Replikointi hyönteistietokannasta?

Kuinka usein hyönteistietokanta replikoidaan laji.fi -tietokantaan. Jotenkin tuntuu, ettei kovin usein. Onko nyt niin, että jos haluaa havainnot tänne “viralliseen” kantaan niin pitää myös havainnot tänne laittaa? Millainen on replikointiprosessi. Kuin usein tämä tapahtuu? Loppuuko tämä replikointi vai onko se jo loppumassa? Mihin havainnot kannattaa lopultakin kirjata?

Olli

1 tykkäys

Hei,

Hyönteistietokannan havainnot replikoidaan kerran yössä. Esim edelliseltä seitsemältä päivältä on 1 434 havaintoa (ei lisäyspäivä vaan havaintopäivä - 7pv sisällä on toki voitu lisätä paljon enemmänkin havaintoja joiden havaintopäivä on menneisyydessä).

Onko sinulla tiedossa jokin yksittäinen havainto, jota ei näytä löytyvän? Voimme tutkia mikä on syynä.

Havaintoja ei missään tapauksessa kannata kirjata tuplana Vihkoon, koska molemmista lähteistä tiedot siirtyvät Lajitietokeskukseen. Hyönteistietokannan tietojen replikointia jatketaan niin kauan kun sinne on mahdollista tallentaa havaintoja.

Kannattaa alkaa tutustua havaintojen ilmoittamiseen Vihkossa, sillä muut järjestelmät on tarkoitus korvata sillä lähitulevaisuudessa. Tässä vaiheessa voi vielä paremmin vaikuttaa Vihkon kehitykseen antamalla palautetta.

Vanhojen järjestelmien, kuten Hyönteistietokanta ja Hatikka havainnot replikoidaan jo Laji.fi:n ja tulevaisuudessa ne kytketään myös Laji.fi:n käyttäjätunnuksiin.

Moi!
Pystyykö Vihkoon kirjaamaan havaintoja tiedostona? Esimerkiksi samalla paikalla, samalla kertaa pyydystetyt tai havaitut lajit. Hyönteistietokantaan kirjaaminen on tässä suhteessa helppoa.

terveisin PekkaT

Havaintojen kirjaaminen Vihkoon tiedoston lähetyksenä on tulossa Vihkoon, mutta ei ole vielä mahdollista.

Tuo kytkeminen Hyönteistietokannan tunnuksiin onkin hyvä homma, kun se saadaan tehtyä. Tehdäänkö samalla samana päivänä samoilla koordinaateilla varustetuista havainnoista havainnoitsijalle myös yksi havaintoerä?

Tämä tuli mieleen kun olin lisännyt Hyönteistietokantaan havaintoja reilumman määrän Ristijärveltä parista paikasta. Replikoinnin tuloksena kunnaksi olikin sitten tullut ko. havaintoihin Puolanka tai Paltamo kunniksi lisää. Tämä tietysti ihan oikein, koska olin antanut havainnot kilometrin tarkkuudella (liikuin alueella sen verran). Nyt kuitenkin on niin, että kaikki havainnot olivat yksinomaan Ristijärven alueella ko. ruuduista ja olisin valmis tarkentamaan koordinaatteja, jotta havainnoissa ei olisi koko ajan kaksi kuntaa. Olisi siis kiva kun pystyisi helposti korjaamaan/täydentämään koko havaintoerää koskevaa tietoa (koordinaatit, habitaatti etc.).

Täytyypä kokeilla seuraava havaintolisäyssessio suoraan tänne ja katsoa kuinka se toimii.

Olli

Mulla oli mielestäni useamman päivän replikoimatta Kainuun havaintoja (havaintopäivä 29.8.2017, lisäyspäivä joku päivä myöhemmin), mutta ainakin nyt ne ovat replikoituneet - eli nou hätä. Kokeilen suoraan tänne tallettamista ja sen sujuvuutta täst’edes.

Olli

Hyönteistietokannan käyttöliittymä on pitkän ajan kuluessa hioutunut käyttäjien toiveiden mukaan. Siitä kannattaisi omaksua vihkoon monia piirteitä. Esimerkiksi havaintolistaus.

Esimerkiksi uusien havaintojen listaus hyönteistietokannassa tapahtuu ns. systemaattisessa järjestyksessä. Voisiko tämän saada portaaliin? Voisiko valita listauksesta sarakkeet? Esim. suomenkielinen nimi on monelle turhaa palstantäytettä läppärin rajallisella ruudulla.

