Puun lahoasteet

Etenkin kääpiin ja orvakoihin liittyen määrityksessä käytetään apuna puun lahoastetta yhdestä viiteen. Itsellä olisi tarkoituksena ihan yleisesti ottaen vähän paremmin merkitä tietoja alustapuusta, mutta en nyt muista mitkä näiden lahoasteiden määritelmät olivat. Olisi kiva jos joku voisi laittaa tänne ne määritelmät tai vaikka linkata jollekin nettisivulle missä ne kuvataan.

Itse käyttänyt allaolevaa lahoasteen määritelmää:

Luokka 1. Kova puu – puukko tunkeutuu puuhun vain muutaman
millimetrin
Luokka 2. Melko kova puu – puukko tunkeutuu puuhun 1-2 cm
Luokka 3. Melko pehmeä puu – puukko tunkeutuu puuhun 3-5 cm
Luokka 4. Runko pehmennyt – Puukko tunkeutuu puuhun helposti
kahvaa myöten

1 Like

Kiitti. Vitonen taisi olla sitten sellainen ihan sohjoksi hajonnut puu, jota ei välttämättä edes rungoksi mieltäisi.

Sieni Atlaksen sivuilta löysinkin tämmöisen ohjeen jossa luokat on 1-5.
https://sieniatlas.fi/index.php/kasvupaikkatiedon-kirjaaminen/

1 Like

Jos tarvitsee viitettä luokitukselle, voisi ehkä käyttää Renvallin 1995 juttua Karsteniassa.

https://karstenia.fi/community-structure-and-dynamics-of-wood-rotting-basidiomycetes-on-decomposing-conifer-trunks-in-northern-finland/

Alaspää ym. 2015 esittävät luokituksen, jossa luokat 1 ja 5 on jaettu a- ja b-alaluokkiin, mutta laji.fi:ssä lahoasteen voi kirjata vain luokkiin 1 - 5.

https://helda.helsinki.fi/items/aba37839-5d8a-4818-b295-8a72e76508a3

1 Like