Peronosporaceae ja Albuginaceae -heimojen munasieniä [Oomycota]

Heimojen Peronosporaceae ja Albuginaceae munasienilajit lajit kuuluvat luokkaan Oomycota ja ovat kaikki kasvien loisia. Ne eivät ole sieniä, vaan nykykäsityksen mukaan ne ovat läheisempää sukua ruskoleville, jotka monesti viedään omaan kuntaansa Chromista. Heimossa Peronosporaceae on monia täysin endofyyttisiä lajeja, ja olen jättänyt ne tästä katsauksesta pois. Mukana heimosta on vain sellaiset lajit, jotka voi nähdä myös silmin.

Munasienet eroavat sienistä mm. siinä, että niiden soluseinät ovat selluloosaa ja glykaania eivätkä kitiiniä, kuten sienillä. Morfologiassa on myös eroja ja munasienet tunnistaa sellaisiksi helposti mikroskoopissa. Lajeja ei kuitenkaan voi erottaa toisistaan mikroskooppisesti ja varmuudella ne voi määrittää vain sekvensoimalla. Useimmille lajeille nimien saaminen ei silti ole kovin vaikeaa, sillä lajit ovat erittäin isäntäspesifejä. Monet kasvavat vain yhdellä isäntälajilla, jotkut samaa sukuun tai heimoon kuuluvilla useammilla lajeilla. Munasienten tunnistamisessa isäntätaksonin varma määritys on kuitenkin ehdoton edellytys, ilman sitä tunnistus menee melkoisella varmuudella pieleen. Määritystä helpottaa suuresti se, että niitä ei kasva sanikkaisilla ja heinäkasveilla (Poaceae), ja puuvartisillakin ne ovat harvinaisia. Ainoat tietämäni puuvartissuvut, joilta niitä on löydetty Pohjois-Euroopasta, ovat Rubus, vatukat, ja Rosa, ruusut.

Laji.fi ei tunne (1.6.2023) heimoa Albuginaceae lainkaan ja heimon Peronosporaceae lajeja ei mainita Suomesta kuin muutama:

Peronospora rubi – ei suomalainen laji, isäntänä mm. Rubus idaeus, vadelma, joten saattaisi löytyä Suomestakin.

Plasmopara halstedii , auringonkukanlehtihome – ei mainintaa isännästä, mutta todennäköisesti ainakin Helianthus annuus, isoauringonkukka. Mainitaan suomalaiseksi, mutta havaintoja on 0.

Plasmopara obducens , palsaminlehtihome – ei mainintaa isännästä, mahdollisesti Impatiens capensis, lännenpalsami, I. noli-tangere, lehtopalsami tai I. walleriana, ahkeraliisa. Mainitaan suomalaiseksi, mutta havaintoja on 0.

Plasmoverna anemones-ranunculoidis – isäntä Anemone ranunculoides, keltavuokko. Ei suomalainen laji, veikkaisin silti löytyvän Suomestakin.

Plasmoverna pygmaea – isäntä Anemone nemorosa, valkovuokko. Suomesta 19 havaintoa.

Lajeja Suomessa on kuitenkin paljon enemmän. Julkaistua luetteloa niistä ei Suomesta ole ja suomalaista kirjallisuuttakin on kovin niukasti. Aarre Rauhala luettelee vuonna 1958 ilmestyneessä kirjassa Kasvien sienitauteja ilmeisesti kaikki tuolloin Suomesta löydetyt lajit, ja täydennyksiä niihin sekä isäntätaksoneihin on ainakin julkaisuissa Yrjö Mäkinen & Liisa Hietajärvi 1965: On Finnish micromycetes. 5. Albugo candida in Finland, with special reference to the variation in the size of the conidia. – Annales Botanici Fennici 2(1): 33-46, ja Teuvo Ahti 1967: Micromycetes (Peronosporaceae, Erysiphales and Uredinales) new to the province of Kuusamo, N. E. Finland. – Karstenia 8(1): 5-8.

Isäntätaksoneilla kasvavia lajeja mainitaan monissa kasvien parasiitteja käsittelevissä teoksissa, esim. Klenke, F. & Scholler, M. 2015: Pflanzenparasitische Kleinpilze. Bestimmungsbuch für Brand-, Rost-, Mehltau-, Flagellatenpilze und Wucherlingsverwandte in Deutschland, Österreich, der Schweiz und Südtirol, jossa on myös määrityskaavat kasvien parasiittisiin munasieniin ja mikrosieniin.

Melko uutena ja nimistöltään hyvänä on julkaistu kirja, joka käsittelee Walesin munasieniä. Se on vapaasti ladattavissa täältä ja siinä mainittuja lajeja ja isäntätaksoneita voi hyvin soveltaa myös Suomessa. Kattavin lajiluettelo löytyy sivustolta Plant Parasites of Europe josta isäntätaksonien kohdalla kannattaa katsoa sarakkeesta Taxonomic group lahkojen nimet Albuginales ja Peronosporales.

Joitakin suomalaisia havaintoja mainitaan myös mainiolla Luopioisten kasvisto –sivustolla.

