Orvakka haavalla

Mikä orvakka tämä voisi olla? Se kasvoi suuren, tyvestä haljenneen haavan sisällä. Itiöemät ovat melko hauraita, ja niistä irtoaa helposti suuria paloja. Väri oli luonnossa valkoinen, mutta kuivunut näyte on lähinnä kermanvärinen. Mikroskoopissa orvakka on sinkilällinen, ja itiöt ovat melkein pallomaiset.

Itiöiden mitat:

(7.2) 7.8 - 9 (10.1) × (5.8) 6.3 - 7.1 (7.8) µm
Q = (1.1) 1.2 - 1.4 (1.5) ; N = 30
Me = 8.5 × 6.7 µm ; Qe = 1.3


Nämä orvakat ovat hankalia kuvista, mutta onneksi nyt on mukana mikroskopiaa. En ole kovin syvällisesti näihin perehtynyt. Oleko jo ravannut Larssonin ja Ryvardenin (2021) kaavaa?

Yksi mahdollisuus voisi olla puistohuovakka, Hypochnicium bombycinum. En tiedä, onko suurien palojen irtoaminen sille kuitenkaan tyypillistä. Kysisessä suvussa itöt ovat CB+, joten kannattaisi katsoa CB:ssä. Tarkista vielä itiömitat ja muut tuntomerkit kirjallisuudesta.

Minulle tuli myös ensin mieleen tuo puistohuovakka. Sen lajin kuvaukseen kannattaa ihan ensin verrata. On tavallinen pystypuiden rungoilla.

MycoKeyn kokeiluversion mukaan tämä olisi todennäköisimmin Sistotrema sp. Itiöemien hauraus ja itiöiden koko ja ulkonäkö eivät oikein sovi puistohuovakkaan.

FTE:n mukaan Sistotrema kuuluu ryhmään “fragile corticioids”, kun taas Hypochnicium on ryhmässä “smooth, firm, ±whitish corticioids”. Tämä lohkeileva orvakka kuuluu mielestäni selvästi “fragile corticioids” -ryhmään.

FTE:n kaavan perusteella Sistotrema sp. olisi varteenotettava vaihtoehto, mutta en ole onnistunut laskemaan sterigmojen määrää, kun itiöt ovat niin tiheässä. Sistotrema-suvussa basidiot ovat ilmeisesti yleensä 6- tai 8-itiöisiä.

En ole löytänyt määrityskaavaa Sistotrema-suvulle, joten olen yksitellen tarkistanut Suomesta löydettyjen lajien tietoja, lähinnä itiömittoja. Itiöt ovat yleensä joko liian suuret tai liian pienet (poikkeuksena Sistotrema intermedium, jonka tietoja en löytänyt).

Onko olemassa jokin monografia Sistotrema-suvun (tai muiden valkoisten orvakoiden) lajitason määritykseen? Esimerkiksi FTE tuntee vain yhden Sistotrema-suvun orvakan. Minulle on pieni mysteeri, miten valkoisista orvakoista vähemmän tunnetut saa määritettyä lajilleen.

Vanhat Corticiaceae of North Europe -kirjat saa netistä pdf:nä. Tässä vol 7: https://www.mykoweb.com/systematics/literature/Corticiaceae%20of%20North%20Europe%20vol%207.pdf. Google ei löytänyt yhtä listaa kaikista, mutta ainakin yksitellen googlaamalla löytyvät vol 1 - 8.

Uuden kirjan loppujen osien pitäisi olla tulossa tänä vuonna: https://www.fungiflora.no/synopsis-43-corticoid-fungi-of-europe-vol1

Vanha kirjasarja on monen suvun osalta vanhentunut, kuten myös Sistotrema-suvun. Toki uusikin on jo julkaistaessa vanhentunut, mutta ei läheskään niin pahasti kuin 70-luvun kirja!

Nuo ovat vähän hankalia tuntomerkkejä. Kannattaa luottaa enemmän mikroskopiaan.

Kiitos linkeistä! Koitin skoopata vielä kerran, mutta en ole vieläkään varma sterigmojen määrästä (kuitenkin vähintään neljä per basidio). Jos olisi ollut selvästi 6 tai 8 sterigmaa, olisi tämä kai ollut aika varma Sistotrema. Öljypisaroita kuitenkin on hyyfien seassa, mikä sopisi Sistotrema-suvulle.

Hypochnicium-lajien itiöemät ovat käsittääkseni yleensä melko paksuja, mutta ehkä sitäkään sukua ei kannata vielä sulkea pois. Mikroskopiaan kannattaa tosiaan luottaa, mutta mikroskoopin käyttäjän taidot ovat tässä tapauksessa melko rajalliset.

Skopia on tärkeämpi ja jos on kerätty talvella, eivät itiöemät ole yleensä “normaaleita”. Kuvan perusteella vaikuttaa sellaiselta vähän huonokuntoiselta.
Sistotrema suvussa sterigmojen määrä vaihtelee, yleensä enemmän kuin 4. Suku on hankala, sillä siinä on paljon kuvaamattomia lajeja ja kaava vie usein täysin mahdottomaan lajiin siitä syystä. S. intermediumin itiöiden muoto ei ole tälle sopiva. Sillä sterigmoja on muuten vain 4.

Minulla usein puistohuovakan itiöiden koko jää pääosin pienemmäksi kuin kirjoissa sanotaan. Minusta nuo kertomasi mitat sopivat lajille. Itiö paksuseinäinen CB+, joka ei aina näy kaikissa selvästi. Muoto persoonallinen, yleensä apikuluksen päähän suippeneva ja vähän kulmikkaan oloinen. Katso kuvauksen piirroksia.

1 tykkäys

Minusta tämä on vahaorvakka, jos itiön muoto sopii. Koko ainakin ok, ja kuvassa näyttävät ohutseinäisiltä. Vahaorvakalla on myös jonkin verran öljypisaroita rihmoissa.

Talvella sen itiöemät voivat olla aika epämääräisiä ulkonäöltään.

Palaan tähän nyt hieman kokeneempana. Mikään Sistotrema tämä ei tietenkään ole, vaan joko puistohuovakka tai vahaorvakka, kuten täällä ehdotettiinkin. Itiöt ovat mielestäni CB−, mutta niissä on kyllä aavistus kulmikkuutta. Tässä itiöitä CB:ssä:

Voiko tämän lukita vahaorvakaksi, vai onko puistohuovakka edelleen mahdollinen?

Huovakoiden itiöillä on vähän paksuhko seinä. Vahaorvakalta tuo näyttää.

1 tykkäys