lukee 4.9.2011 keräämäni näytteen päällä. Laatikossa on lätiköiden ohella pari-kolme hieman alle millin korkuista limasientä, joiden tumma perä kattaa n. 1/3 osan korkeudesta. Leveyttä limasienellä on suurinpiirtein saman verran kuin korkeutta eli se on litistynyt ja malliltaan hieman kuin esim. Physarum album latvastaan. Peridio on tumman harmahtava ja hieman kiiltävä.
Mutta se mikroskopia on jotain meikäläiselle ennennäkemätöntä:
Itiöt luokkaa 10-14, tummanruskeat, ilmeisesti piikkiset ja niissä näyttäisi olevan vaalea vanne tms. Tällä on ruskea kolumnella, josta kapillitio lähtee ruskeana ohentuen vaaleampiin päihin, jossa voi olla vaaleiden rakeiden pesäkkeitä ja kapillitiossa on runsaasti tummia vaihtelevan muotoisia noduuleja ja syheröisiä pätkiä.
Eipä meikäläiseltä irtoa oikein edes sukua. Lähinnä kai Lamproderma, jolla on myös Didymiumin (ja Licean?) ominaispiirteitä.
Häkeltyneenä: Marja
Lamproderman syyslajeista skopia voisi ehkä sopia puncticulatumiin, lähinnä noiden tummien nodulien osalta. En oikein saa kuvasta selville olisiko kapillition pigmentti ´"hiekkamaista".
Jos ei ole Lamproderma niin sitten ei tule oikein mitään mieleen ellei joku outo Collaria tms.
Täältä löytyy mikrokuvia
1 Like
Habitus (värikorjattu ja valkoinen muuttui vaalenpunaiseksi…) :
Itiöt:
Ei pitäisi yrittää määrittää näin hankalia illalla väsyneenä.
Paremmassa valossa näkyi, että värissä oli hitunen sinistäkin. Nuo kapillition pään rakeet voivat olla palasia peridiosta ja se vaalea vanne itiöissä merkinnee valeaa aluetta, mikä sulkee pois mm. tuon L. puncticulatumin.
Laatikon pohjalta löytyi vielä yksi tyhjentynyt pesäke, josta skooppasin palan peridiota ja siinä oli ruskeita täpliä.
Eipä se määrittäminen silti juurikaan helpottunut. Mikään laji ei oikein sovi, ehkä lähimpänä on L. gulielmae, mutta tällä kapillitio (ja habitus) ei ole sinnepäinkään.
Lisäys: en mahda mitään sille, että tuo selkeä raja vaalean ja tumman alueen välillä saa minut kuvittelemaan, että tällä olisi jonkinlainen vanne/nauhamainen alue itiöissä. Onhan Didymium saturnuskin…
Tuommoisia tummia noduleita ei ole monella Lamprolla ja syyslamproja ei ole kuin muutama, käytännössä lyhytperäisiä pallukoita olisi tuon mainitsemani lisäksi vain nigrescens ja violaceum (jolla ei ole meillä lajistatusta ja kapiilitio lähes valkoinen). Sitten mennäänkin jo Comatricha/Collaria porukkaan.
1 Like
Ei ole mielestäni Comatricha, sillä kolumnella on aika tukeva eikä kapillitiokaan oikein sovi. Tässä yleiskuva, valitettavasti pienempisuurennoksisilla tausta tahtoo nykyisin mennä kuvissa aina keltaiseksi. En ole keksinyt miksi tai miten korjata asia (värikorjauskaan ei aina auta):
Tämän perä katkesi tietenkin irrotuksessa ja koko kolumnella ei ole näkyvissä, vain yläosa siitä.
Collarioita en juurikaan tunne kuin vanhoina synonyymeinä Lamproille. Huomasin vasta, että ainakin L. arcyrionema oli siirretty niihin.
Minua “hieman ärsyttää” nämä jatkuvat siirtelyt suvusta toiseen. Kun tänne havaintopalveluunkin tallentaa jonkin tietyllä lattarilla oppimansa lajin, niin sitä ei meinaa sen jälkeen edes löytää, kun on tallennettu johonkin toiseen sukuun tai jopa kokonaan toisella lajinimelläkin.
Opettele nyt tässä vielä tunnistamaan esim. Physarum bivalve Angioridium sinuosumina. Pelkäänpä, että tulen vielä pitkään keräämään Physarum bivalvea, on se helpompi jo nimenäkin.
Joo, ei tämä oikein sovi miksikään niistä lajeista, joista minulla on kuvaus saatavilla. Mutta onhan niitä lajeja vielä paljon kuvaamatta ja löytymättäkin.
DNA -selvitykset laittaa taksonomiaa ja fylogeniaa uusiksi ja sitä myöten nimetkin muuttuu nyt vauhdilla. Vanhat nimet toimii kuitenkin edelleen koska ne on synonyymiohjattu uusiin nimiin. Voit siis edelleen kirjata havaintosi nimellä Physarum bivalve ja myös hakea sillä nimellä. Ei ole väliä kumpaa nimeä käytät, haut palauttaa ihan samat havainnot.
Mielestäni kuitenkin parempi noudattaa samaa tieteellistä nimistöä Ladon ja iNatin kanssa kuin jäädä jumiin vanhoihin nimiin.