Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ruskeaa limaa metsässä

Kuljeskelin 08.05 Sipoon Hindsbyssä vanhassa rinnekuusikossa ja huomasin karikkeella möykyn ruskeaa limaa. Vähän ihmettelin mutta mikään kello ei kilahtanut ja siirsin liman kategoriaan omituista peuranoksennusta. Muutaman tunnin ja kilometrin kuluttua vastaan tuli toinen samanmoinen samanlaisessa paikassa ja aloin miettimään voisiko se olla jotain vastaavaa kuin joskus rannoilla nähtävät vihreät limaklöntit. No otin siitä dokumentiksi kuvan ja pyydystin “palasen” tikun nokkaan ja otin siitäkin kuvan. Kotona googlaillessa päädyin aika nopeasti Nostoc -sukua ihmettelemään

Wikissä tästä suvusta eli sinimollusista kerrotaan että

Sinimolluset (Nostoc) on syanobakteereihin eli niin sanottuihin sinileviin kuuluva mikrobisuku. Sitä esiintyy sekä suolaisessa että makeassa vedessä ja kosteissa olosuhteissa. Se muodostaa itsenäisenä streptokokkimaisia mikroskooppisia ketjuja. Sinimollusten prokaryoottiset solut kykenevät typen tuottamiseen ja ne voivat elää symbioosissa eräiden muiden eliöiden kuten yhteyttämään kykenevien lehtisammalten ja kotelosienten kanssa. Jäkälien sekovarsi muodostuu sienikomponentin ohella ainakin eräiden viherlevien tai Nostoc- tai Stigonema-sukuisten syanobakteerien osista.

Eräät sinimolluslajit voivat muodostaa näkyviä kotelosieniä muistuttavia kasvustoja, esimerkiksi luumusinimollunen (Nostoc pruniforme), jota on tiettävästi kokeiltu ravinnoksikin.

Tämä nyt oli ruskea ja metsässä mutta oli siinä joki aika lähellä vaikka metsä olikin rutikuivaa kuusikkoa. Liekö nuo kykeneviä vaeltamaan metsässä limasienten tapaan tai sitten on tosiaan joku kuusimetsässä elävä laji taikka voihan tämä olla jotain ihan muutakin.

2018_05_08_IMG_9999mini

2018_05_08_IMG_9999_7mini

Samaa mieltä, lähtisin myös Nostoc lajistoon. Viime syksynä bongasin lajin Nostoc commune mikä oli samanlainen kun sinun kuvissasi, mutta vihreä.

Kuvasi tuosta vihreästä limasta kyllä auttoivat minua tuonne Nostocin suuntaan. Näistä ei ole paljoakaan helposti löytyvää tietoa ja kuvastoa tarjolla. Itse asiassa hauilla Nostoc/mollunen ei taida löytyä netistä muita kuvia kuin sinun settisi!

Melko omituinen otus, jos tuota nyt otukseksi voi kutsua. Taitaisi pärjätä avaruudessakin kun pystyy absordoimaan korkeaenergistä säteilyä ja selviää kuivuneena syväjäässä. Ehkäpä tätä alkulimaa leijui planeetallemme joskus aikojen alussa :crazy_face:

Hei,

oliko lähistöllä lahopuuta? Ettei voi olla esim. puusta pudonnutta, pilaantuvaa liuskahytykkää tms.?

Tosin eläimetkin voivat siirrellä sieniä. Olen jopa nähnyt herkkutatteja kuusenhaaroissa kuivumassa. Oravat osaavat ilmeisesti säilöä sieniä…

Kun näin ensimmäisen niin mielessä kävi kaikenlaisia mahdollisuuksia, esim joku pilailulima taikka joku erikoinen mätänemisprosessi. Mutta kun näin toisen muutaman kilometrin etäisyydellä ensimmäisestä niin mieleen tuli nuo jo aiemmin näkemäni Hokken kuvat Nostocista kuivalla maalla. Samankaltaisuus on aika suuri ja tuosta Nostoc communesta löytyy tietoa että voi olla vihreä taikka ruskea tai jopa miltei musta.

https://www.vastavalo.net/nostoc-commune-star-jelly-bakteerikasvusto-mollunen-688453.html

Olisi kiinnostavaa myös kuulla miten tuo Hokken lima määritettiin ja onko tiedossa muita havaintoja Suomesta.

