Laitetaan vaihteeksi tähän ihmeteltäväksi sieni, josta minulla ei ole mitään käsitystä. Pitäisi kyllä varmaan olla, koska sienellä on kuitenkin aika paljon selkeitä tuntomerkkejä:
Kasvupaikka: Sastamala, Pirkanmaa, 14.7.2024. Keskellä peltoa kulkevan paikallistien pientareella. Ei ainakaan mitään voimakasta tuoksua. (Samalla alueella kasvoi orvonrusokkaaksi määrittämääni hiukan samannäköistä sientä mutta sillä oli paljon tiheämmät heltat ja erittäin voimakas jauhontuoksu). Miettimiäni muita, poissulkemiani vaihtoehtoja:
ruostejalkanahikas: heltat eivät ole tuollaiset
suonihiippo: väärä ekologia¨
varjonaparusokas: väärä ekologia, väritys ei myöskään sovi
vitinapalakki tai valkolakki: heltat tiheämmässä
Mikä voisi olla? Näytteen otin talteen jos tätä kannattaa tutkia enemmän.
On kyllä hankala tapaus. Ensimmäinen ajatus on jokin Marasmiellus mutta ei sieltä oikein löydy mitään hyvin natsaavaa. Hydropus omphaliformis olisi vähän samantapainen mutten sitäkään nyt ehdota. Toivottavasti saat sekvensoitavaksi.
Laitoin tänne muutama vuotta sitten hiekkamaalla kasvavan tapauksen, ja paljastui että kyseessä on joku Hemimycena. En tiedä onko tämä samaa kuin löytösi, mutta yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy.
Luulen että keksin itse ainakin vahvan lajiehdotuksen. Hemimycenaa mietin itsekin, mutta sitten keksin sellaisen lajin kuin Marasmiellus tricolor, ruohonahikas. Olisihan siitä kuvakin FTE:ssä, joten olisi tämä pitänyt keksiä aiemmin
Tästä lajista ei näytä olevan aiempia havaintoja laji.fi:ssä, mutta ilmeisesti jotain havaintoja siitä kuitenkin on Suomesta, ainakin 2005 ekokatalogikin sen tuntee. Veikkaisin että tuo Juuson havainto on samaa lajia, en ainakaan nopeasti keksi mikroskopiassa mitään ristiriitaa.
Oho, no vaikuttaisi tosiaan oma löytönikin olevan kyseistä lajia! Pitää vielä vähän tarkemmin verrata, mutta taisi tämäkin mysteeri ratketa muutaman vuoden viiveellä… aika monessa lajin valokuvassa jalka on kanssa vähän erikoisesti tyveen päin suippeneva.
Samaa ehdottaisin myös lajiksi. Tästä on niukasti sekvenssitietojakin (meiltä ei lainkaan), lisäksi koko Marasmiaceae-heimo tulee varmasti olemaan myllerryksessä. Oletan, että Marasmius-suku tulee jäämään M. rotulalle ja sen lähilajeille. M. epiphyllus on nykyään eri heimossa ja tuntee sukunimen Owingsia. Mielelläni näkisin nämä keräykset finbol-sekvensseissä Mikko ja Juuso.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.