Munasienten löytäminen ei ole helpoimpia asioita, sillä lähes poikkeuksetta ne kasvavat lehtien, usein alimpien lehtien alapinnoilla, jonne ne muodostavat vaihtelevissa määrin valkoista tai valkeaa nukan näköistä kasvustoa, joka vanhetessaan usein muuttuu ruskehtavaksi. Tässä ne eroavat härmäsienistä, jotka kasvattavat selvää rihmastoa yleensä myös lehtien yläpinnoille ja usein myös varsiin.

Monet erottaa juuri ja juuri paljain silmin ja niiden näkemiseksi tarvitaan usein luuppia tai makrokuvaamiseen sopivaa kameraa, jonka näytöllä etsinkuvan voi suurentaa moninkertaiseksi tarkentamisen hienosäätöä varten. Löytämistä kuitenkin helpottaa jonkin verran se, että munasienten vaivaamat lehdet ovat usein osittain kellertäväsävyisiä, kalpeampia tai enemmän tai vähemmän epämuodostuneita. Kun tällaisia lehtiä näkee, niin silloin kannattaa kurkata myös lehtien alle. Tällaiset lehdet ovat monesti myös pienempiä ja kuihtuvat usein normaalia aikaisemmin.

Alla kuvina toistaiseksi löytämäni munasienet. Kuvien jälkeen on vielä luettelo munasienistä, jotka kirjallisuuden mukaan on löydetty Suomesta, ja joita en itse ole löytänyt. En osaa sanoa, onko löytämistäni munasienistä tai isäntätaksoneista yksikään Suomelle uusi, mutta olen laittanut §-merkin sellaisten nimien perään, joista en ole löytänyt mainintaa Suomesta. Vaikka kyse ei olekaan sienistä, niin olen ilmoittanut kaikki havaintoni Sieniatlakseen. Munasienet kuitenkin kulkevat käsi kädessä muiden nk. kasvitautien, kuten härmien, ruosteiden ja nokien kanssa, ja monissa ei-niin-taksonomisissa kasvitautijulkaisuissa niitä pidetään edelleen sieninä.

Isäntätaksonien nimistö seuraa Laji.fi:ssä käytettyä nimistöä. Munasienillä en ole käyttänyt suomenkielisiä nimiä, vaikka Rauhala monelta sellaisen mainitseekin. Yleisesti ottaen suomalaisessa kirjallisuudessa niitä nimitetään lehtihomeiksi. Oletettavasti niiden suomenkieliset nimet tulevat kuitenkin muuttumaan, koska ne eivät ole homeita saati sieniä.

Bremia lactucae, isäntä Lactuca muralis(§), jänönsalaatti

Havaittavissa lehden yläpinnan kalpeankellertävästä väristä (yläkuvassa “nukka” on kasvien siitepölyä). Tätä en ole löytänyt kuin yksittäisiltä lehdiltä:

Bremia stellata, isäntä Sonchus arvensis var. arvensis, rikkapeltovalvatti
Kummassakin kuvassa on näkyvissä kellertävävä ja oranssinpunaisena myös ruostesieni Coleosporium tussilaginis f. sp. sonchi:

Hyaloperonospora barbareae, isäntä Barbarea vulgaris subsp. arcuata, kaaripeltokanankaali
Havaittavissa lehdissä olevista kellertävistä läiskistä. Alimmassa kuvassa munasieni kasvaa poikkeuksellisesti myös lehden yläpinnalla:

Paraperonospora leptosperma, isäntä Tripleurospermum inodorum, peltosaunio
Tämän havaitsee helposti paljain silminkin, sillä iso osa kasvista näyttää olevan nukan peitossa:

Peronospora arenariae, isäntä Moehringia trinervia, lehtoarho
Tämä on vaikeasti havaittava ja tämän löytämisessä kannattaa kiinnittää huomiota normaalista poikkeavan värisiin, hieman kalpeampiin siementaimiin. Sellaisten lehtien alapinnat ovat yleensä kauttaaltaan munasienen peitossa:

Peronospora buniadis, isäntä Bunias orientalis, idänukonpalko
Tätä olen löytänyt vain yhden kerran ja silloinkin vain yhdeltä lehdeltä. Idänukonpalko oli paikalla kuitenkin erittäin runsas:

Peronospora chenopodii-polyspermi(§), isäntä Lipandra polysperma, hentosavikka
Tätä olen löytänyt niin nurmikoilta kuin keittiötarvepelloistakin. Helposti havaittavissa siitä, että isäntäkasvin lehdet kellertyvät yläpinnoilta:

Peronospora chrysosplenii(§), isäntä Chrysosplenium alternifolium, kevätlinnunsilmä
Tätä olen löytänyt vain kerran ja silloinkin yhdeltä lehdeltä. Munasienen vaivaamat lehdet ovat epämuodostuneita, jonka perusteella se on helposti löydettävissä:

Peronospora ficariae(§), isäntä Ficaria verna, mukulaleinikki
Tämä lienee yleinen laji ja helposti löydettävissä, sillä munasienen vaivaamat lehdet ovat normaalia pienempiä ja yleissävyltään selvästi harmahtavia:

Peronospora grisea, isäntä Veronica serpyllifolia subsp. serpyllifolia, etelänorvontädyke
Tämän havaitsee helposti isäntäkasvin sairaalloisesta väristä:

