Puuttuvien lajien listaukset?

Tähän puuttuvien lajien ongelmaan on kyllä luvattu korjausta moneen kertaan mutta jostain syystä asia ei ole edennyt.

Muistelen että oli jotain kikkoja jolla ei-taksoneita eli puuttuvia lajeja saisi listattua jotenkin systemaattisemmin.

Itse testasin äsken sellaista ratkaisua että kirjasin tuohon Cephalotrichum stemonitis havaintooni avainsanaksi “puuttuva laji”. Nyt kun haen havaintoja ainoana rajauksena avainsana = puuttuva laji niin haku listaa juuri tuon havainnon (eikä muita) sekä silloin kun en rajaa lisää että silloin kun rajaan omiin havaintoihini.

Taidan alkaa laittelemaan omiin havaintoihini avainsanaksi “puuttuva laji” silloin kun taksonia ei laji.fistä löydy. Näin pysyy edes jotenkin kärryillä näistä tapauksista omien havaintojen osalta.

Tietysti jos tällaisen avainsanan käyttö yleistyisi niin sitten näkisi muidenkin havaintoja maalle uusista lajeista/puuttuvista taksoneista etc. Tai ehkä muilla on jo käytössä toisia parempia ratkaisuja. Joku ratkaisu oli kyllä kiva koska nyt sitä missaa monen kiinnostavat havainnot uusista lajeista. En tiedä mitään tapaa jolla havainnot uusista lajeista saisi systemaattisesti mukaan listauksiin.

Paljon parempi olisi joku järjestelmätason ratkaisu. Jos uusien taksonien automaattinen generointi ei onnistu niin ihan vaan mahdollisuus ruksata “taksonia ei löydy” tms. toimisi välttävästi koska sitten olisi vakioitu tapa näiden ilmoittamiseen ja vakioidut listaukset onnistuisivat myös. Sitten voisi rajata lähteeksi esim. sieniatlaksen ja listata kaikki ne sieniatlaksen kautta ilmoitetut havainnot joille on ruksattu “taksonia ei löydy”.

1 Like