Hyönteistietokannassa havainnot on mahdollista ryhmitellä “eilen ja tänään”, “viime viikko”, jne. Kun replikoinnissa on 1d viive, niin 1d ei nykyisellään toimi, vaan 2d (eilen ja tänään) olisi tarpeen.

Havaintolistauksessa varsinkin lajit, mutta myös kerääjät ja kunnat voisivat olla linkitettyjä hakuihin. Jotta saadaan ns. “drill-in” näkymiä dataan. Luonnonhistoriallinen maakunta puuttuu listauksesta. Eli siis noin yleistettynä, sarakkeet pitäisi olla valittavissa.

Karttakäyttöliittymän ruutujen funktio on minulle edelleen epäselvä. Kun zoomaan kotipihalleni, niin missään vaiheessa ei tule esiin mahdollisuutta nähdä siitä ruudusta havaitut lajit, 1d, 2d, viime viikko, vuosi.

Suurin tarve on tiedoston lähettäminen.

Tämmöisiä toivomuksia! Mutta muuten hyvä beta-tasoiseksi palveluksi.

Nämä toivomukset ovatkin pitkälti työlistalla jo.

Systemaattinen järjestys havaintolistauksiin: tätä on jo aloitettu toteuttaa.

Havaintolistauksen sarakkeet ovat valittavissa, valinta löytyy listauksen oikeassa yläkulmassa olevan rattaan alta. (Ilmeisesti ei tarpeeksi helposti)

NAFI:n tulossivuilla on ensimmäinen versio tuon tyyppisestä linkityksestä havaintojen, lajien ja kartan kymppiruutujen välillä, jota kaipasit. Se ei varmaankaan ole vielä täydellinen, ja sitä olisi hyvä kommentoida, mitä siihen halutaan lisää. Tarkoitus olisi pääportaalinkin toteuttaa vähän samantyyppinen ominaisuus.

Koitetaan kiirehtiä tätä tiedoston lähettämisen toteutusta, suunnitelmissa se on jo.

Ominaisuus, jota itse ehkä eniten kaipaan laji.fi:ssä, on tulosten esittäminen perinteisellä “kymppiruutukartalla”, mielusti havaintoajan (vuosikymmen tai 25 vuoden) mukaan värikoodattuna tms. Katsokaa mallia kasviatlaksesta ja/tai hyönteistietokannasta. Värikoodauksen huono puoli on näkisokeiden huomioiminen, mutta tarvittaessa rinnalle voi tietysti tehdä eri symboleja käyttävän version.

Myös fenologiadiagrammi a la Hyönteistietokanta olisi hyönteispuolella lähes välttämätön, eli sellainen, joka näyttää (aikuis)havaintojen päivämääräjakauman vuoden kuluessa.

Veikko Rinteen lude/kirva/ym.-atlaskartoista kantsii myös käytä poimimassa ideat.

Nykyinen karttaesitys laji.fi:ssäon visuaalisesti näppärä, mutta informaation nopeaan välittämiseen huono. Aika-akseli on näissä tärkeä, levinneisyydet ovat muuttuneet valtavasti 1800-luvulta 2010-luvulle.

Hyönteistietokannan kaikki havainnot ovat jälleen näkyvissä Laji.fi:ssä, tässä oli vähän pidempiä viiveitä järjestelmien päivitysten vuoksi. Ja tosiaan replikointi tapahtuu joka yö.

mistä näen listauksen omista havainnoistani,listat havaitsemistani lajeista yms…?? löytyykö jostain fenologiaa esimerkiksi perhosten lentoajoista lajikohtaisesti yms vai onko tämä pelkästään havaintojen keruuseen tarkoitettu sivusto ?
-Miika

Omat Vihkon kautta tallennetut havainnot sekä lajilista ovat haettavissa “Omat havainnot/Havainnoitsijana” -hakuehdolla.

Fenologiataulukot ja muut tilasto-ominaisuudet ovat kyllä tulossa, mutta valitettavasti jääneet kiireellisempien asioiden jalkoihin. Tarkoitus laji.fi:lla on olla monipuolinen havaintoportaali, perus tilastoinnit kuuluvat tähän suunnitelmaan. Toki datan saa myös ladattua järjestelmästä omia analyyseja varten.

2 tykkäystä