Mikähän kääpä

Espoon Träskändan kartanopuistossa kaarnattomalla maarungolla joka oli varmaankin poppeli siitä päätellen että sillä kasvoi sahauspinnassa poppelihelokkaa. Puhtaan valkoista täysin resupinaattista kääpää rungon alasivupinnalla parina kasvustona. Kuivanäytteessä ei ole mitään erityistä tuoksua, näytteen kuivaväri on taitettu kermanvalkoinen. Maastossa ajattelin että saattaisi olle pallekääpää ja otin näytteen mutta taitaa olla jotain muuta.

Pullistuneet sinkilänseudut ja öljypisaralliset itiöt tyypillistä Sistotrema-suvulle. Tarkista montako sterigmaa itiökannoissa, sillä ja itiömitoilla/muodolla pääset lajiin.

Kiitos Pyry, tämä on 4-sterigmainen, en ainakaan löytänyt kuin 4-sterigmaisia itiökantoja. Itiöt ovat 4 - 5,5 x 3 - 4,5, suurin osa elliptisiä mutta osa enemmän tai vähemmän pyöreitä ja hieman pienempiä. Ei taida olla Sistotremoissa mitään sopivia lajeja kun tällä on pillit?

Minulla tuli öljypisarallisista itiöistä ja pyöreistä rihmojen päistä mieleen roso-/rytökääpä. Näitkö paksuseinäisiä tai kiteisiä rihmoja?

Ei tosiaan itiöt eikä basidiot sovi Sistotrema-sukuun. Roso-/rytökääpä voisi minustakin olla todennäköisin.

Kiitoksia avusta. En oikein osaa tätä kääpäskooppausta mutta tein nyt useamman preparaatin (vesi, kongopuna, puuvillasini). Jos nyt osasin tulkita oikein niin suurihmoissa ei ole kiteitä eikä missään muuallakaan, rakenne on monomiittinen, sinkilöitä en löytänyt, mitään seetoja taikka muuta erikoista ei itiölavassa näkynyt. Kannattaa kyllä suhtautua varauksella näihin tulkintoihini, en tosiaan ole montaa kääpää skoopannut. Näillä kun yrittää kääpäkirjan kaavoja ei tule oikein valmista. Tässä vielä lisää kuvia

Vaikuttaa kuvien perusteella monomiittiselta ja sinkilättömältä. Oxyporus sukuna voisi tulla kysymykseen, mutta silloin pitäisi löytyä kiteisiä kystidejä.
Jos ei ala selviämään, niin voit laittaa minulle skoopattavaksi.

Kiitos Matti, keräsin tämän koska arvelin sen voivan olla pallekääpä. Tällä ei kuitenkaan näyte ole ruskettunut lainkaan kun pallekäävällä pitäisi ruskettua ja itiöt ovat myös liian paksuja pallekäävälle. Vaahterankäävällä ei puolestaan pitäisi kait olla näin elliptisiä itiöitä.

Elikkä takaisin lähtöruutuun matka vie. Voisin postittaa sinulle pari näytettä sitten kun olet saanut omat Kainuun projektisi pakettiin.

Kainuun projekti kestää. Olen nyt katsonut 730 näytettä ja jäljellä on vielä 470. Eli sitten kun sinulla on lähetettävät kaikki koossa, niin laita vain tulemaan. Voin katsoa ne jossain välissä.

Näyte on nyt skoopattu ja päädyin kuorikääpään, Oxyporus corticola. Pillit olivat pienemmät kuin pitäisi, mutta muuten tuntomerkit sopivat siihen lajiin parhaiten. Suurin osa itiöistä epäkypsiä ja siksi vähän alamittaisia, mutta sopivan kokoisia ja muotoisiakin löytyi. Kidepäisiä kystidejä löytyi, mutta niukasti. Itiöemä on vielä aika nuori.

1 Like