Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Perhoswikin lajitekstit json-tiedostona

Harri Jalavan perhoswikiin kirjoittamat lajitekstit ovat nyt saatavilla json-tiedostona:

http://rivendell.dionysus.feralhosting.com/MyInsects4.1/files/Lepidoptera_texts.rar

Ohjelmointitaitoiset voivat toivottavasti hyödyntää niitä myös omissa projekteissaan.

Voisiko lajitietokeskus jossakin vaiheessa tarjota julkisen lajitietojen editointialustan? Nythän sellainen taitaa olla vain sisäisessä käytössä.

1 tykkäys

Juu, hyvä. Jatkaisin mielelläni tekstien laatimista puuttuvien lajien ja ryhmien osalta, jos sopiva alusta löytyisi.

Kiitokset näistä.
Koitan selvittää, miten nämä saadaan Lajitietokeskuksen lajikorteille.

1 tykkäys

Harrastajayhteisöissä olisi tosiaan halukkaita sisällöntuottajia Lajitietokeskuksen lajisivuille, kunhan heille voitaisiin oikeudet siihen antaa. Oletan kuitenkin, ettei julkista editointialustaa haluta tehdä, joten olisiko mitään ideaa edes siinä, että lajityöryhmissä voitaisiin päättää tapauskohtaisesti kenelle tällaiset oikeudet annettaisiin? Kuitenkin vapaaehtoiset, asiansa osaavat harrastajat voisivat tehdä tässä todella suuren yleishyödyllisen työn vastikkeetta. Ei niitä vapaaehtoisia varmaan kaikille lahkoille edes ole, mutta esim. juuri Harri Jalavan työ perhoswikin puolella on ollut merkittävä.

2 tykkäystä

Kun samalla saadaan API, jonka kautta tekstit voi hakea ohjelmallisesti, niin sitten voidaan ryhtyä julkaisemaan lajiryhmätietoja pdf-dokumentteina. Esim. ‘Suomen Päiväperhoset’ joka vuosi ajantasaisena kirjana karttoineen, kuvineen ja teksteineen. Sellaisiahan kokeilin jo pari vuotta sitten tehdäkin. Myös muut wikit kuin perhoswiki voisivat olla ihan käyttökelpoisia, jos ne sisältäisivät samankaltaisia tekstejä kuin mitä perhoswikissä on.

Ongelmaksi erilaisissa lajiryhmädokumenteissa muodostuu tosin usein se, että kattavaa havaintodataa ei ole julkisesti saatavilla. Tämä koskee erityisesti niitä lajiryhmiä, joille on Suomessa perustettu erityinen työryhmä. Uskomatonta, mutta totta…

Käsittääkseni tekstit saa Taxa-apista
get /taxa/{id}/descriptions

Taksonomia, lajitieto
Taxa - Taksonomiarajapinta. Tietoa lajeista ja niiden suhteista, mm nimet, lajien kuvaustekstit ja tunnistuskuvat.

Ja sitä on kyllä pohdittu, että voitatisiin antaa nimetyille lajiryhmän asiantuntijoille mahdollisuus lisätä noita tekstejä. Politiikka tähän ja toteutus toivon mukaan etenee lähi aikoina.

2 tykkäystä