Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pieni viilaustoive retkilomakkeen kentissä siirtymisessä

Tällä hetkellä retkilomakkeessa lajinimen syötössä käydään tarkistamassa nimi lajitietokannasta. Tämä on hyvä, mutta nopeasti rutiinilla tai copy/paste-puskurista lajeja lisätessä tabulaattorilla tulee siirryttyä nopeasti jo yksilömäärän lisäykseen. Fokus siirtyykin ko. kenttään, mutta häviää sitten kokonaan, jos tietokantatarkistuksen transaktio päättyy vasta ko. kenttään siirtymisen jälkeen (niin kuin se useinmiten minulla tekee). Tämän jälkeen joudun eksplisiittisesti palauttamaan joko hiirellä tai tabulaattorilla fokuksen uudestaan takaisin yksilömäärä -kenttään. Tämä hidastuttaa huomattavasti sujuvaa havaintojen lisäystä ja saa aikaan useasti sen, että yksilömäärä jää rivistä kokonaan laittamatta (mikä puolestaan pakottaa palaamaan rivin korjaukseen). Tämä kaikki siis, kun on päässyt jo niin tutuksi lisäysten kanssa, että sormet toimivat nopeammin kuin webbikäyttöliittymä.

Onko siis mahdollista pitää tuo fokus tuossa yksilömäärä -kentässä, jos siihen on jo ehtinyt siirtyä ennen kuin tietokantatarkistus lajinimelle on tehty?

Olli

Minä ohitin tuon siten, että kirjoitan lajinimen (tai “riittävästi” siitä), valitsen ilmestyvästä pudotuslistasta oikean lajin alas-nuolella ja painan tabulaattoria kahdesti, niin olen yksilömääräkentässä. Yleensäkin kenttäsiirtymiä hankaloittaa se, että osassa kenttiä voi valinnan ja hyppäyksen seuraavaan kenttään tehdä vain enterillä (laji-kentässä onnistuu myös tabulaattorilla).

Tämä sama liittynee (ehkä) myös siihen, että kun käyttää Kopioi havainto -ominaisuutta, ja korjaa vaikka määrittäjäksi jonkun muun, mutta lisää lajinimen vasta sen jälkeen, niin muokatut kentät muuttuvat siihen muotoon, mitä ne olivat kopioidessa. Eli ensin pitää kirjata laji, sitten vasta muut muokkaukset.

On muuten loistava(!) ominaisuus tuo Kopioi havainto; säästää paljon näppäilyä rysäjaksoja ilmoittaessa, kun muut perustiedot pysyvät pääosin samoina (havainnointitapa, määrittäjä, määritysperuste, elinvaihe, keruumenetelmä ainakin).

Onko muuten Kopioi havainto tai Lisää havainto -painikkeille olemassa näppäimistöoikotietä tai pikanäppäintä?

Kyllähän se valikosta valitsemalla tulee, mutta kun se valikko tulee sen verran hitaasti, että olen jo seuraavassa kentässä… Tuon tarkistuksen tulisi toimia omia aikojaan omassa threadissaan ja jos kirjoittamani nimi sattuu olemaan väärä niin sitten siihen se ikoni, joka ilmoittaa väärästä lajinimestä. Lisäysnäppäilyä tuon ei kuitenkaan tulisi katkaista tai pistää odottamaan, että kannasta saadaan haettua jotain. Kun lisäilee tuhansia haviksia, niin joka ikinen näppäily, rytmin katkeaminen odottamiseen ja erityisesti tarve koskea hiireen on erinomaisen turhauttavaa…

Olli

Pieni tarkennus: kun käyttää Kopioi havainto-ominaisuutta, niin uudessa havainnossa lajin valinnan (avautuvasta listasta) jälkeen ei tarvitse painaa kuin kerran tabulaattoria, niin se hyppää yksilömäärä-kenttään. Eli siinä se tuntuu toimivan viiveettä. Jostain syystä.

Niin ja samaan hätään ehdotan, että määrittäjällekin tulisi automaattitäydennys aikaisempien kenttään kirjoitettujen nimien perusteella.

Olli

Täytyy opetella hyödyntämään tuota kopioi havainto -toimintoa.

Olli

Olisi myös hienoa, jos määrittäjän voisi linkittää oikeaan tunnistautuneeseen henkilöön; nythän se on vain tekstiä. En tiedä miten ja missä tätä voisi käyttää, mutta kyllä ainakin annotointiapuna se voisi toimia?

Tuo fokuksen katoaminen pitää korjata.

Lajinimen syöttöön on tekeillä useita parannuksia, jotka tulevat lähiaikoina helpottamaan sitä.
Mm. kaivattu lajiryhmärajaus, pikasyöttömoodi, toivon mukaan myös nimenhaku saadaan nopeammaksi.

Näppäimistöpikakoodeja löytyy ja ne on ollut tarkoitus saada vähän helpommin näkyville, mutta tämäkin on hautautunut työlistalle. Mutta ne saa näkyviin painamalla Alt-näppäintä retkilomakkeella sekunnin ajan pohjaan, ainakin jos on fokus jossakin kentässä. Alt+I ja Alt+Insert lisää uuden havaintorivin.

Määrittäjää ei näemmä tietomallissakaan ole linkitetty käyttäjätunnukseen. Pitää miettiä, jos tähän löytyisi joku syöttöä helpottava ratkaisu kuitenkin.

2 tykkäystä

Kiitos näistä! Pikatestillä ainakaan OSX+Firefox ei tunnista näppäinoikotietä Alt+I (kokeilin muillakin toimintonäppäinyhdistelmillä) ja Insert-näppäintä ei edes ole. Alt sentään tuo esiin saatavilla olevan oikotiet, joiden mukaan Alt+I lisää vain uuden havaintokentän, mutta Alt+U lisää uuden havainnon.

Saisiko Mac-toimivuuden lisäksi myös havainnon kopioinnille oman oikotien? :slight_smile:

Peesaan sen verran, että pliis, ei mitään OS-riippuvaisia näppäimiä pikakomentoihin, siten päästään kaikkein pisimmälle.