Miten haen yksittäisen havainnon JX. tunnuksella?

Jostain syystä en nyt osaa tuota hakea, onkohan vika päässäni vai jossain muualla. Siis jos tiedän yksittäisen havainnon JX. tunnuksen ja haluan hakea k.o. havainnon tiedot laji.fistä?

image

Täältä piilotettuna löytyy

Esko / Lajitietokeskus

Myös tunniste itsessään toimii linkkinä, joka vie ko havaintoerän “vieweriin”:
http://tun.fi/JX.1646831

Tai yksittäisen havainnon tunniste avaa ainoastaan ko havainon:
http://tun.fi/JX.1646810#5

Tuolta löytyy havaintoerät ja sitä kautta tietysti myös erän havainnot mutta miten haet yksittäisen havainnon tiedot havaintotunnisteen avulla. Esim havainto JX.1635160#17, miten löydän sen tiedot?

Siis toki löydän ne itse helposti ja osaan myös hakea ne http:n kautta, mutta minkälaiset ohjeet joudun antamaan kolmannelle osapuolelle jolla on käytössään vain havainnon tunnus? Olen siis laputtanut näytteeni vain tuolla havaintotunnuksella.

Joudunko siis neuvomaan kolmatta osapuolta hakemaan ne havaintoerän kautta tai ehkä http:n kautta. Jos kyseessä on esim ulkomainen tutkija joka ei tunne laji.fitä niin antaisi mielellään mahdollisimman helpot ohjeet. Tuossa http:ssä on lisäksi se ongelma että se voi tulla blokatuksi virustorjunnassa.

Vai pitäisikö minun muuttaa laputuskäytäntöjäni. Ajattelin että kun havaintotunnus on yksikäsitteinen ja ikuinen niin ei olisi tarvetta muihin etikettitietoihin, mikä helpottaa laputusta aika paljon jos näytteitä on paljon.

Ei kait ole mitään tietoteknistä syytä miksi tuolla tunnistehaussa ei toimisi myös yksittäisten havaintojen tunnisteet erien tunnisteiden lisäksi?

Yksittäisen havainnon tunnisteen saa esille painamalla “Näytä lisätiedot” havaintoerän näkymässä

Varmaan meidän pitäisi lisätä käyttöliittymään myös tapa hakea haussa yksittäisen havainnon tunnisteella

Esko / Lajitietokeskus

Juu tiedän kyllä kaiken tuon.

On vaan hieman hankalaa selvittää asiaa jollekin taholle joka ei tunne laji.fitä. Olisi paljon helpompaa opastaa vain että laittaa tunnuksen siihen tunnistehakuun ja painaa enteriä. Nyt täytyy ohjeistaa että deletoi siitä havaintotunnisteesta lopusta kaikki risuaidasta eteen päin ja sitten hae tällä riisutulla merkkijonolla tunnistehausta erä ja sitten hae erästä havainto jonka tunniste vastaa sitä alkuperäistä tunnistetta mutta ennen tätä pitää muistaa valita optio “näytä lisätiedot” koska muuten ei havaintotunnisteita saa esiin. Tässä vaiheessa saattaa ohjeistettava henkilö jo kirota että miksei etiketissä ole kunnon tietoja.

Aika hankalaa jos joutuu vieläpä vieraalla kielellä opastamaan tämän käytössä. Toinen vaihtoehto olisi sitten se perinteinen tapa kirjata etikettitietoihin lajit, paikat, päiväykset, koordinaatit, havaitsijat, havaintotunnukset mutta sittenkin havaintotunnuksen taakse jää piiloon kaikki muu kuten kuvat, biotooppitedot, mikroskopiat etc. ja sama alkuperäinen ongelma olisi silti edessä kun havaintotunnuksella ei voi hakea näitä tietoja laji.fissä.

Helpottaisi näytelogistiikkaa kokonaisuudessaan aika paljon jos haku havaintotunnuksella onnistuisi jotenkin helpommin, esim ihan vaan tuo tunnistehaun kautta.

