Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sitkeitä otuksia

Mikä mahtaa olla kehitysaika kartanokimalaisella munasta työläiseksi, en oikein selvää tietoa löytänyt, tämä tuli mieleen koska eilen “kotikimalaisen” ensimmäiset työläiset tulivat jo maastosta, minä tietysti riemuitsin (muut eivät), pesä jossain välikatossa eli varmaan lämpimämpää kuin ulkona, mutta silti on emo joutunut koville kylmien ilmojen aikana taisi siinä luntakin tulla kun arvioin kuitenkin kehityksen kestävän kuukauden, siihen pesänteko yms. aika päälle.
T:Jyri

Havaintosi työläisistä on kyllä poikkeuksellisen aikainen. Yleensä työläisiä alkaa näkyä vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Huomasin emon silloin tällöin menevän pesään kun muut kimalaiset vasta heräilivät ja aloittelivat pesän hakua, kerran havaitsin emon jo lähes pimeässä lämpötila taisi olla 3 astetta, kaiken kukkuraksi raivasivat läheisen tyhjän tontin pajut lähes kokonaan, usein jälkikasvu saapunut parittain pesälle, en muista milloin se lämpöjakso aiemmin keväällä oli mutta pesinnän on täytynyt alkaa viimeistään huhtikuun vaihteessa.
T:Jyri

Edellispäivänä ilmestyi isoja (keväällä epäilisin kuningattaria) matala äänisiä yksilöitä, lienevät kuitenkin isoja työläisiä, kivikkokimalaisesta mainitaan että työläisten koko ei juuri kasva kesän edetessä mutta muilla ilmeisesti ainakin jonkin verran.
T:Jyri