Tutkailin eilen Porvoon Stensbölen maisemia Ekuddenin itäpuolella. Metsään oli raivattu joskus taannoin 10 - 20 aarin pieni aukko jossa kasvoi nyt nuoria tammia. Näiden tammien alla lehtikarikkeessa kasvoi runsaasti siistejä ja hyväkuntoisia nahikkaita. Nämä olivat pitkäjalkaisia ja aika kookkaita ja tuoksuivat valkosipulille. Jalat olivat nöyhtäisiä alaosastaan. Laji on mielestäni Mycetinis querceus. Se ei ole Laji.fin mukaan suomilaji eikä siitä ole myöskään ilmoitettu havaintoja. Ellei sitten löydy jollain toisella nimellä? Ruotsissa laji on yleinen mutta eteläinen.
Eikös tuo ole tammenlehtinahikas? Sehän on täällä nimellä Marasmius prasiosmus. Ainakin tässä Lähderannan tammimetsässä oli viime viikonloppuna hyvin runsas. Träskändassakin tätä on ollut mutta en ole nyt siellä käynyt.
Kiitos Mikko.
Hämäävästi sekä Mycetinis querceus että Marasmius prasiosmus löytyvät Laji.fistä mutta eri suomistatuksella eli eri lajeina. Laji.fin mukaan siis querceusta ei ole tavattu Suomesta mutta prasiosmusta tavataan etelärannikolla. Ruotsin artfaktassa ja FTE:ssä laji kulkee nimellä Mycetinis querceus. Nuo eivät puolestaan tunne lainkaan nimeä Marasmius prasiosmus.
Mutta juu siis kiitos Mikko, sama laji on kyseessä.
Mycetinis querceus (Britzelm.) Antonín & Noordel.
Syn.: Marasmius quercus Britzelm.Syn.: Marasmius prasiosmus (Fr.) Fr.Syn.: Marasmius quercus Britzelm.
Joopa joo. On turhankin tyypillistä, että kun saa jollekin kivalta vaikuttavalle löydölle määrityksen esim. ascofrancessa ja sitten kurkkaa lajilistaamme ja toteaa, että laji puuttuu siitä ja ehkäpä ehtii jo iloitakin tooooosi hyvästä löydöstä, niin selviääkin, että lajia on kyllä löydetty ja on lajilistallamme jollain vanhalla synonyymillä. Eli aina pitäisi jaksaa kaivella lajin synonyymit ja tarkistaa nekin-eikä ihan aina ehtisi tai viitsisi