Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Stereum ostrea? [Plicatura]

Sain tähän kaksi tunnistusta iNaturalististä Stereum ostrea nimellä. En löytänyt mainintaa Suomesta. Onkohan nimi muuttunut vai onko tämä maalle uusi laji?

Helsinki 1.1.2021

Stereum ostrea ei ole eurooppalainen laji, eikä kuvan sieni ole mielestäni nahakka elikkä ei kuulu sukuun Stereum. Kuvan sienet ovat jo aika kärsineen oloisia eikä tuosta alapinnasta saa oikein selvää mutta mieleen tulee poimukat, arvauksena voisi olla vinopoimukka (tai ehkä leppäpoimukka).

Kiitos Henri!

Kyllä lajista on melkoisesti havaintoja Euroopasta, mikäli iNaturalistiä on uskominen:

En tunne oikein iNaturalistia kun en ole sitä koskaan käyttänyt. Tiedän että siellä on käytössä jonninmoinen yhteisöllinen dettaus. En osaa sanoa miten hyvin toimii sienissä enkä tiedä miten tuo levinneisyyskartta on luotu.

iNaturalistissa on merkattu lähialueista havainnot Ruotsiin, Tanskaan ja Suomeen. Ilmeisesti Suomen täppä on sitten tuo sinun havaintosi? Suomen ja Ruotsin lajilistoilla lajia ei kuitenkaan ole ja Tanskan listoilla lajin kohdalla on merkintä “ei tavattu Tanskassa”.

Nuo nimet “false turkey-tail and golden curtain crust” ovat käytössä myös Suomessakin yleisestä karvanahakasta, Stereum hirsutum. Elikkä samat enkkunimet eri lajeilla eri mantereilla. Voi olla että tämäkin aiheuttaa sekaannusta? Kuvassasi ei kuitenkaan mielestäni ole mikään nahakka taikka karvanahakka vaan ennemmin poimukka. Ainakin tuo alapinta näyttää kovasti poimuiselta.

En ole minäkään tutustunut iNaturalistiin, mutta vilkaisin tuon havaintosi. Näytti siltä, että sen on detannut kaksi henkilöä, toinen USA:sta ja toinen Meksikosta. Varmaan tuo S. ostrea on siellä ihan peruslaji, joten nopeasti ovat vain katsoneet ja ehdottaneet määritystä huomioimatta maantieteellistä sijaintia.

Alapinta tosiaan näyttää poimuiselta ja sienet olivat varmaan hyvin pehmeitä eli poimukka olisi kyseessä, varmaan ihan perus Plicatura nivea. Etelä-Suomesta löytyy myös P. crispa, jolla pitäisi olla säteittäisesti poimuinen alapinta, mutta tätä lajia en ole koskaan itse nähnyt.

iNatissa on Stereum ostreasta noin 4803 lajilleen tunnistettua havaintoa, joista 4655 on tehty itäisessä Pohjois-Amerikassa. Euroopasta havaintoja on kaiken kaikkiaan 51, joista 11 on lajileen tunnistettuja. Ainakin yksi näistä havainnoista on jokin helttasieni, yksi ehkä leppäpoimukka ja loput joko leppä- ja karvanahakoita. Stereum ostrea on Pohjois-Amerikkalainen sieni, enkä usko, että mikään näistä Euroopan “tunnistetuista” havainnoista on oikein määritetty.

ma 4. tammik. 2021 klo 11.39 Henri Koskinen sivustolta LAJI.FI-foorumi (laji@discoursemail.com) kirjoitti:

Kiitokset kommenteista! Merkkasin havainnon Plicaturaksi.

Samaa mieltä Paulin ja Henrin kanssa. Plicatura nivea on minustakin se todennäköinen nimi, mutta tuo itiöemä on vain jo liian huonossa kunnossa varmaan määritykseen.