Pari limasientä taas

Limakosta ei tietenkään välttämättä saa määritettyä, mutta tämä oranssi oli mielestäni vähän erikoisemman näköinen, joten kokeillaan. Limakkojen kokoluokka on noin 1–3 milliä. Muoto on melko epäsäännöllinen, ei esimerkiksi kartiomainen, kuten lajilla Lycogala conicum.

Tämä toinen voisi kai olla jokin Badhamia. Laji.fi-havaintojen perusteella B. utricularis on yleisin laji, mutta sillä on pitkä, keltainen varsi. Tällä löydöllänikin on keltaiset varret, mutta ne ovat lyhyet (n. 1,5 mm) ja normaalisti piilossa. Itiöt ovat hienopiikkiset ja noin 13,5–15,5 × 12,5–14 µm.


1 Like

Hei,

heitit hankalan. Eka on liian nuori ja toka jo homehtunut ja siitäkin tarvitaan enemmän tietoa esim peridiodta ja kapillitiosta.

Ekasta voisi olla kehkeytymässä Tubiferaa tai sitten ei ja toisen habituksesta tulee mieleen Physarum leucopus, mutta sen itiökoko on pienempi. Voisikohan se sittenkin olla jokin Diderma :hmm:

t: Marja

Kiitos, noita kaikkia ei tullutkaan mieleen. Kun katsoo esimerkiksi tätä kaavaa, pitäisi ymmärtää kapillitioiden päälle, jotta saisi suvun määritettyä. Itse en oikein ymmärrä, ja se homekin vähän häiritsee mikroskoopissa.

Hei,

kapillitio on pesäkkeen sisällä olevia rakenteita, jotka voivat olla monenlaisia esim. narumaisia, putkimaisia, verkkomaisia ym. Niitä on monenvärisiä ja muotoisia myös esim. kalkkia sisältävää. Pesäkkeen sisällä voi olla myös kolumnella, joka on laattamaisilla yleensä paksuuntuma pohjalla ja jalallisilla perän jatke. Myös peridiossa eli pintakelmussa voi olla erilaisia rakenteita: kalkkijyväsiä tai kiteitä, tummia laikkuja ym.

Itiöt lienevät tällä olleet ruskeita ja silloin kapillitiokin on yleensä joko ruskeahkoa lankaa tai vaaleaa, kalkkia sisältävää

t: Marja

Neuvojesi avulla ruskea kapillitio löytyi:

Tarvitaanko lajimääritykseen vielä tarkempia tietoja?

Hei,

tarvittasipa hyvinkin. Nuo itiöt ovat kyllä ilmeisesti homeen tyhjentämiä, sillä ne eivät ole pyöreitä eli antamasi kokotietokaan ei ole ihan välttämättä oikea. Kapillitiostakin on kovin vähän näkyvillä.Näitkö tähtimäisiä kiteitä, sillä tämä voisi hyvinkin olla jokin Didymium.

t: Marja

Kun mittasin itiöt, käytin muistaakseni pelkästään tai ainakin lähes pelkästään pyöreitä itiöitä. Kaiken kaikkiaan näytteen itiöistä suurin osa oli pyöreitä.

En huomannut tähtimäisiä kiteitä, mutta jotain pyöreitä kiteitä kyllä oli. En kuvannut niitä erikseen, mutta tässä on huono kuva yhdestä sellaisesta (suurennus x400, siksi näkyy huonosti):

IMG_20230513_233355~2