Mutta eikö niihin tietoihin siis pääse ihan vain sen tunnisteen kautta? Sehän toimii linkkinä

Onko ongelma siis se, että etiketillä ei ole koko tunnistetta, vaan vain sen loppuosa alkaen JX… ?

Laji.fi:n havainto/näytenäkymää haluttaisiin parantaa mm. lisäämällä oletuksena näkyviä kenttiä (mutta olemalla näyttämättä “liian paljon turhoa tietoja”), mutta tämä on jäänyt priorisoinneissa ja kiireellisyydessä muiden asioiden alle.

Mikko / Lajitietokeskus

Ei pääse tai jos pääsee niin en tiedä miten. Tuossa alla yhden havaintoni JX. tunniste - miten pääsen tietoihin tuon tunnisteen kautta?

JX.1643101#6

Jos tarkoitat koko tunnisteella sitä http -alkuista nettiosoitetta niin juu etiketissä on pelkkä JX. alkuinen tunniste eikä tuota nettiosoitetta. Tähän on kaksi syytä.

Ensinnäkin tuo http etc alkurimpsu on sama kaikissa havainnoissa jolloin se ei siis yksilöi taikka erottele mitenkään havaintoja ja sen toistaminen kaikissa havaintotunnuksissa on turhaa toistoa.

Toinen syy on siinä että kun tuo ei ole https tunnus niin virustorjunnat voi blokata osoitteen eli estää pääsyn sinne tms. Näin on käynyt minulle ja siksi en haluaisi käyttää nettiosoitetta havaintotunnuksena varsinkin kun on olemassa uniikki ja ikuinen JX.tunnus joka yksilöi havainnon täydellisesti.

Siis tässähän en nyt ehdota mitään muuta kuin että tuolla haussa kohdassa “Näytteen tai havaintoerän tunniste” lukisi “Näytteen, havainnon tai havaintoerän tunniste” ja toiminnallisuus tietty otsakkeen mukaan.

Periaatteessa JX.1643101 ei ole uniikki. Käytännössä kuitenkin on Suomen sisällä: Lajitietokeskus ei myönnä tunnisteita, jotka olisivat päällekkäisiä tämän kanssa. Mutta mikä tahansa muu museo, laitos tms. voi näin tehdä, eli olemassa voi olla vaikka tunniste http://svenskamuseet.se/JX.1643101. Siksi alkuosa pitäisi olla mukana, se on olennainen osa tunnistetta. HTTP-URI -tunnisteiden käyttö on kansainvälisesti museoalalla suositeltu standardi, mutta kilpaileviakin malleja ja suunnitelmia uudenlaisista tunnisteista kyllä on (DOI, URN, LSID, NSID jne.).

Suomessakin käytetään erilaisia alkuosia, mutta lähes yksinomaan museonäytteille. Esim.

http://mus.utu.fi/MY.14977745
http://id.luomus.fi/KW.3036
http://id.herb.oulu.fi/GAL.15622

Haun pitäisi osata hallita nämäkin tilanteet. Laitan tämän kehitystarpeena muistiin, mutta en voi luvata milloin sen voisi toteuttaa. Tunnistettuja kehitystarpeita on muistissa satoja…

Mikko / Lajitietokeskus

Nythän tuo laji.fin tunnistehaku toimii jo JX. tunnuksilla. Voin kirjoittaa hakukenttään vaikkapa JX.1646938 ja haku palauttaa kyseisen havaintoerän. Jostain syystä haku ei vaan palauta mitään jos haetaan havaintojen JX. tunnuksilla, esim JX.1646938#5 ei palauta kyseistä havaintoa.

Itse kun eilen yritin hakea havaintoani http alkuisena selaimen kautta blokkasi virustorjunta siirtymisen kyseiseen nettiosoitteseen.

Mutta hienoa ja kiitos jos lisäätte tuon havaintojen tunnushaun kehityslistallenne.