Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mobiilivihko

Moi. Olen harjoitellut Mobiilivihkon käyttämistä muutamana päivänä.
Miten menetellään, kun kuljettuun reittiin tulee virheitä? Eli mobiilisovellus piirtää karttaan reittiä ja yllättäen hyppääkin aivan muualle, kuin mistä on menty.
Voiko kuljetun reitin ylimääräiset osat jotenkin pyyhkiä kartalta pois?
Onko näillä ylimääräisillä reiteillä jotain käytännön haittaa lajitietokannassa, jos havainnot ovat merkitty nastoilla kartalle?
Voiko kuljetun reitin poistaa niin, etteivät nastat häviä?

Laitan selvennykseksi kuvan tämän päivän havaintojen tallennuksesta. Eli nuo kaakkoon johtavat reitit eivät pidä paikkkaansa.

t. Jyrki Lehto
SPS

1 tykkäys

Jos kaikki havainnot on merkitty kartalle (eli jos havaintotapahtumaan ei ole jälkikäteen lisätty havaintoja ilman paikkaa), ei reitillä ole merkitystä havaintojen sijoittumisessa ja näkymisessä.

(Reittitietoa voidaan kyllä käyttää esim. havaintomäärien suhteuttamiseen kuljettuun matkaan nähden. Mutta tätä tuskin hajahavaintojen kanssa tehdään, todennäköisesti vain jos sovellusta joskus myöhemmin käytetään systemaattisemmissa tutkimushankkeissa.)

Reitin voi poistaa tai sitä muokata avaamalla havaintoerä Vihkossa, ja klikkaamalla reittiä hiiren oikealla napilla:

image

En osaa sanoa miksi sovellus joskus tekee reitteihin tällaisia hyppäyksiä - minulla näin on käynyt ehkä joka 20. kerta kun käytän sitä. Saattaa liittyä puhelimen virransäästöyrityksiin. Koetamme päästä tästä paremmin jyvälle.

Mikko / Lajitietokeskus

Urheilukelloissa ja vastaavissa on mukana älykästä logiikkaa, joka karsii selvästi virheelliset GPS paikannukset pois reitistä. Kännykät eivät ilmeisesti tarjoa varsinaista reitin seuraamista, vaan Mobiilivihko saa vain raakaa GPS dataa silloin kun sitä kännykältä pyytää?

Meidän pitäisi siis Mobiilivihkoon rakentaa vastavaa älykkyyttä. Tähän varmasti jotakin kirjastoja olisi saatavilla, tai tutkia mitä kännykät itsessään tarjoaisivat.

Esko / Lajitietokeskus

Veikkaan, että nuo hypyt reitissä tulevat tosiaan suoraan GPS-datasta. Laitteiden GPS-tarkkuudessa on eroja ja varmasti kuljetun reitin aikana myös tarkkuus saattaa heilahdella. Näissä tapauksissa tarvitaan suodattavaa algoritmia.

En ole itse käyttänyt vastaavia algoritmeja vielä, mutta ilmeisesti yksi yleisimmin tähän tarkoitukseen käytetyistä on Ramer–Douglas–Peucker algoritmi, joka vähentää geometristen käyrien pisteitä.

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Tämä selvensi kyllä paljon ja helpottaa tallennusta. Tänään reittiin tuli taas kilometrien heitto.
t. Jyrki

Kiitos muillekin asiaa pohtineille.
Jyrki