Peronospora myosotidis(§), isäntä Myosotis sylvatica, puistolemmikki
Tätä olen löytänyt vain kerran puiston kukkapenkistä isäntäkasvin alimmilta lehdiltä. Laji kasvaa myös varsissa ja lehtien yläpinnoilla ja sen voi sekoittaa helposti yleiseen lemmikinhärmään (Golovinomyces cynoglossi):

Peronospora ranunculi, isäntä Ranunculus repens, rönsyleinikki
Tällä isäntäkasvin lehdet ovat selvästi muita lehtiä kalpeammat:

Peronospora sordida, isäntä Scrophularia nodosa, syyläjuuri
Tämän havaitsee helposti, sillä isäntäkasvin lehdet ovat osittain kirjavat. Laji voi peittää suurilta osin koko lehden alapinnan ja sitä löytää myös isäntäkasvin varsien ylemmistä lehdistäkin:

Peronospora trifoliorum, isäntä Trifolium medium, metsäapila
Tämänkin löytää helposti isäntäkasvin osittain kellertävien lehtien perusteella. Yleinen laji:

Plasmopara angelicae, isäntä Angelica sylvestris, karhunputki
Helposti löydettävissä tämäkin isäntäkasvien osittain kellertävien lehtien perusteella:

Plasmopara nivea, isäntä Aegopodium podagraria, vuohenputki
Helposti löydettävissä tämäkin isäntäkasvin osittain kellertävien lehtien perusteella. Vanhemmiten munasienen vaivaamat kohdat muuttuvat punertaviksi:

Plasmoverna pygmaea, isäntä Anemone nemorosa, valkovuokko
Tänä vuonna erittäin yleinen sieni ainakin Uudellamaalla, joinakin vuosina en ole löytänyt tätä lainkaan. Havaittavissa myös lehtien kellertävistä laikuista, jotka ruskettuvat myöhemmin:

Plasmoverna pygmaea, isäntä Hepatica nobilis(§), sinivuokko
Valkovuokon lisäksi laji kasvaa myös sinivuokolla. Sillä se on kuitenkin vaikeasti havaittava ja näkyy päälle päin vain aavistuksen normaaleja lehtiä kalpeampina lehtinä:

Albuginaceae-heimon helposti havaittava laji, Albugo candida, on taksonomisessa käymistilassa ja ilmeisesti kollektiivilaji. Varmasti se kasvaa vain lutukalla, muilla isännillä kasvavat saattavat olla jotakin muuta lajia. A. candida s.l. on yleinen ja helposti paljain silmin havaittava munasieni, joka voi kasvaa missä tahansa kasvinosassa, useimmiten kuitenkin lehtien alapinnoilla, jolloin se näkyy lehtien yläpinnoilla kellertävinä läiskinä:

Albugo candida s.l., isäntä Barbarea vulgaris (mukaan lukien var. arcuata):

Albugo candida s.l., isäntä Barbarea stricta:

Albugo candida s.s., isäntä Capsella bursa-pastoris, lutukka:

Albugo candida s.l., isäntä Raphanus raphanistrum, peltoretikka:

Rauhalan (1958), Mäkisen & Hietajärven (1965) ja Ahdin (1967) Suomesta mainitsemat munasienet ja isäntätaksonit (munasienten nimet muutettu isäntätaksoneilla kasvavien lajien nykykäsityksen mukaisiksi, joten osa eroaa julkaisuissa käytetyistä nimistä, kasvien nimet seuraavat Laji.fi:n nimistöä), joista minulla ei ole havaintoa:

Bremia lactucae , isäntä Carduus crispus, kyläkarhiainen

Bremia tulasnei , isäntä Senecio vulgaris, peltovillakko

Hyaloperonospora brassicae , isännät Brassica oleracea, vihanneskaali; Raphanus raphanistrum, peltoretikka

Hyaloperonospora parasitica , isäntä Capsella bursa-pastoris, lutukka

Hyaloperonospora sisymbrii-loeselii , isäntä Sisymbrium loeselii, karvapernaruoho

Paraperonospora tanaceti , isäntä Tanacetum vulgare, pietaryrtti

Peronospora affinis , isäntä Fumaria officinalis, peltoemäkki

Peronospora alsinearum , isäntä Stellaria media, pihatähtimö

Peronospora alta , isäntä Plantago major, piharatamo

Peronospora boni-henrici , isäntä Blitum (Chenopodium) bonus-henricus, hyvänheikinsavikka

Peronospora chenopodii , isäntä Chenopodium album, jauhosavikka

Peronospora conglomerata , isäntä Geranium pusillum, pihakurjenpolvi

Peronospora fulva , isäntä Lathyrus pratensis, niittynätkelmä

Peronospora gigantea , isäntä Ranunculus lingua, jokileinikki

Peronospora lotorum , isäntä Lotus corniculatus, keltamaite

Peronospora polygoni , isäntä Polygonum aviculare, isopihatatar

Peronospora potentillae-reptantis , isäntä Potentilla reptans, suikerohanhikki

Peronospora mayorii , isäntä Vicia cracca, hiirenvirna

Peronospora radii ?, isäntä Tripleurospermum inodorum, peltosaunio. Rauhala mainitsee tämän lajin, mutta hänen kuvauksensa sopii paremmin lajiin Paraperonospora leptosperma

