Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Rivikääväksi oletan mutta onko? Ei ole vaan tod.näköisesti Korpiludekääpä (Skeletocutis odora)

Järeällä tuulenkaato kuusen sivupinnalla kasvoi. Muutaman metrin päässä tästä kasvustosta vanhan kuolleen rivikäävän toukkapurua joten oletin että Rivikääpä myös on. Mutta nyt kotona kun tutkailin heräsi epäillys onko sittenkään.
Tuore tuntomerkit: irtoaa kasvualustasta helposti, tuoksu mieto, maku ei oikeastaan mikään… eli rivikäävän tuntomerkkejä. Mutta pillit ei säännöllisen pyöreitä, 3-4(5-6)/mm, vaan kulmikkaita/pitkulaisia, lisäksi tuo kasvuston sinertävä reuna…onko sitä Rivikäävällä?

Ei näytä rivikäävältä. Ehdottaisin korpiludekääpää (Skeletocutis odora).

1 Like

Postia auricoman värejä ainakin.

Enpä osaa ottaa kantaa lajiin tai edes sukuun. Koitin lueskella tuosta P. auricomasta ja vastaan tuli O. Miettisen ja kumppaneiden selvitys P caesia lajiryhmästä vuodelta 2018.

Abstraktissa kerrotaan se oleellinen, elikkä jakavat vanhan P. caesian 24 lajiin. P. auricoma on yksi noista uusista lajeista, sen pitäisi muuttua syvän vihreäksi näpelöinnistä (deep green
when bruised). P. auricoma on varmaan ainoita tuosta ryhmästä jonka voisi ehkä saada maastossa tunnistettua.

Abstract: Taxonomy of the Postia caesia complex is revised based on morphology and two genetic markers, ITS and tef1. In total, we recognize 24 species, multiplying the known species diversity in the complex. We provide descriptions for 20 temperate Northern Hemisphere taxa. Identity of the core species, P. caesia, is re-established, and a neotype from the type locality is selected. Four new combinations are proposed, and 10 new species are described: P. arbuti, P. auricoma,
P. bifaria, P. comata, P. cyanescens, P. glauca, P. livens, P. magna, P. populi, and P. yanae.

Lienee syytä huomata, että Niemelän kääpäkirja (2016) esittelee Postia auricoman nimellä P. luteocaesia. P. luteocaesia on kuitenkin Välimeren alueella tavattava laji ja meillä tavattava morfologisesti samanlainen kääpä on sitten nimeltään P. auricoma.

Jos kuivanäyte on kova ja vahamaisesti käppyrä, niin Skeletocutis odora. Ei murene käsiteltäessä.

Jos kuivuu hauraaksi (voi olla kova, mutta rakenne murenee helposti) niin sitten Postia.

1 Like

Kuivatun näytteen tuntomerkit sopivat hyvin Korpiludekääpään (Skeletocutis odora). Ei murene, kova, vahamainen, reunoista käppyröitynyt, viiltomaisia halkeamia.
Tuoreen reunan, omasta mielestä sinisyys, voi myös tulkita Niemelän sanoin “vetisen kuultavaksi”. Samoin hyvin sopii tuoretuntomerkkinä oleva; pillit pitkiä.

Kiitos kommenteista…