Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Paikallistuntemuksen hyväksikäyttö vanhojen havaintojen paikantamisessa

Selailin vanhoja kasvihavaintoja ja huomasin pystyväni alkuperäisen tekstin perusteella määrittelemään havaintopaikan paljon paremmin kuin mitä se on lajitietokeskuksen kartalla. Esimerkiksi vaikkapa isosorsimokasvustot joissa on mainittu useita kuntia mutta myös väärinkirjoitettuja paikannimiä kuten Hangola (Honkolan kartano Urjalassa) tai Tarpeenjoki (Tarpianjoki)

Varmaan monella muulla käyttäjällä olisi tällaista paikallistuntemukseen perustuvaa tietoa. Miten se tulisi parhaiten hyödynnettyä? Kommentoimalla havaintoa?

Useita kuntia näytetään Havaintojen selauksessa tällä hetkellä koordinaatista pääteltynä, vaikka vain yksi olisi alkuperäisessä ilmoituksessa. Havaintoja voi toki kommentoida, silloin siitä voi olla hyötyä ainakin muille havaintojen käyttäjille.

Voisimme mahdollisesti tulevaisuudessa mahdollistaa kommentoinnin / laadunvalvonnan myös muiden asioiden kuin lajimäärityksen ja havainnon luotettavuuden osalta.

Esimerkiksi laadunvalvoja voisi “yliajaa” havainnon koordinaatit paremmin tulkitun tiedon mukaisesti. Tähän toki liittyy kaikenlaisia ongelmia, koska emme tietenkään halua että kuka tahansa käyttäjä voi käydä siirtelemään toisten ihmisten havaintoja.

2 tykkäystä

Mikäli lähtisi käymään läpi havaintoja paikalta jonka tuntee, suurin osa niistä olisi monelle omia havaintoja joihin ei olisi kommentoitavaa. Auttaisi jos olisi mahdollista rajoittaa haku ei-omiin havaintoihin. Muistakin rajoitusmahdollisuuksista olisi hyötyä. Esimerkiksi siitä että voisi rajoittaa haun vain niihin kohteisiin joiden paikka on määritelty kovin väljästi.