Peronospora ranunculi , isännät Ranunculus acris, niittyleinikki; Ranunculus repens, rönsyleinikki

Peronospora sepium , isännät Vicia sepium subsp. sepium, etelänaitovirna; Vicia sepium subsp. montana, niittyaitovirna

Peronospora sparsa , isännät Rosa spp. ja cv., ruusulajit ja -lajikkeet

Plasmopara chaerophylli , isäntä Anthriscus sylvestris, koiranputki

Plasmopara pusilla , isäntä Geranium pratense, kyläkurjenpolvi

Plasmopara pusilla s.l. (sisältää lajit Plasmopara geranii-silvatici ja P. praetermissa), isäntä Geranium sylvaticum, metsäkurjenpolvi

Plasmoverna anemones-ranunculoidis , isäntä Anemone ranunculoides, keltavuokko. Laji.fi:n mukaan tämä ei ole suomalainen laji. Rauhala mainitsee P. pygmaean keltavuokolta. P. pygmaea ei kuitenkaan kasva keltavuokolla, jolla kasvaa sen sijaan P. anemones-ranunculoidis.

Albugo candida s.l., isäntätaksonit Arabidopsis thaliana, hentolituruoho; Arabidopsis suecica, ruotsinlituruoho; Brassica rapa, satokaali; Camelina alyssum, pellavatankio; Camelina sativa, ruistankio; Cardamine hirsuta, mäkilitukka; Cochlearia danica, tanskankuirimo; Descurainia sophia, litutilli; Erysimum cheiranthoides, peltoukonnauris; Erysimum cheiranthoides subsp. altum, nurmiukonnauris; Erysimum strictum, rantaukonnauris; Neslia paniculata, ohraruoho; Rorippa palustris, rantanenätti; Sinapis arvensis, rikkasinappi; Sisymbrium altissimum, unkarinpernaruoho; Sisymbrium loeselii, karvapernaruoho; Sisymbrium officinale, rohtopernaruoho; Turritis glabra, pölkkyruoho

LUKE mainitsee herneeltä (Lathyrus oleraceus, syn. Pisum sativum) lajin Peronospora viciae, joka on todellisuudessa P. pisi, ja josta on käytetty myös nimeä P. viciae f. sp. pisi. Aito P. viciae ei kasva herneellä.

Lisäksi Luopioisten kasvistossa on kuvat lajista:

Peronospora conferta , isäntä Cerastium fontanum nurmihärkki

4 tykkäystä

Toisena postauksena vielä muistutus siitä, että kaikki lehtien yläpinnoilla näkyvät kellertävät läiskät ja alapintojen nukat eivät suinkaan aina ole munasieniä. Etenkin Entyloma-suvun laikkunoet voivat näyttää tottumattoman silmiin samanlaisilta. Munasienistä ne erottaa kuitenkin viimeistään mikroskoopissa.

Alla muutama esimerkki niistä:

Entyloma chrysosplenii, linnunsilmänlaikkunoki, isäntä Chrysosplenium alternifolium, kevätlinnunsilmä:

Entyloma ficariae, mukulaleinikinlaikkunoki, isäntä Ficaria verna, mukulaleinikki:

3 tykkäystä

Tänne foorumille pitäisi saada sienten alle omaksi alaryhmäkseen parasiittiset pikkusienet johon kuuluisi esim. ruosteet, noet, härmät, homeet ja munasienet. Tässä on nyt hyvä johdatus aiheeseen ja ainakin itselleni kaikki uutta tietoa. Täytyy varmaan ainakin pari Oomycotaa koittaa bongata ja katsoa miltä näyttävät skoopissa nyt kun nuotit ryhmään on tarjottu.

Näissä eri keskusteluosioissa (limasienet, kotelosienet etc) voisi olla stickynä jonninmoiset yleiskatsaukselliset kirjoitukset lajiryhmiin, mukaan lukien tiedot lajiryhminen tärkeimmistä oppaista ja nettilähteistä. Näihin stickyihin voisi sitten lisätä vastauksina uusia täydentäviä tietoja uusista taksonomisista julkaisuista tai muista lähteistä etc. En nyt heti keksi miksi ei olisi hyödylllinen juttu.

Laitankin tästä kehitysehdotuksen, katsotaan josko arvelisivat toteutuskelpoiseksi ideaksi.

Juu, ehdottomasti limasienille ja parasiittisille piensienille mukaan lukien munasienet omat alaryhmänsä.

Btw, siinä kohden jossa viime- (vai toissa-) vuonna Viikin arboretumissa törmättiin, siis siinä pyörätelineiden paikkeilla, kasvaa sillä lehtoisemmalla puolella runsaasti lehtoarhoa. Eilen löysin sieltä vajaassa minuutissa runsaasti Peronospora arenariaeta.

Tänään keräsin niittyleinikiltä kahta erilaista lajia, joista ensimmäisessä päädyin ruosteeseen Aecidium ranunculi-acris. Oletteko samaa mieltä? Määritykseni perustuu ulkonäköön ja isäntälajiin.

Tässä siitä kuva.

Toinen on vielä mysteeri, enkä ehtinyt katsoa sitä vielä skoopissa, mutta tuleeko teiltä jotain vihjeitä määritykseen.
Lehti päältä tämmöinen.

