Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Myöhäinen seitikki muurahaispesässä

Laitetaan tästä nyt kuva, vaikka tämä kyllä jäänee määrittämättä. Sektiotason arvaukset olisivat silti tervetulleita!

Suhteellisen tumma- ja kiiltävälakkinen, keskikokoinen seitikki. Heltat kellanruskeat. Lakin hygrofaniakuvio näytti mielestäni suhteellisen erikoiselta. Tuoksu oli tuoreen retikkamainen - epämiellyttävä. Kasvoi eilen 16.10.2020 Siuntion Störsvikissä. Kasvupaikka oli muurahaispesä mustikkatyypin kuusimetsässä. Itselläni jäi ainakin määrittämättä Cortinarius Floran perusteella, vaikka seuraavia vaihtoehtoja kyllä mietin:

  • C. illuminus - ei tarpeeksi punaruskea?
  • C. depressus - liian kookas?
  • sektio Brunnei - jalka liian vaalea
  • sektiot Bovini tai Sordescentes (ja ylipäänsä Funga Nordican Telamonia-kaava F) tuntuisivat ehkä parhaalta vaihtoehdolta.

Aivan samanlaisia seitikkejä olen kuvannut, pari päivää sitten! Lajista ei ole tietoa!

Kiinnostavan näköisiä ovat. Veikkaan, että Bovini. Just tämän näköisiinhän on hyvä määrityskaava olemassa Bovini-artikkelissa. Kaavassa otetaan huomiion samannäköiset Brunneit ja vähän muutakin. Mutta skooppia vaaditaan.

Jos näyte on, jo kuivattujen sienten värin perusteella saattaa päästä eteenpäin. Tuntomerkki on niin hyvä, että sitä on käytetty määrityskaavassa. Brunneit mustuvat kokonaan, Bovinit sitten vaihtelevasti.

Kiitos Mika. Tuo artikkeli on varmaan vuoden 2013 Niskasen, Liimataisen, Kytövuoren ja Lindströmin. Kyllähän tämä sieni melko hyvin tuntuisi sopivan juuri itse Cortinarius bovinus-lajiin (härkäseitikki), tosin en ole nyt ihan varma onko kuivanäyte kuitenkin liian musta. Katselin nyt kuitenkin vielä Brunnei-sektion puolelta ja siellä nyt ainakin C. pseudorubricosus ja C. albogaudis vaikuttaisivat hyvin mahdollisilta. Makroskooppiset erot näiden lajien välillä ovat kyllä tosi pieniä. Täytyy yrittää saada näyte skoopin alle jossain vaiheessa.

C. bovinus on aika jässikkä ja jos kuivanäyte on lähes musta, niin voisi hyvin olla jompikumpi ehdottamasi Brunnei. C. pseudorubricosukselle on löytynyt vanhempi nimi, se on nyt C. adustorimosus Rob. Henry.