Netistä ei muita kotimaisia kuvia Nostocista tunnu löytyvän, mutta maailmalta niitä kyllä jonkin verran löytyy ja löytyy kuvia hyvin samanoloisesta ruskeasta limasta jota Nostociksi väitetään. Tässä yksi

https://dgrin.com/discussion/259217/the-blob-nostoc-commune

Jonkin verran tuota limaa maastossa tutkiskelin ja otin myös näytteen mukaani. Se oli konsistenssiltaan hyvin homogeeninen lima elkä minkäänmoisia rakenteita taikka kiinteämpiä osia ollut havaittavissa. Se ei myöskään ollut täysin karikkeen pinnalla vaan liman sisällä oli havunneulasia ja osin viereisiä risuja, kuten kuvastanikin näkyy. Limassa oli myös sen verran sitkaa että siitä pystyi tikulla nostamaan palasen kuvattavaksi. Näyte kuivui parissa päivässä ohueksi muutaman sentin kalvoläntiksi nayteastian pohjalle. Mitään tuoksua tuossa ei ollut eikä se myöskään homehtunut. Täytyypi sumuttaa näyterasiaan kosteutta jos tuo vaikka virkoaisi?

Laji.fistä löytyy muutamia Nostoc -lajeja mutta ei tuota Hokken mainitsemaa lajia Nostoc commune, joka tähänkin sopisi lajiksi

Kävin läpi myös nuo synonyymit ja vanhat nimet

Nostocella communis Gaillon
Tremella nostoc Linnaeus 1753
Ulva pruniformis Linnaeus 1753
Nostoc kurzianum Zeller 1873

mutta en löydä tätä lajia lai,fi;stä enkä mainintoja lajista muualtakaan suomalaisilta sivustoilta.

En nyt silti väitä mitään ja voihan tosiaan olla kyseessä joku muu juttu kuin tuo Nostoc commune, mutta aika mahdolliselta vaihtoehdolta se kyllä tuntuu.

Olisi kiinnostavaa myös kuulla miten tuo Hokken lima määritettiin ja onko tiedossa muita havaintoja Suomesta.

Laji.fistä löytyy muutamia Nostoc -lajeja mutta ei tuota Hokken mainitsemaa lajia Nostoc commune, joka tähänkin sopisi lajiksi.

Kyllä tuo sinun kuvasi ilman muuta on Nostoc laji tai joku vastaava bakteeriyhdyskunta. Mistään vanhasta sienestä ei ole kyse. Minun yksilön määritti näytteestä yliopisto. Se on siis skoopattu. Havaintoja on Suomesta mutta sitä ei ole lisätty laji.fi järjestelmään. Minulle sanottiin että työ näiden bakteerien osalta on kesken tällä sivustolla. Tuo 2017 oli commune-lajille ns huippuvuosi ja haviksia tuli sieltä sun täältä. Usein se jää vain peukalon kokoiseksi, eikä näin ollen herätä ihmisten mielenkiintoa tai voi jäädä kokonaan huomaamatta. Moni sieniharrastaja saattaa pitää näitä vanhentuneina hyytelösieninä ja näyte jää ottamatta. Ja vielä sekin, että asiasta kiinnostuneita henkilöitä ei meillä Suomessa ole tarpeeksi. Laji on melko todennäköisesti paljon luultua yleisempi. Minäkin olen löytänyt niitä usein ja monesta paikasta, mutta en koskaan nyrkin kokoista läjää ja päätin, että nyt oli aika selvittää laji.

Kiitos Hokke, hieno tietopläjäys.