Tässä vielä lähempää ja samalla näkyy alapintaa, jossa oli muutamia mustia täpliä. Suurin osa oli tuollaisia ruskeita heikkoja läikkiä, mutta tässä kaksi mustaa. Mutta kuuluuko nämä täplät samalle lajille kuin tuo valkeahko yläpinta vai onko kyseessä kaksi eri lajia, sitä ei vielä tiedä.

Aecidium ranunculus-acris on kollektiivinimi ruostesienille, joita ei voi erottaa toisistaan helmi-itiömaljavaiheessa (helmi-itiömalja tai helmi-itiökoppa, engl. aecidium, pl. aecia). Niittyleinikin tapauksessa siihen luetaan lajit Puccinia perplexans, Uromyces dactylidis ja Uromyces poae, jotka kaikki esiintyvät niittyleinikillä.

Kyseiset lajit vaihtavat myöhemmässä kehitysvaiheessaan isäntää eri heinäkasvilajeihin ja muodostavat ensin kesäitiöpesäkkeitä (uredinium, pl. uredinia) ja sitten tai suurin piirtein samaan aikaan talvi-itiöpesäkkeitä (telium, pl. telia), ja vasta silloin ne ovat määritettävissä.

Useimmilla isäntäkasveilla on helmi-itiömaljavaiheessa olevia ruostesieniä vain yksi laji, jolloin ne voidaan määrittää isäntätaksonin perusteella, tai sitten jonkun kaikki kehitysvaiheet tapahtuvat samassa isäntätaksonissa ja jonkun toisen taas ei, jolloin ne voidaan määrittää jo sen perusteella, onko kasvissa myös kesä- ja talvi-itiöpesäkkeitä vai ei.

Valitettavasti leinikeillä ei näin ole. Luultavasti sekvensoimalla onnistuisi, mutten tiedä missä määrin sitä on ruosteista tehty.

Aecidium-suku on ylipäänsäkin keinotekoinen suku, eikä Laji.fikään sitä tunne. Se on kehitetty vain sitä tarkoitusta varten, että voidaan ilmaista edes jollakin tapaa, että kyseessä on joku ruostesieni, joka kasvaa jollakin isäntätaksonilla, mutta jota ei voi tarkemmin helmi-itiömaljavaiheessa määrittää.

Nuo “Aecidium ranunculus-acris” -ruosteet ovat kyllä tänä vuonna tavattoman runsaita niin erilaisilla kevät- ja niittyleinikeillä kuin myös rönsyleinikillä.

Kahdessa alemmassa kuvassa nuo valkoiset alueet ovat jonkin hyönteisen syömäjälkiä ja mustat pallukat ovat mielestäni jotain muuta kuin sientä. Leinikeillä toki on paljon muitakin kuin ruoste-, noki- ja härmäsieniä, enkä tiedä mitä kaikkea niillä voi kasvaa, joten onhan joku sienikin tietty mahdollinen.

[Edit: korjattu tektissä pari kertaa esiintynyt sukunimen väärä kirjoitusasu Aecium oikeaksi muotoon Aecidium]

1 tykkäys

Kiitos Visa mahtavasta katsauksesta. Mukavaa, että joku muukin on innostunut näistä niin vähälle huomiolle jääneistä otuksista.

Suomen lajisto on epäilemättä puutteellisesti tunnettu. Aarre Rauhalan (1958) muuten niin erinomaisessa selvityksessä munasienet ovat jääneet vähälle huomiolle, eikä siinä luetella kuin osa niistä lajeista, joita Suomesta oli tuolloin löydetty. Perusteellisempi katsaus Suomessa esiintyvistä lajeista on Arne Gustavssonin teoksesssa ”Studies on Nordic peronosporales” (1959). Tämä teos kattaa kuitenkin vaan Peronospora-suvun lajit. Plasmoparat ym. puuttuvat siitä kokonaan.

Pari vuotta sitten aloittelin koostamaan alustavaa listaa Suomessa esiintyvistä lajeista, mutta homma jäi kesken muiden kiireiden vuoksi. Ehkäpä projekti kannattaisi taas yrittää elvyttää.

Täällä on joitain tuoreita havaintoja Suomesta: Observations · iNaturalist

Hei,

kun nyt mainitsit, että nämä voi erottaa mikroskoopissa, niin sattuisiko sinulla olemaan jotain mikroskopiakuvia, jotta näitä tuntematonkin saisi hieman osviittaa? Muutama esimerkki varmaan riittäisi alkuun.

Tarvitseekohan meikälaisen nyt vielä ruveta laajentamaan määritysongelmavalikoimaansa :roll_eyes:

Kiitoksia esittelystä: Marja

Katsoin skoopissa tuota toista leinikin lehdillä olevaa tapausta, enkä löytänyt niistä valkeista kohdista sieniin viittaavaa kasvustoa. Myös mustat läikät olivat jotain tuntematonta ainesta, ei sientä.
Mutta lehtien alapinnalla oli valkeita pieniä pallukoita, eikä minulla ole aavistustakaan, mitä ne ovat.

Tunnistaako joku?

Kasvustosta en osaa sanoa mitään, mutta tuossa mikroskooppikuvassa taitaa olla siitepölyä. Sitä on minulla melkein jokaisessa viime aikoina kerätyssä näytteessä.

