen verran hyvin fusisporaa että keräystä voisi pitää toistaiseksi edelleen nimellä Byssonectria fusispora.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.