Tiemaljakkaalla on useita lähilajeja joita ei laji.fissä ole taksonina. Tässä mielestäni yksi niistä, Melastiza carbonicola, kuvattuna 22.06.2024 Pieksämäeltä. Kasvupaikka oli hiekkapohjainen laanialue jossa syviä ajokoneen uria joissa maljakkaat viihtyivät. Esiintymä oli runsas, usean neliömetrin alueella oli arviolta tuhatkunta maljakasta. Tästä M. carbonicolasta löytyy myös Stefanilta muutamia havaintoja, mutta laji siis puuttuu suomilistoista. Melastizoista ei ilmeisesti ole saatavilla modernia DNA -selvitystä (en ainakaan löytänyt).
Itse tuumasin että Sandovan juttu olisi kurantimpi. Sandova kiittelee Moravecia juttunsa lopussa ja kummatkin on julkaistu samassa tsekkiläisessä lehdessä. Liekö käyty läpi myös samoja herbaarionäytteitä.
Sandovalla karvojen paksuus erottelee parhaiten ja sitten silmukoiden koot ja niitä erottelevien harjanteiden leveys. Itiökoossa ja kuvioinnin korkeudessa itiön päissä ei sitten olisi eroa Sandovan mukaan, toisin kuin Moravecin jutussa arveltiin.
Mutta nämä on aika ilmassa ilman sekvenssidataa. Genbankissa ei ollut yhtään sekvenssiä carbonicolasta ja vanhasta tyyppinäytteestä on jäljellä yksi vajaa malja josta syystä Sandova ei sitä uudestaan tutkinut. Sandova päättää juttunsa näin: “A definitive conclusion on the identity of M. carbonicola and M. cornubiensis or their difference is not drawn due to absence of molecular data.”.
Josko finboliin mahtuisi pari sekvenssiä näistäkin. Lajeja voi olla useampiakin. Ainakin täytyy koittaa kerätä jos Melastizoja tulee vastaan.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.