1 tykkäys

@Juha_Tuomola
Suomalaisten lajien lista olisi kyllä hyödyllinen. LUOMUSin kasvimuseon kokoelmista löytyy varmasti myös monia sellaisia lajeja, joita tässä katsauksessa ei ole.

@marjamaalta
Omia mikroskooppikuvia minulla ei ole, koska yksiokulaarisessa mikroskoopissani ei ole kameraa. Tässä kuitenkin muutama linkki hyvän sivuston mikroskooppikuviin. Peronosporaceae-heimon erottaa puumaisesti haaroittuneista kuromakannattimistaan (konidioforeista).

Plasmopara nivea vuohenputkella.
Peronospora ranunculi rönsyleinikillä.
Plasmoverna pygmaea valkovuokolla.

Albugo candidan s.l. tunnistaa munasieneksi mikroskopoimattakin. Maastossa sen voi toki äkkiseltään sekoittaa lehdellä olevaan kuivuneeseen linnunjätökseen.

@Matti_Kulju
Kuten O_o tuossa totesikin, niin valkeat pallukat ovat siitepölyä. Mikroskooppikuvassa näkyvä siitepöly kuuluu kuuselle.

2 tykkäystä

Pari omaa uutta löytöä vime päiviltä.

Peronospora hiemalis, isäntä Ranunculus acris subsp. acris, piennarniittyleinikki
Tätä löytyi yhdeltä versolta niityn laidalla. Verson lehdet olivat selvästi normaalia pienemmät ja hieman harmaasävyiset ja niitä oli vain kaksi. Kasvi oli yrittänyt kukkia, mutta kukat kuihtuneet nuppuasteella.

Korjaan tässä samalla ekassa postauksessa olevaa listaani, jonka mukaan niittyleinikiltä on Suomesta löydetty Peronospora ranunculi. En tullut tarkastaneeksi asiaa, mutta nykykäsityksen mukaan niittyleinikillä kasvaa vain Peronospora hiemalis.

Tämä oli vaikea havaita ja ylipäänsäkin kuvata lehtien karvojen joukosta:

Peronospora ranunculi, isäntä Ranunculus auricomus -ryhmään, keväleinikkiryhmään kuuluva taksoni.
Tämän lehdet olivat normaalia pienemmät ja selvästi kalpeammat. Munasienen vaivaamat versot olivat myös yksilehtisiä eivätkä olleet yrittäneetkään kukkia. Nämä löytyivät pieneltä notkelmassa olleelta niittylaikulta:

Vaikka kyse ei olekaan munasienestä, niin vastauksena Matin yllä olevaan kysymykseen “Aecidium ranunculi-acriksesta” en malta olla laittamatta tähän kuvaa niittyleinikiltä löytämästäni ruostesienestä, joka luultavasti on Puccinia perplexans. Sientä oli paljon niityllä, jossa kasvoi heinistä pelkästään hyvin runsaasti nurmipuntarpäätä, Alopecurus pratensis, joka on yksi Puccinia perplexansin isännistä. Satavarmaahan tuon perusteella tunnistaminen ei ole, sillä aivan varmasti jossain lähistöllä kasvaa myös koiranheinää, Dactylis glomerata, jolloin laji olisi Uromyces dactylidis, sekä lehtonurmikkaa, Poa nemoralis, ja niittynurmikkaa, Poa pratensis, jolloin laji olisi Uromyces poae.

Ja vielä Matille vastauksena noista mustista lehdellä olevista pallukoista… Satuin mikrosienen toivossa kurkkaamaan yhden valkoapilan sopivalta näyttävän lehden alapintaa. Ei ollut mikrosientä, mutta muutama kirva, ja lehdessä oli runsaasti sekä tuollaisia vaaleanruskeita laikkuja että mustia pallukoita. Vaaleanruskeat laikut ovat selvästi nekroottisia kohtia, joissa kirva on ruokaillut ja mustat pallukat joko kirvojen jätöksiä tai kasvin omaa nestettä, joka kirvan ruokailtua on vuotanut lehden pinnalle ja hapettuessaan mustunut. Olisihan minun tuo pitänyt aikaisemmin jo tajuta, kun niitä aikaisemmin olen tuhansittain katsellut. Aivot kuitenkin rekisteröivät vain sen, että kyse ei ole mikrosienestä, joten se ei ole mitään kiinnostavaa, eikä asiaa tarvitse sen kummemmin pohtia.

1 tykkäys

@Visa

Gustavsson (1959) listaa 79 Peronospora-lajia Suomesta, 111 eri isäntäkasvilta. Vastaavat luvut Ruotsista ovat 157 lajia ja 270 isäntäkasvia, Norjasta 103 lajia ja 146 isäntäkasvia ja Tanskasta 128 lajia ja 191 isäntäkasvia. LUOMUSin kokoelmissa on noin 240 Peronospora-lajia, mukaan lukien ulkomaalaiset keräykset. Minulla on näistä pelkkä nimilista, eikä siitä suoraan pysty sanomaan kuinka moni keräys on kotimainen ja kuinka moni ulkomainen. Nimet ovat myös vanhoja (esim. osa nykyisin Plasmopara-sukuun kuuluvista lajeista on listattu Peronospora-sukuun kuuluviksi). Pitäisi päästä itse näytteitä tarkastelemaan ennen kuin pystyisi laatimaan listan meikäläisistä lajeista. Lisäksi pitäisi konsultoida ainakin Pentti Alankoa ja mahdollisesti myös muita asiantuntijoita. Uusia lajeja tulee myös aika ajoin ulkomailta, esimerkiksi Peronospora belbahrii löytyi Suomesta basilikalta ensi kertaa ihan hiljattain.

