Vuoden ensimmäiset käämiset löysin. Niitä oli vain yksi tupsu. Ihmettelin käämisten nopeaa kehitystä. Kuvan 1 valkea limakko on eilispäivältä klo 17. Kuva 2 on tältä aamulta klo 9 ja Kuva 3 tältä illalta klo 18.30. Käämiset olivat paksulla laholla maapuulla, mutta olivat ainakin osittain kiinni kuusen neulasessa. Pituus perä mukaan lukien oli 1 cm. Viime syksynä löysin tummakäämisiä noin 50 m etäisyydeltä tästä paikasta, mutta ne olivat hieman kookkaampia. Ehkä nämä ovat kanelikäämisiä, mutta mitä ovat nuo tummat hatut sporangioiden latvassa?
Tummat hatut ovat jäänteitä guttaatiopisaroista. Pisarat näkyvät myös tuossa aiemmassa punaisessa kehitysvaiheessa.
Lajista en uskalla esittää kuin arvauksen, voisi olla pöllikäämistä. Muita yleisiä isoja lajeja ovat kanelikääminen ja tummakääminen. Pöllikäääminen on yleinen laji mutta sitä ei tunneta. Nämä kuitenkin vaativat skooppauksen jos halutaan varma määritys. Alle 10 mm käämiset ovat vaikeita määrittää, yli 10 milliset suht helppoja skoopattuna.
Täällä on satanut viikolla parina päivänä reilusti. Kun eilen kurkkasin lähimetsää niin kuusen maapuilla näkyi useita vielä valkoisia käämiskasvustoja. Tänään tai viimeistään huomenna ne ovat jo itiöimisvaiheessa ja niistä voi ottaa näytteitä skooppiin. Alkuvaiheen käämiset (valkoiset/punaiset/keltaiset) eivät oikein suostu kypsymään kotikasvatuksessa, pitää odottaa että kypsyvät kasvupaikallaan.
Sudenmaitoja, nukkasia ja paranvoita näkyi myös useita kutakin ja yksi alkuvaiheen kasvusto silkkipamppusta löytyi pitkälle lahonneelta koivulta. Varmaan lähipäivinä ilmestyy paljon lisää, varsinkin käämisiä ja pamppusia jotka ovat tyypillisiä kesälajeja.
Sen verran jäi vaivaamaan tuo ehdottamasi pöllikääminen, että kävin pöllimässä tuon käämisen. Näyte on siis tulossa ja otin siitä jo kuvan. Itiöpöly irtosi jo hyvin. Käämisen kokonaispituus perineen on hieman alle sentin. Ei ole varmaankaan tummakääminen ja värin perusteella tuskin kanelikääminenkään. Näyte irtosi hyvin. Kääminen ei ollut lahopuussa kiinni vaan pienessä karikkeessa, jota oli paksun maalahopuun päällä.
Kannattaa varmaan kerätä muutama näyte lähetykseen niin tulee postitus halvemmaksi (per näyte).
Lähetin näytteen Henrille tutkittavaksi. Tämä olikin pienikokoinen tummakääminen, Stemonitis fusca (kokonaiskorkeus 7-9 mm). Itiökoko 8 - 8,5 mikronia.
Samasta paikasta löytyi pari viikkoa sitten pienikokoiset tummatupsuset. Onko kylmä kesä syynä näitten limasienien koon pienuuteen?
Kiitokset Henrille määrityksestä.