Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pieni myxo

Yritin määrittää seitsemän-helttaisen lakkisienen, jonka lakki oli melko tarkkaan millin läpimitaltaan. Liian vaikeaa, kun skoopin alla ei ollut mitään erityistä ja vain yksi sieni käytössä.

Samalla järvikaislan palasella oli suurempi lukumäärä jotain myxoja, joten kokeilin olisiko ne helpommat. Eivät olleet.

Sporangio on Comatricha nigran näköinen ja oloinen päältä päin mutta paljon pienempi. Perä on 0,25 mm ja pesäke vajaa 0,1 mm. Peridiosta tai kapilliosta en tiedä mitään mutta itiöiden pintakuviointi ei ole ehkä niitä tavallisimpia. Itiöt ovat km. 7,5 x 7,2 µm. Perä näyttää ontolta putkelta. Pystyykö tästä sanoa mitään?

Hei,

myöhään hereillä, lakat kuitenin putsattu.

Olen löytänyt usein jotain tummia tulitikunpäitä muistuttavia eliöitä ojilta lakkasoilla käydessäni saroilta tms. , Vuosia/kymmeniä sitten kuvittelin niitä pyöreiden tummien itiöiden takia limasieniksi. Elinakin tutkaili näytettäni aikoinaan ja huomasi rakenteissa septoja, joita ei ole limasienissä. Kun katsoo alemman kuvan oikeaa reunaa, niin voisikohan siinä nähdä jotain väliseinän kaltaista? Eli pitäisikö vastausta hakea sienipuoleta? Lähtisin etsimään vastausta esim. Periconia suvusta, jos minulla nyt sattuisi olemaan jotain kirjallisuutta, mistä nyt yleensäkään pystyisi aloittamaan :wink:

Lakkasoilla on elämää, kunpa löytäisi joskus jonkin, jota muut eivät ole ehtineet tyhjentää Sattuivatko löytymään lakkareissulla? Terkkuja: Marja

1 tykkäys

No jopas! Kun oikein katsoo siinä on kaksi septaa perässä. Olisi pitänyt pestä pois itiöt, jotta olisi paljastunut mitä niiden alla on.

Periconia atra ilmeisesti, yleinen heinillä, sara- ja vihviläkasveilla.

Kiitoksia! En ole edes tajunnut mennä lakkoja etsimään. Tämä oli rannalle huuhtoutunella korren palasella.


Päivitin kuvan sellaiseen, jossa septat näkyvät.