Noista §-merkillä listaamistasi lajeista meillä vanhastaan tuttuja ovat Peronospora chrysosplenii, Peronospora ficariae ja Peronospora myosotidis. Gustavsson mainitsee keräyksiä lajeista P. ficariae ja P. myosotidis, vaikka P. myosotidis -lajista ei tuohon aikaan ollut keräyksiä puistolemmikiltä. P. ficariae on yleinen laji. Gustavssonin aikaan Suomesta ei ollut havaintoja P. chrysoplenii -lajista, mutta sittemmin sitä on löytynyt ainakin Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta. Myös P. chenopodii-polyspermi lienee meillä vanhastaan tuttu, vaikkei Gustavssonin aikaan sitä ollutkaan havaittu Suomesta. Laji on kuitenkin LUOMUSin listassa, mutta nimellä P. chenopodii (mutta havaittu siis hentosavikassa). Tämä saattaa myös olla ulkomainen keräys.

Peronospora rubi -lajin esiintyminen Laji.fi:ssä liittyy varmaankin siihen, että se on synonyymi lajille Peronospora sparsa. P. sparsa on mesimarjalla esiintyvä kiusallinen lehtihome, joka osaltaan on vaikuttanut siihen, miksei sen viljely Suomessa oikein ole kannattavaa.

Plasmopara-suvusta meillä ainakin esiintyy

  • Pl. angelicae (karhunputkella)
  • Pl. chaerophylli (koiranputkella)
  • Pl. densa (laukuilla)
  • Pl. geranii-silvatici (kurjenpolvilla)
  • Pl. nivea (vuohenputkella)
  • Pl. peucedani (suoputkella)
  • Pl. praetermissa (kurjenpolvilla)
  • Pl. destructor – sipulinaattihome (sipuleilla) EDIT: sipulinnaattihometta aiheuttaa Peronospora destructor. Plasmopara destructor ei esiinny Suomessa.

Todennäköisesti on muitakin. Esimerkiksi olen melko varma, että Plasmopara pimpinellae esiintyy kyllä Suomessa, mutta minulla ei siitä omaa kokemusta. Plasmopara halstedii puolestaan ei tiettävästi esiinny Suomessa. Sillä on oma historiansa EU:n kasvinterveyslainsäädännössä, ja sitä myötä se on vahingossa päätynyt johonkin listaan Suomessa esiintyvistä haitallisista vieraslajeista ja todennäköisesti sen myötä myös Laji.fi:hin. Myöskään Plasmopara obducens ei tiettävästi esiinny Suomessa. Siitä on ilmeisesti joku muinainen havainto, jota ei ole pystytty vahvistamaan: Plasmopara obducens (PLASOB)[Finland]| EPPO Global Database.

Bremia-suvusta meillä esiintyy ainakin:

  • B. lactucae (salaateilla)
  • B. lapsanae (linnunkaalilla)
  • B. stellata (valvateilla)

Hyvin todennäköisesti myös ainakin B. cirsii, B. taraxaci ja B. tulasnei.

Kun pohditaan Peronosporaceae-heimon kasvipatogeenejä, tulee muistaa myös Phytophthora-suvun lajit, jotka kuuluvat samaan heimoon. Niiden epidemiologia tosin eroaa näistä ns. lehtihomeiksi (downy mildew) luokiteltavien lajien epidemiologiasta. Siinä missä lehtihomeet elävät ja lisääntyvät vain elävistä kasveissa (biotrofit), Phytophthora-lajeille kelpaa myös kuollut kasviaines (hemibiotrofit) ja niiden infektio usein johtaa kasvien kuolemaan. Meikäläisten Phytophthora-lajien esiintyminen on huonosti tunnettu, osittain siksi, että niiden tunnistaminen vaatii lähes aina laboratorioanalyysejä. Biotrofit, kuten lehtihomeet, härmät ja ruosteet, muodostavat lähes aina kasveihin rakenteita, joita voi helposti tunnistaa paljaalla silmällä tai mikroskoopilla. Niitä pystyy siten harrastamaan ilman laboratoriotason apuvälineitä. Hemibiotrofit ja nektotrofit eivät välttämättä muodosta kasveihin mitään tunnistettavia rakenteita ja siksi ne täytyy usein eristää puhdasviljelmiksi ja tunnistaa niistä. Tai sitten sekvensoida suoraan näytteestä. Monet Phytophthora-lajit ovat vaikeita eristää puhdasviljelmiksi, mikä entisestään vaikeuttaa niiden tutkimista. Esimerkiksi perunarutto (Phytophthora infestans) ei kasva perinteisellä perunadekstroosiagar-kasvualustalla lainkaan. Joskus muinoin perunaruton eristämiseen käytettiin V8-mehusta tehtyä kasvualustaa. Mehua ei ollut saatavilla Suomesta eikä monesta muustakaan paikasta, mutta sitä myytiin lentokentillä. Kasvipatologit ja perunaruttotutkijat toivat sitä aina toisilleen tuliaisiksi ulkomaanmatkoilta.

