Omat paikat -toiminnosta ja Lomakepohjista

Tallensin tänä aamuna useita Omia paikkoja vanhojen merkintöjen päälle tarkentaen niiden tietoja käyttämällä Lisätiedot-kenttää. Kyseessä on hyönteispyydysten vakiopaikat.

Ilmeisesti oman paikan tallennuksessa Lisätiedot-kenttä ei ole tallentuva tieto, kun yksikään lisätieto ei ole omiin paikkoihin tallentunut? Saisi mielestäni olla, kun kirjaan siihen tarkentavia tietoja pyydyksen tyypistä ja sijoittelusta. Näemmä se Lisätiedot-kenttä ei tallennu edes lomakepohjiin. Sään vielä ymmärrän, että se on joka kerralla eri, mutta lisätiedot tallennetuissa paikoissa ovat mielestäni oleellisia.

1 tykkäys

Merkataan tähän vaikkapa @MarkoT ja @EskoP, jos tämä on ehtinyt painua muiden julkaisujen jalkoihin. :slight_smile:

Ihmisillä on hyvin vaihtelevia tapoja käyttää Lisätiedot kenttää. Retkilomakkeen Omien paikkojen toteutuksessa ajateltiin, että lisätiedot-kenttä olisi lähinnä havaintoeräkohtaisille lisätiedoille, ja sitä ei kannata pysyvästi Omaan paikkaan tallentaa (tällöin se sitten tallentuisi aina automaattisesti, mitä taas suurin osa ei toivo(?)). Ja tällöin kun ei jäisi oikein kenttää, mihin ne satunnaiset kommentit laittaa, kun siitä tulisi aika sekava käytäntö, jos samaan menee pysyviä ja satunnaisia kommentteja.
Tämä tehty toteutus näin myös, koska näille pysyville tiedoille on paremmin sopivat kentät (näin siis yleensä oletan, käyttäjien tarpeet kuten mainittua voi vaihdella): paikan tiedoille esim. “Paikan vaapaamuotoinen kuvaus”, samoin pyydystiedoille esim. “keruumentelmä”, “keruumenetelmän lisätiedot” (nämä muistaakseni tallennetaan ainakin lomakepohjaan, paikan kuvaus myös Omaan paikkaan muistaakseni).

Muiden lomakkeiden kohdalla on kyllä tullut vastaan toive saada kaksi eri kenttää, toinen pysyvälle paikan lisätiedolle ja toinen muuttuvalle havaintoeräkohtaiselle. Lisäksi saattaisi olla tarvetta tallentaa ei-julkisesti näkyvät lisätietokommentit paikan tietoihin?

Toki tarpeita on erilaisia.

Koin vain, että jonnekin ne tiedot olisi syytä laittaa siten, että ne pysyvät kerrasta toiseen tallessa, koska muuten tapa kirjata ko. lisätieto muuttuu tallennuskerroittain, ja käy hiljalleen työlääksi.

Paikan vapaamuotoiseen kuvaukseen kuvaan jo paikan - en pyydystä tai sen asettelua. Se tallentuu Omiin paikkoihin, mutta siihen en haluaisi kuvata paikkaan liittymätöntä pyydystietoa.

Keruumenetelmää käytin lajikohtaisissa merkinnöissä, mutta testasin sen käyttöä paikkatiedon yhteydessä ja muistit oikein: se ei tallennu Omiin paikkoihin, vaan ainoastaan Lomakepohjiin. Voin siis ainakin tässä yhteydessä edetä sitä kautta, vaikka tykkäisinkin enemmän siitä, että pääsen suoraan Vihkon etusivulta lomakkeelle. Voisiko esim. omasta profiilista valita, mitä omia lomakepohjia näkyy etusivulla muiden lisäksi?

Ja tosiaan, tuo pysyvä paikan lisätieto voisi olla hyvä lisä muuttuvalle paikan lisätiedolle. Ja kieltämättä kävi se ei-julkinenkin lisätieto mielessä, mutta sen tarvetta toisaalta omassa tapauksessani kyseenalaistin: Miksi tallentaisin julkisesti jotain, jos jokin osa siitä pitäisi jäädä vain minun nähtäväkseni? Pääasiassahan minä kuitenkin kirjaan havaintoja luontoa ja muita tahoja varten sekä tuleville sukupolville. Toisaalta luulen, että näkemykseni asiaan on vielä suppea ja tekisi hyvää kysyä asiasta erilaisilta käyttäjiltä ennen vankemman mielipiteen muodostamista.

