Orvakka parin päivän takaa [vahaorvakka, Radulomyces confluens]

Löysin tällaisen vaalean orvakan kasvamassa hangen päälle tippuneella koivun maaoksalla.

Itiöt ovat sileitä ja soikeita, 8.0 - 9.0 × 6.2 - 6.9 µm mitoiltaan, basidiot 4-itiöisiä. Rihmasto ilmeisesti monomiittinen, rihmoissa sinkilöitä. Mitään ainakaan selkeitä kystidejä en havainnut. Melzer negatiivinen.

Mahtaako kellään olla lajista/suvusta käsitystä?

Erityisesti itiömuodon ja apikuluksen perusteella lähtisin liikkeelle vahaorvakasta, Radulomyces confluens. Ks. myös suku Hypochnicium, jossa CB+ itiöt.

1 tykkäys

Kiitti vastauksesta ja ehdotuksista.

Laiton murusen näytettä puuvillasineen ja jätin siihen pariksi minuutiksi, sitten siirsin laktofenoliin, ja itiöt eivät paljoa näyttäneet sineä itseensä imevän – osa ei lainkaan. Eli arvioisin, että eivät ole syanofiilejä. Noiden ero ei kyllä ole itsellä oikein kunnolla hallussa.

Tuo siis voisi vahaorvakkaa puoltaa, samoin itiöiden ohut seinämä. Netistä löytyy mukavasti skopiakuviakin, ja ne näyttävät varsin samankaltaisilta.

Laitoin lisäksi KOHia itiöemään, ja se sai aikaan kellertävän reaktion. Reaktio ei ollut kovin kirkas, mutta selkeästi kellertävä kuitenkin. Tämäkin puoltaisi vahaorvakkaa.

Voisikohan näillä tiedoilla lukita vahaorvakaksi?

Jos tuntomerkit tuntuvat passaavan kirjan kertomiin, eiköhän kyseessä ole vahaorvakka. Minä en ainakaan hoksaa muuta hyvää mahdollisuutta.

Tuo on minulle outo työtapa. Itselläni on on maitohappoon tehtyä CB:tä, johon laitan sienen hituset, sitten lämmitän sytkärin liekillä ja laitan peitinlasin päälle. Kaikki CB:n nimellä myytävät valmisteet eivät muuten tee oikeanlaista reaktiota, vaikka muuten preparaatti näyttäisi samalta kuin kunnon CB:ssä. Tämä siis vai sivuhuomautuksena. En epäile, että itiöt olisivatkin CB+.

Tämäkin on joo maitohapossa (myko-servicestä tilattu), ja uskoisin että on ihan laatutavaraa. Oon joitakin kertoja tuolla tekniikalla tehnyt preparaatin kontrastin parantamiseksi, mutta ehkä tässä tapauksessa pelkkä CB + kuumennus olisi ollut parempi.

Vahaorvakalta se eniten näyttää. Sillä on aika persoonalliset itiöt, Apikulus on itiöissä melko alhaalla sivussa. Enemmän kuin yleensä itiöissä. Kuvissa se ei näy kunnolla, itiön pitää olla kyljellään. Itiökoko sopii hyvin ja tuo basidioiden muotokin oikein hyvin. Hypochnicium bombycinumin rihmasto on CB+ ja leveys 3-5 µm, vahaorvakalla kapeammat 1-3 µm ja CB-.

1 tykkäys

Ok, kiitti. Merkkaan vaikka sitten vahaorvakaksi, mutta vielä varmuuden vuoksi testaan tuon CB:n uudelleen ja rihmaston tsekkaan.

Tässä olisi vielä itiöt ja rihmasto pelkässä kuumennetussa CB:ssä. Nyt apikuluskin erottuu. Rihmojen leveys 1.9 - 3.4 µm.

Kyllä se vahaorvakka on. Tuo apikuluksen sijainti näkyy hyvin tuossa ylimpänä keskellä olevasta itiöstä. Ja rihmaston leveys sopii myös.