Mikä tatti?

Vanhalta puistonurmikolta löytyi melko lähekkäin toisiaan muutama oudon näköinen tatti. Lakki tumman harmaanruskea ja napakka. Pillit kellanruskeita. Jalassa himmeää verkkokuvioita. Halkaisupinta ei ainakaan heti muuttunut, tyvessä ehkä hieman sinertävää. Lähellä kasvaa lehtipuita, lehtikuusi sekä havupuita.

Rauma 4.10.2023


Näistä on oma ketjunsa

Käsittääkseni yleisin tällaisista on kaukotatti (Xerocomellus cisalpinus), joka sinistyy selkeästi. Sinunkin kuvasi voi olla tätä lajia. Joku muu kuitenkin voi myös ottaa tähän kantaa.

Näissä pitäisi ventata pari minuuttia halkaisun jälkeen että värimuutokset tulevat esiin. Nyt en tiedä onko tuo kuvattu heti halkaisujen jälkeen vai myöhemmin. Joka tapauksessa värimuutoksia ei näy ja jalka vaikuttaa pitkältä ja hoikalta mikä ei näihin Xerocomelluksiin oikein sovi. Jos olisi Xerocomellus niin X. pruinatus olisi ehkä lähellä. Habituspohjalta aika oudon näköinen, enkä oikein tiedä mistä suunnalta lajia pitäisi etsiä. Minulle siis jää nimeä vaille.

Kiitoksia kommenteista. Kuva otettu noin minuutti halkaisun jälkeen. Itse en ainakaan saa sovitettua tuota oikein mihinkään tuntemaani tattiraamiin. Lakin värityskin oli niin outo et ensin luulin sienen kontaminoituneen, mut lähellä kasvoi muitakin samanlaisia. Täytynee palata löytöpaikalle ja seurata kasvua tarkemmin…