Olen viime aikoina pyrkinyt opettelemaan kasvilajien tunnistusta tai sen perusteita. Saniaisiin (ja ylipäätään lehtien morfologiaan tarkemmin) päästyäni törmään jatkuvasti näihin kuvauksiin: pariosaiset, -liuskaiset, -halkoiset ja -jakoiset lehdet tai lehdykät. Parihalkoisen tunnun ymmärtäväni, mutta esim. pariosaiset, -jakoiset ja -liuskaiset tuntuvat eri lähteissä menevän hieman ristiin rastiin - tai sitten katson lehtien/lehdyköiden vääriä osia vielä harjaantumattomilla silmilläni.
Voisiko joku rautalangasta selittää minulle auki nämä käsitteet ja niiden keskeisimmät eroavaisuudet? Tai osaatteko suositella jotain suomenkielistä teodta, missä näitä lehtimuotoja ja tunnistamista käsitellään tällä tarkkuudella?
Hei.
Teos, Suuri pohjolan kasvio avaa varmasti sinulle näitä käsitteitä. Tämä on ehkäpä kattavin putkilokasveista tehty teos, määritys ohjeiden kera.
Kirjasto on varmaan ainoa paikka mistä saat käsiisi tämän kirjan, koska se on myyty loppuun jo vuosia sitten, eikä näitä taida käytettynäkään löytää.
Heip, kiitoksia paljon avustanne! Retkikasvio-sovelluksesta löytyikin nopeasti vastaus kysymykseeni. Pitääpä kärkkyä Suuri pohjolan kasvio -teosta, jos jossain tulisi vastaan.
Mukavaa kevättä!
Uuden Retkeilykasvionkin pitäisi olla tulossa, ehkä jo tänä vuonna. Saattaa se kyllä venyäkin. Monien hyvien kirjojen kohdalla on se ongelma, että ne on myyty loppuun kauan sitten. Suuresta Pohjolan kasviosta ostin ruotsinkielisen version, koska uuttaa suomenkielistä ei varmasti ole lähiaikoina odotettavissa. Näkeehän siitäkin kuvat, vaikka virkamiesruotsilla ei ihan botaanisia termejä ymmärräkään.
Hyvä tietää, että on tulossa uusi painos, pitääpä olla haukkana myös sen kanssa. Tuo Retkikasvio-sovellus vaikuttaa todella näppärältä, kiitos tekijöille myös täältä, pitää kevään mittaan perehtyä sen ominaisuuksiin vielä syvällisemmin. On vieläpä ilmainen, ja noin hyvin suunniteltu ja toteutettu nyt alustavan tutustumisen jälkeen. Itselleni tuntuu kuitenkin tuo painettu sana uppoavan paremmin tajuntaan kuin internetistä/sovelluksista opitut asiat. Ulkona kulkiessa hyödynnettävä sovellus on kuitenkin ihan eri asia kuin passiivinen selaaminen - tässä sovelluksessa parhainta antia vaikuttaakin olevan sen käyttäjän aktiivinen osallistuminen osana tunnistamisprosessia, hienoa.
Tätä Suuri pohjolan kasvio -kirjaa etsiville vinkkinä, että nyt löytyy torista peräti useampi 2005 vuoden kappale 50 eurolla, vanhan koulun kirjastosta ovat myynnissä.
Retkikasvio toimii Android-laitteella, mutta ei Chromebookilla. Tämän huomasin, kun olisin halunnut käyttää ohjelmaa hieman suuremmalla näytöllä.
Retkikasvio-ohjelmaa voi kuitenkin käyttää Windows-ympäristössä BlueStacks-emulaattorilla, jonka avulla voi suorittaa Android-sovelluksia Windows-järjestelmässä. Ohjelmaa voi tällöin käyttää kokoruudun tilassa suurellakin näytöllä, mikä on varsin kätevää.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.