Tuntematon myxo

Tänään tuli vahingossa katsottua limasientä eka kerran monien vuosien jälkeen. Se kasvoi palasella (havu?)puuta ojan pohjalla ja on n. 0,4 mm kiireesta kantapäähän:


Peridio hilseilee nopeassti pois, näytti hyvin tummalta missä vielä oli jäljellä. Pesä on n. 0,1 mm läpimitaltaan. Kapillitio muodostuu kalaverkkomaista suljetuista silmuista, joiden kulmissa on jotain ruskeaa mönjää. Vanhasta tottumuksesta otin ensin CR sulkunesteeksi. Vasta jälkeenpäin rupesin miettimään että CR:n vahva ammoniakki ei varmaan ole parasta mahdollista, jos haluaa kalkkia löytää. Millä pitäisi myxoja katosoa? Kuitenkin solmukohdat ovat hieman erinäköisiä vedessä (alakuva) ja CR:ssä (yläkuva) ja joskus kapillitio on putkimaista:

Perää pitkin on “lankkujuuria”. Itiöt ovat pieninystyisiä, n. 7-8 µm läpimitaltaan.

En oikein tiedä minkänäköistä mitäkin pitäisi olla, joten ei oikein pääse mihinkään. Olisiko Marjalla jotain ajatuksia mitä tämä voisi olla?

Hei,

limasienet mikroskopoidaan vedessä, jotta värit toistuisivat oikein.

Onnittelut, olet löytänyt jonkin pienen Cribrarian ja niitä ei ole kovin moni suomalainen kerännyt.

Tällä ei näyttäisi olevan kuppia pesäkkeen pohjalla tai jos on, niin se on todella pieni. Kokoluokkaan sopivalla C. microcarpalla verkon solmukohdat ovat pyöreitä ja tällä on myös pitkulaisia solmukkeita.

Jos on jotain lajia tarjottava, niin mielestäni lähinnä C. intricata, enkä tunne oloani mitenkään satavarmaksi :wink:

Marja

Kiitoksia,

Ilmankos etten päässyt mihinkään kun se mitä tulkitsin kapillitioksi on itse asiassa peridion tukiverkko. Tosin, ei näytä kovin helpoilta nuokaan. Mutta kuka niitä jaksaisi, jos olisi kovin helppoja.

Hei,

niinpä elämässä pitää olla haasteita. Jos päätyy menemään siitä, missä aita on matalin, kannattaa mennä sen ali. Tiedä mitä pientä ja mielenkiintoista siitäkin löytää :smiley: