Moi. Olen harjoitellut Mobiilivihkon käyttämistä muutamana päivänä.
Miten menetellään, kun kuljettuun reittiin tulee virheitä? Eli mobiilisovellus piirtää karttaan reittiä ja yllättäen hyppääkin aivan muualle, kuin mistä on menty.
Voiko kuljetun reitin ylimääräiset osat jotenkin pyyhkiä kartalta pois?
Onko näillä ylimääräisillä reiteillä jotain käytännön haittaa lajitietokannassa, jos havainnot ovat merkitty nastoilla kartalle?
Voiko kuljetun reitin poistaa niin, etteivät nastat häviä?
Laitan selvennykseksi kuvan tämän päivän havaintojen tallennuksesta. Eli nuo kaakkoon johtavat reitit eivät pidä paikkkaansa.
Jos kaikki havainnot on merkitty kartalle (eli jos havaintotapahtumaan ei ole jälkikäteen lisätty havaintoja ilman paikkaa), ei reitillä ole merkitystä havaintojen sijoittumisessa ja näkymisessä.
(Reittitietoa voidaan kyllä käyttää esim. havaintomäärien suhteuttamiseen kuljettuun matkaan nähden. Mutta tätä tuskin hajahavaintojen kanssa tehdään, todennäköisesti vain jos sovellusta joskus myöhemmin käytetään systemaattisemmissa tutkimushankkeissa.)
Reitin voi poistaa tai sitä muokata avaamalla havaintoerä Vihkossa, ja klikkaamalla reittiä hiiren oikealla napilla:
En osaa sanoa miksi sovellus joskus tekee reitteihin tällaisia hyppäyksiä - minulla näin on käynyt ehkä joka 20. kerta kun käytän sitä. Saattaa liittyä puhelimen virransäästöyrityksiin. Koetamme päästä tästä paremmin jyvälle.
Urheilukelloissa ja vastaavissa on mukana älykästä logiikkaa, joka karsii selvästi virheelliset GPS paikannukset pois reitistä. Kännykät eivät ilmeisesti tarjoa varsinaista reitin seuraamista, vaan Mobiilivihko saa vain raakaa GPS dataa silloin kun sitä kännykältä pyytää?
Meidän pitäisi siis Mobiilivihkoon rakentaa vastavaa älykkyyttä. Tähän varmasti jotakin kirjastoja olisi saatavilla, tai tutkia mitä kännykät itsessään tarjoaisivat.
Veikkaan, että nuo hypyt reitissä tulevat tosiaan suoraan GPS-datasta. Laitteiden GPS-tarkkuudessa on eroja ja varmasti kuljetun reitin aikana myös tarkkuus saattaa heilahdella. Näissä tapauksissa tarvitaan suodattavaa algoritmia.
En ole itse käyttänyt vastaavia algoritmeja vielä, mutta ilmeisesti yksi yleisimmin tähän tarkoitukseen käytetyistä on Ramer–Douglas–Peucker algoritmi, joka vähentää geometristen käyrien pisteitä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.