Käytännössä meikäläisten kasvipatogeenisten munasienilajien listaus olisi mukavampi aluksi rajata pelkkiin lehtihomeisiin. Phytophthorien ja muut kasvipatogeeniset munasienten (esim. Pythiales-lahkoon kuuluvat lajit) listaus on ihan oma projektinsa.

Joka tapauksessa, tosi hienoa, että aloitit tämän ketjun. Minäkin voisin päivittää tänne, jos löytyy jotain kiinnostavaa. Nyt hakusessa on tosiaan Plasmopara pimpinellae, jonka uskon kyllä Suomesta löytyvän. Muista toivelajeista mainittakoon kalliohatikalla esiintyvä Peronospora vernalis ja nokkosella esiintyvä Pseudoperonospora urticae – molemmat pitäisi meiltä kyllä löytyä. Vastaavanlaisen ketjun voisi muodostaa myös Synchytrium-suvun lajeille.

1 tykkäys

Tässä tuore ihan mielenkiintoinen löytö, Peronospora melampyri (synonyymi P. melampyri-cristati) kangasmaitikalla (Melampyrum pratense). Gustavsson mainitsee lajin olevan harvinainen, mutta löytyneen Ruotsista Öölannista. Löysin lajin vuonna 2013 Padasjoelta, metsämaitikalta (M. sylvaticum). Pentti Alanko on löytänyt sitä ainakin Pohjanmaalta vuonna 1968, mahdollisesti muualtakin.

Maitikoiden kukissa loisii toinen laji, Peronospora tranzscheliana. Siitä löytyy aika vähän tietoa, eikä mitään viitteitä, että sitä esiintyisi Suomessa.

2 tykkäystä

Tässä muutama havainto viime päiviltä. Plasmopara densa pikkulaukulla (Rhinanthus minor), Peronospora violacea ruusuruohon (Knautia arvensis) kukissa ja Peronospora radii peltosaunion (Tripleurospermum inodorum) kukissa. Hataraan kokemukseeni perustuen kaikki ovat melko helposti löydettävissä, jos tietää mitä etsii.

Ruusuruohon vegetatiivisissa osissa loisii toinen laji, Peronospora knautia, joka vaikuttaa olevan huomattavasti harvinaisempi kuin P. violocea. Gustavsson ei mainitse yhtään keräystä Suomesta, mutta laji on kuitenkin Luomuksen listassa, joten todennäköisesti sitä on meiltä myöhemmin löydetty. Peltosaunion vegetatiivisissa osissa loisii puolestaan Paraperonospora leptosperma, minkä Visa jo tuossa aikaisemmin esittelee. Sama laji löytyy meiltä myös pihasauniolta (Matricaria discoidea).

Mainittakoon vielä, että ruusuruohon kukissa loisii myös ihan aito sieni, nimittäin ruusuruohontuhkio (Microbotryum scabiosae). Se tekee itiöpesäkkeet kukkien heteisiin ja näyttää siis makroskooppisestikin erilaiselta kuin P. violacea infektio, jossa kuromankannattimet muodostuvat terälehtiin.

Plasmopara densa

Peronospora violacea

Peronospora radii

1 tykkäys

Hienoja lisäyksiä sinulta Juha tähän ketjuun. Tuossa yllä olevassa on sinulla ensimmäisellä rivillä ajatusvirhe pikkulaukun munasienestä (Plasmopara verna), kuvan otsikossa nimi on oikea.

Juu, kyllähän munasieniä löytyy, kun vain tietää mitä kannattaa etsiä. Siksi jokainen postaus on hyvä muistutus siitä, että sopivan kasvin kohdalle sattuessa sitä kannattaa katsoa tarkemmin.

Harmittavasti Peronospora radii on onnistunut välttämään minua, vaikka sitä olenkin erityisesti etsinyt, samoin ruusuruohon kukinnoissa kasvavat P. violacea ja ruusuruohontuhkio.

Muutama viikko sitten löysin Helsingin Kannelmäestä paikan, jossa oli runsaasti nupussa olevaa ruusuruohoa, ja toiveikkaana ajattelin käydä kastomassa niitä myöhemmin. Vielä ei ole tullut käytyä.

Kiitos Visa huomiosta, korjasin pikkulaukun munasienen nimen tuohon postaukseen.

Huomasin myös virheen tuossa aiemmassa pitkässä postauksessani. Sipulinnaattihometta ei tietenkään aiheuta Plasmopara destructor, vaan Peronospora destructor.

Jos Visa liikut Itä-Helsingissä päin, niin sekä Peronospora violacea -lajia ja ruusuruohontuhkiota löytyy Linnavuorenpuistosta. Toivottavasti löytyy myös Kannelmäestä.

Näin Kantsussa asuvana moinen paikka kiinnostaisi :innocent: Laita vaikka yyvee jos haluat paikan jakaa! En muista ruusuruohoa täällä nähneeni!

Kiitos Juha, pannaan Linnavuorenpuisto muistiin.

Löysin Peronospora radiita runsaasti tänään Pornaistenniemeltä. Mukava saada sekin viimeinkin omiin havaintoihin.