Itiöpesäkkeet hyytelössä [Tod. Badhamia lilacina]

Onko tässä limasieni toisen limasienen/limakon kimpussa? Näitä oli paksussa sammalikossa siellä ja täällä metrin parin välein:

Saarijärveltä.

1 Like

Ehdottaisin että tuo pikkupalluroita tekevä limasieni on savihäkkinen, Cribraria argillacea.

Olikohan tuo alla oleva kiinteää vai limamaista? Olivatko limaklöntit kiinnittyneitä alustaansa vai ihan irrallaan siinä sammaleen päällä?

Nuo alla olevat isommat pallurat eivät oikein tuo mieleen mitään limasientä. mutta en ole tästä varma. Voisko joku hyytelösieni tulla kyseeseen?

Yksi vaihtoehto voisi olla että kyseessä on syanobakteerien yhdyskuntia elikkä mollusia. Kuivalla maalla tavataan ainakin sinimollusta, Nostoc commune. Sinimollunen on useimmiten vihreä, ruskea taikka jotain silta väliltä. Savihäkkinen olisi siis ruokaillut bakteerikasvustossa ja muodostanut sitten sen päälle itiöpesäkkeitä.

Maalla elävät molluset ovat harvinaisia, itse olen kahdesti nähnyt sellaisen. Muistuttavat lähinnä jotain parisenttisiä limaklönttejä taikka vastaavia. Mutta en nyt tätä vaihtoehtoa mitenkään tuputa. Kiinnostava kuva joka tapauksessa.

1 Like

Paikka on lähteikköinen ja kostea kuusivoittoinen metsä. Mihin koskin, niin kiinteää. Vähän samantapaista hyytelöä, mitä löysin taannoin purkista ja virkistäytyi joksikin aikaa liikkuvaksi limakoksi. Tämä on tosin läpikuultavan kirkasta tai sameahkoa:

Jos molluseksi ei värinsä puolesta ihan sovi, niin miten sitten lepotilaan menevä limakko?

Tuossa vielä kuvaa kypsyneistä pesäkkeistä. Näytteessä ei ole klönttejä, mutta jotain kalvoksi kuivunutta.

1 Like

Toivottavasti joku tästä osaa sanoa enemmän. Minulle tuosta tulee kyllä edelleen mieleen Nostoc -suvun limaklöntit, mutta varma en missään nimessä ole. Huomasit varmaan että Nostoceista on vanha ketju olemassa, enempää en aiheesta tiedä

1 Like

Hei,

tuosta hyytelöstä en osaa sanoa mitään, mutta limasieni kuulunee Physarales-lahkoon, esim jokin Badhamia tai Physarum laji voisi tulla kyseeseen. Oliko paikka kostea? Habituksessa kun on jotain Badhamia lilacinaa muistuttavaa, mutta väri…

Marja

1 Like

Kiitos Henri ja Marja!

Joo, kostea paikka. Kyllä tuo kovasti näyttää tuolta liilaputkiselta googletellen ja sillä on ilmeisesti tapana hyytelöityä tuolla tavoin, jonka pintaan pesäkkeet kehittyvät eli ei tässä taida olla mitään toista osapuolta:

http://www.vestrehus.dk/Mikro/badhamia.htm

Kirjaa ei ollut just käsillä reissussa. Voin viikolla yrittää saada jonkin skooppikuvan halpislainavehkeellä. Koronakevään myötä jäi vielä hankintalistalla sekin :roll_eyes:

Noista Nostoceista, niin olikohan tämä nyt sittenkin sitä. Jonain hytykkänä tai vastaavana pidin, tuota ketjua en muistanutkaan. Koivun maaoksalta:

Hienoa että laji selvisi. Tuosta lilaputkisesta ei ole laji.fissä kuin pari havaintoa eikä limasienkirjakaan tunne montaakaan havaintoa Suomesta. Itse en ole koskaan nähnyt tällaista pallukoille itiöpesäkkeitä kasvattavaa limasientä, nyt tuon tuntenee jos vastaan kävelee.

1 Like