Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Erynnis tages laji puuttuu

Vaikka laji ei ole Suomen listalla, on se lähilaji.

Saisiko sen lisättyä listalle?

Sitten kun laji on listoilla, miten jo ilmoitettu havainto linkitetään siihen nimeen?

Hei.

Lisäämistä voi pyytää Marko Mutaselta. Jossain vaiheessa ™ ainakin perhosten pohjoismaat+Baltia-lista on kai tarkoitus lisätä (se on jo tausta-aineistossa tietokannassa, mutta ei näy ulospäin).

Ainakin Vihkossa homma toimii niin, että nimiä verrataan taksonitietokantaan kerran vuorokaudessa, joten jos/kun E. tages lisätään, havaintojen pitäisi linkittyä siihen.

T: Jere K.

Baltian ja Pohjolan checklist perhosista on jo Lajitietokeskuksessa, mutta vain omana listanaan. Vain Master checklistin mukaan linkitetään automaattisesti. Parasta kai olisi saada nämä Master checklistin puuttuvat lajit myös sille listalle? (Toinen vaihtoehto antaa valita tämä Baltian ja Pohjolan lista Vihkossa havaintojen ilmoittamisessa.) Näin kai on muissa eliöryhmissä, että maailman lajit ovat myös Master check listillä.

Nyt Vihkossa ei toivottavasti ole mitään muuta valittavissa kuin master checklist. Jos joskus pistetään muitakin checklistejä näkyville valittavaksi, sitä ennen pitää tehdä linkitys ko. checklistin ja master checklistin välillä, jotta toista checklistiä käyttäen ilmoitetut havainnot voidaan jollakin tavalla liittää master checklistiin. Master checklist on havaintojen haun taustalla, ja siihen tavalla tai toisella lopulta havainnot pitää saada liitettyä.

Jos joskus halutaan sallia havaintojen rajaus käyttäen muitakin taksonomioita, niin se on tietenkin tavalla tai toisella mahdollista toteuttaa mutta nyt ei ole mitään suunnitelmaa edes siitä, kuinka asia tehtäisiin.

nythän tilanne on hieman hassu, perhoshavaintoja voidaan ilmoittaa koko maailmasta, vain jos ne ovat Suomen listalla. ts Suomen perhosten levinneisyys maailmalla…

milloin saadaan euroopan check list, yms. …menee pitkä aika.

Nyt kun havainnossa on nimenä Erynnis tages, on nimen perässä kolmio - pystyykö sitä hakemaan?
En ainakaan päässyt näkeen havaintoa, kun viikonloppuna kokeilin. paitsi havaintoerän kautta.

Onko hakuun “omilla lajinimi” kentillä joku keino?
Tällöin muutkin voisivat nakata ko lajin havaintoja ja niitä pystyttäisiin myös etsimään. Ei tarvitse odottaa josko vai ei koskaan, nimi nouse listalle.

Esimerkiksi noi Uralilla kävijät, heidän havainnoissa on aika paljon Euroopalle hyviä lajeja. Olisi hyvä jos olisi mahdollisuus selata heidän ilmoittamia lajeja; niitäkin jotka eivät ole Suomen lajilistalla. Oletuksena tietenkin että ko henkilöt tekevät omat sähköiset muistiinpanot…

noi checklist linkitykset eivät ole ihan läpihuutojuttu… ymmärrän sen työn määrän.
Lisäksi siihen tulee se kompllikaatio että jos esim SWE käyttää eri listaa kun muu Pohjola, niitä listojen linkityksiä tulee PALJON. Samalla lajilla voi olla Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa eri nimet.

kerran kun se linkitys on tehty niin hyvä, mutta se pitäisi kaiketikkin pitää myös ajan tasalla. Automaatio ilmoittaa toivottavasti uusista lajeista. ja ne voidaaan linkittää sitten manuaalisesti.

En muista miten tämä meni, Pohjois-Euroopalle tulee uusi havainto, esim Kaitilan löytämä yökkönen. Nouseeko se havainto vain Suomen tarkastuslistalle vai kaikille tarvittaville listoille?

Entä kun Baltian listalle tulee uusia (muiden kuin suomalaisten ilmoittamat) , nouseeko ne myös Laji.fi listaukseen? Ettei tule vastaan sitä että Baltian lista laji.fi kannassa on vuodelta 2001, koska sitä ei ole päivitetty… Kaikki listathan pitäisi olla ajan tasalla.

Tähän hankaloittamaan vielä se että kun ilmoitetaan tällainen laji, se nimi on esimerkiksi katsottu jostain kirjasta. Onko se nimi validi nimi vai synonyymi laji.fi tulevassa euroopan lajilistassa? Euroopan tasolla on noita virallisia listoja jo aika monta erilaista, otus nro45 voi olla lukuisilla nimillä, riippuen vaikka mistä. Tässä on Kiimingin miehellä iso työsarka…

Onneksi käsittääkseni Erynnis tages on aina sama laji tiedossani olevissa listoissa…

Lajinimellä voi hakea aina. Mutta silloin pitää olla valittuna eliöryhmä: “Kaikki”, jos hakee “tuntematonta” lajia.
Haku on kyllä vähän hankalaa nyt, joutuu käyttämään muita hakuehtoja eliöryhmän lisäksi välillä ja “kikkailemaan”. Saataisiinpa edes tuo Pohjolan & Baltian lista aluksi näkyviin.

1 tykkäys

toimi. Taisi mulla olla “väärä” eliöryhmä viikonloppuna testauksessa käytössä–.

Kun on kirjoittanut “Lajin nimi / Taksonin nimi” kenttään tuntemattoman lajin nimen, pitää lyödä enteriä. Vasta sitten haun rajaus tulee voimaan ja näkyviin hakulomakkeessa.