Minua kiinnostaisi opiskella kasveihin liittyvää tieteellistä sanastoa, määritykseen liittyviä asioita, kasvisukuja ja -heimoja jne. niin, että jonkun kasvin nähdessäni osaisin yhdistää sen ominaispiirteidensä perusteella esimerkiksi oikeaan heimoon tai sukuun tietämättä kyseistä kasvin nimeä.
Lisäksi yksityiskohtaisempi termistö kuten paljassiemenisten kukkien osien määrittely kiinnostaisi opetella, ja muutenkin kasvien osien nimistö. Perusteet ovat tästä jo melko hyvin hallussa, mutta välillä päänvaivaa aiheuttavat varsin laajat kukkien erilaiset morfologiat ja ehkäpä etenkin pajukasvien sekä paljassiemenisten kohdalla.
Kasvikirjoja lukiessani huomaan niissä käytettävän termejä, joita ei välttämättä sen kummemmin avata. Esimerkiksi ”peitinsuomu”.
Toivoisin kirjallisuusvinkkejä kattavista ja laadukkaista suomen- tai englanninkielisistä teoksista em. asioihin liittyen. Myös nettisivut, -artikkelit, -tietopankit saa vinkata!
Voisin vaikka täydentää tähän listaan annettuja vinkkejä, niin lista olisi kaikkien kiinnostuneiden helposti saatavilla.
Kirjallisuus:
Suuri pohjolan kasvio
Retkeilykasvio
Kasvibongarin opas: kasvit ja niiden hedelmät
Suomen puut ja pensaat
Suomen luonnossa -kirjasarja
Flora Nordica: General Volume
Suomen uhanalaiset kasvit
Tunturikasvio
Puutarhan parhaat perhoskasvit
Talventörröttäjät
Aquatic Plants of Northern and Central Europe including Britain and Ireland
Kasvibongarin opas: kasvit ja niiden hedelmät, todella hyvä kirja, joka kertoo esim. miten eri orvokkilajit voi erottaa. Kirjassa käsitellään myös kasvien hedelmiä joten määritys kukinnan jälkeenkin helpottuu.
Jos haluaa perehtyä tiettyihin lajeihin niin suosittelen Suomen luonnossa -sarjaa, esim.
Termien puolesta voin suositella englanninkielistä teosta Flora Nordica: General Volume. Osan lopussa on yli 60-sivuinen englanninkielinen aakkosellinen termihakemisto useine havainnolistavine kuvineen. Termit on selitetty englanniksi, mutta niille kaikille annetaan suomenkielinen vastine (jos sellainen on), kuten myös vastineet kaikilla skandinaavisilla kielillä.
Sitten on tietysti Tieteen termipankki. Aloittelijalle ei aina ehkä kaikkien helpoin, koska usein termin selitykseksi saa läjän uusia termejä sisältävän vastauksen, mutta jos perusterminologia on hallussa, niin oikein käyttökelpoinen. Muistaakseni sielläkin oli termeille tarjolla myös ainakin englanninkieliset vastineet.
Isot kiitokset vinkeistä, lisäsin ne alkuperäisen viestin listaan. Etenkin Kasvibongarin opas ja Flora Nordica vaikuttavat sellaisilta mitä tähän hätään etsinkin.
Digipuolella hyviä tietolähteitä ovat selaimessa toimiva Pinkka (pinkka.laji.fi) ja älylaitteille ladattava Retkikasvio (retkikasvio.fi). Molemmat ilmaisia ja perustuvat keskusmuseon asiantuntijoiden tuottamaan sisältöön. Retkikasviossa termien selitykset sanoin ja kuvin suoraan määrityskaavojen yhteydessä.
Kiitos Tapani. Retkikasvion käyttö on aiemmin jäänyt itselläni ontumaan, sillä määrityskaavan omaksuminen on ollut hieman vaikeaa kun termistöt ovat olleet hakusessa, eli määrityspolku on tyssähtänyt kesken. Ja lisäksi mieluummin sitä opiskelee painetusta tekstistä uusia asioita vs. älylaitteilta, kirjan pariin on helpompi syventyä.
Nyt vasta huomasin, että Retkikasviosta pääsee lajikohtaisesti katselemaan lajien määrityspolkua, mikä auttaa kyllä termistön syvällisemmässä ymmärtämisessä! Ja huomasin samalla muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia mitä en ole aiemmin bongannut. Ehkäpä tässä harjoittelulla oppii syventymään…
Mainitaan nyt vielä vieraan kielen haasteista huolimatta Suuren Pohjolan kasvion uusi ruotsinkielinen painos Nordens flora ja vesikasvikirja Aquatic Plants of Northern and Central Europe including Britain and Ireland (Schou ym. 2023). Näissä on runsaasti kuvia.
Retkeilykasviosta on tulossa uusi painos ja sen voikukkaosuus on jopa jo julkaistu Lutukassa. Kirjaa saataneen kuitenkin vielä odottaa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.