Lomakepohjista havaittu kehitystarve: kun havaintoerän kohdalla klikkaa kuvaketta “Tallenna lomakepohjaksi”, voisi kursori siirtyä avautuvan tallennusikkunan Nimi-kenttään automaattisesti - nyt sen joutuu hiirellä viemään sinne.

Vielä yksi kehitystarve lomakepohjiin: Kun tallentaa jostain havaintoerästä lomakepohjan, olisiko mahdollista, että havaintoerään valitut havaintokentät olisivat automaattisesti lomakepohjan ensimmäisessä havainnossa? Nyt ne joutuu joka kerran lisäämään.

1 tykkäys

Lomakepohjiin on suunnitteilla tuki havaintoriveille, jolloin lomake pohja muistaisi myös valitut havaintorivikentät.

Sen sijaan näitä esim. profiilin kautta tulevia asetuksia, jotka vaikuttaisivat käyttöliittymänäkymään ei ole toistaiseksi päätetty toteuttaa.

Pistän työlistalle tuon fokuksen siirtymisen automaattisesti lomakepohjan luonnissa.

Kiitos, Marko.

Vielä yksi juttu: kun olen lisännyt kenttiä retkilomakkeeseen ja syötän niihin tietoja, niin osassa kenttiä arvon valinnan jälkeen (kun painan tabia tai enteriä siirtyäkseni seuraavaan) juuri täytetyn kentän paikka hyppää eri kohtaan lomaketta (kaikki taitavat hypätä viimeiseksi vuorollaan). Vain osa kentistä (mm. naaraiden lkm, keruumenetelmä, elinvaihe) tuntuu tekevän tätä ja se on jokseenkin outoa. Lisäksi kaikki kentät, jotka tekevät tätä, ovat valokuvan lisäysikonin alapuolella.

Ja tuosta tabista ja enteristä. Kun kentän esimääritetyistä arvoista valitaan sopiva, sen hyväksyminen vaatii enterin/returnin painamisen. Kuitenkin kentästä toiseen siirtyminen tehdään tabulaattorilla. Pystyisikö hyväksynnän yhdistämään tabulaattorin painamiseen (eli ensin tehdään nuolinäppäimillä oikea valinta ja sitten tabulaattorilla valittaisiin se ja hypättäisiin seuraavaan soluun)? Vai aiheuttaako se joissain tilanteissa ei-haluttuja asioita? :slight_smile:

Näihin viimeisiin kehitysideoihin / raportoituihin ongelmiin ei tullut mitään kuittausta, joten merkataan tähän vielä @EskoP ja @MarkoT. :slight_smile:

Pistin korjattavaksi tuon ensimmäisen ja mietintään, jos tuo tabulaattorivalinta olisi mahdollinen ilman erillistä enterillä valintaa.

1 tykkäys

Tuo mainittu bugi: kenttien järjestyksen vaihtuminen, pitäisi olla nyt korjattu.

Mistä näitä omia paikkoja pääsee edes katsomaan ja muokkaamaan? Olen onnistunut löytämään “omat paikat” ainoastaan uuden retkilomakkeen avaamalla, jossa paikan valinnassa on optiona valita joku aiemmista omiksi paikoiksi tallennetuista paikoista. Miten sieltä saa poistettua sellaisia paikkoja, joita ei haluaisikaan tallentaa omiksi paikoiksi? Muokkausmahdollisuuttakaan kun en löytänyt niin yritin yhtä paikkaa muokata sillä tavalla, että yritin tallentaa uuden oman paikan samalla nimellä. Järjestelmä ensin varoitti, että nimi on jo käytössä ja haluanko ylikirjoittaa uuden paikan vanhan päälle ja kun yritin näin tehdä tuli erroria, että oman paikan tallennus epäonnistui, yritä myöhemmin uudelleen tjsp.